Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Solarno ogrevanje postaja čedalje bolj razširjeno ogrevanje. Vzrok za to se skriva v tem, da solarno ogrevanje velja trenutno za najcenejše ogrevanje. Medtem ko se drugi viri energije, npr. nafta in zemeljski plin, nenehno dražijo, ostaja cena solarnega ogrevanja nespremenjena.

 

Solarno ogrevanje ni le najcenejše ogrevanje, temveč spada tudi v kategorijo najbolj čistih ogrevanj, saj ne proizvaja škodljivih odpadnih plinov, ki bi se kopičili v ozračju in škodili našemu planetu in zdravju. Uporaba solarne energije je mogoča na več področjih, žal pa se velikokrat vse skupaj ustavi pri investiciji, ki je potrebna, da se lahko postavi solarni sistem. Cena za solarno ogrevanje je tako vsaj na začetku precej višja kot pri ogrevanju z konvencionalnimi viri energije, čeprav je sončna energija zastonj.

 

Najcenejše ogrevanje s sončnimi kolektorji za ogrevanje

Najcenejše ogrevanje ni tisto ogrevanje, ki prinaša prihranke kratkoročno. Pri izračunu stroškov ogrevanja je treba upoštevati vse stroške, ki nastanejo v določenem, daljšem obdobju uporabe nekega načina ogrevanja. Tako bomo hitro prišli do ugotovitve, da je najcenejše ogrevanje tisto, ki za svoje delovanje uporablja solarni sistem. Cena investicije se bo povrnila v nekaj letih, medtem ko imajo kolektorji za ogrevanje zelo dolgo življenjsko dobo.

Vsako leto pa država namenja subvencije tistim, ki se odločijo, da bo njihov dom ali poslovni objekt grel solarni sistem. Cena, ki jo boste plačali za postavitev solarnega sistema, bo zaradi subvencije nižja. Če upoštevamo dejstvo, da  ogrevanje z viri energije, kot sta npr. nafta ali zemeljski plin, postaja iz dneva v dan dražje in da si lahko pridobite subvencijo države v primeru, da se odločite za solarno ogrevanje, je sedaj pravi trenutek, da to storite. Ob tem je treba poudariti tudi dejstvo, da nekaterih virov energije, ki se uporabljajo danes, kot je na primer nafta, čez nekaj desetletij ne bo več. Zato je že danes pomembno, da začnemo razmišljati o prihodnosti našega bivanja. Ker bomo tudi v prihodnosti težko živeli brez ogrevanja in tople vode, je najbolje, da se že danes pripravimo na prihodnost in se odločimo za solarni sistem. Cena, ki jo boste plačali za solarni sistem, bo v primerjavi z ugodjem, ki ga boste deležni, zelo nizka. Podoben razmislek velja v primeru nakupa toplotne črpalke.

 

Kolektorji za ogrevanje so lahko na vsakem objektu

Kolektorje za ogrevanje se lahko vgradi skorajda na vsak objekt. Za postavitev kolektorjev oziroma celotnega solarnega sistema se odločite, ko menjujete streho hiše ali obnavljate fasado. Če ste se odločili, da boste zgradili novo hišo ali poslovni objekt, pa vam priporočamo, da se kolektorje za ogrevanje oziroma celoten solarni sistem postavi skupaj z novogradnjo. Tako bodo stroški postavitve solarnega sistema nekoliko nižji, kot če bi se lotili izgradnje solarnega sistema kasneje. Vi pa boste imeli že od samega začetka bivanja v novem domu najcenejše ogrevanje.

Kolektorji za ogrevanje so danes na voljo v različnih izvedbah, tako da je bojazen, da bodo kvarili izgled doma, odveč. Preden se odločite za nakup določenega tipa kolektorjev, je priporočljivo, da se o tem posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati, kaj je za vaš objekt najprimernejše.

 

ZANIMIVOST

Toplotne črpalke izkoriščajo energijo različnih energijskih virov in vam pomagajo pri varčnejšem življenju. Za delovanje porabijo malo električne energije, večino pridobijo iz okoliške toplote. To poteka tako, da sprejmejo toploto pri nižji temperaturi, nato pa jo oddajo pri višji preko posebnega hladilnega medija. Vmesno temperaturno razliko nadomesti električna moč. Tak način pridobivanja energije je zelo ekonomičen, saj kar 75 % energije pridobimo iz zunanjih virov in le 25 % dodamo električne.

Viri toplote, ki jih toplotne črpalke lahko izkoriščajo, so zrak, zemlja, voda. Vsi ti viri spadajo med obnovljive vire energije, saj gre v bistvu za toploto, nastalo zaradi sončnega sevanja.

 

Marec, 2012

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več