Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste mislili, da so vsa zdravilišča, terme, toplice  v Sloveniji enaka in da ni pomembno, kam greste, saj prav vsa pripomorejo k boljšemu zdravju? Boste spremenili mnenje, če vam povemo, da je v Sloveniji le 15 naravnih zdravilišč in da so zdravilišča specializirana le za določene bolezni? Pridobiti blagovno znamko državno verificiranega zdravilišča pa ni tako enostavno, saj morajo ustanove izpolnjevati natančno določene pogoje, kar jim v končni fazi omogoči vključitev v javno zdravstveno mrežo Slovenije. Katero zdravilišče izbrati glede na naše potrebe?

Avtor: Andreja Hergula

 

Največ naravnih zdravilišč je na SV Slovenije

Gorenjska in osrednja Slovenija se ne moreta pohvaliti z verificiranimi naravnimi zdravilišči. Na Primorskem obstajata le dve naravni zdravilišči, Talaso Strunjan in Terme&Wellness Life Class Portorož, v jugovzhodni Sloveniji najdemo tri, Terme Čatež, Terme Šmarješke toplice in Terme Dolenjske toplice. Mati narava pa je največ ugodnih vplivov očitno položila na severovzhodni konec Slovenije, saj se tam lahko pohvalijo s kar desetimi naravnimi zdravilišči. Na ožjem štajerskem območju lahko obiščemo Zdravilišče Rogaška, Thermana Laško, Terme Dobrna, Terme Topolščica, Terme Zreče in Terme Olimia Podčetrtek ter Terme Ptuj. Na prekmurskem koncu ležijo tri zdravilišča: Terme 3000 Moravske toplice, Terme Lendava in Zdravilišče Radenci.

 

Termalna voda ni dobra samo za sprostitev

Termalna voda ima tri vrste učinkov: mehanične, termične in fiziološke. Pri mehaničnih gre za to, da je izvajanje gibov pri bolnikih zaradi Arhimedovega zakona (pri katerem se zmanjša teža potopljenega telesa) olajšano. Mehanični učinki vplivajo na izboljšanje cirkulacije v visceralnih organih (tistih v predelu trebuha), na izpraznitev perifernih ven in limfnih vodov.

Toplota, ki spada pod termično delovanje, je ena od najbolj pogostih terapijskih postopkov. Uporabljajo jo pred ostalimi fizikalnimi postopki, saj pospešuje učinkovitost le-teh.

Tretji izmed pozitivnih učinkov pa so fiziološki, ki povzročijo številne pozitivne učinke na telo in segajo od protibolečinskega delovanja, zmanjšanja mišične napetosti, stimulacije imunskega sistema, občutka sproščenosti do zvišane aktivnosti lokalnega metabolizma in še nekaterih drugih.

 

Pazite, termalna voda ni za vse

Načeloma je zahajanje v zdravilišča je za naše zdravje pozitivno. Vendarle pa morajo biti določene skupine ljudi pri uporabi termalnih vod previdne. To so ljudje s povišanim krvnim tlakom, s kardiovaskularnimi težavami, ljudje, ki trpijo za aterosklerozo, epileptični bolniki in nosečnice.

Če v prepovedi ne verjamete, naj dodamo še to, da lahko v primeru neposlušnosti zdravniškega priporočila pride do akutnih vnetnih stanj in srčnega popuščanja, poleg tega pa so možne krvavitve v možganih ali patološke reakcije srca. Vsekakor se pred odhodom v zdravilišče posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Razlike so v količini mineralnih snovi 

Zdravilišča so nastala na podlagi naravne mineralne vode, ki priteka iz naravnih izvirov in umetnih vrtin. Temperatura vode ne sme biti nižja od 20 stopinj Celzija. Termomineralne vode imajo nad 1.000 mg raztopljenih trdnih mineralnih snovi v litru. Te najdemo v Termah Portorož, Zdravilišču Radenci in Zdravilišču Rogaška. Akratotermalne vode pa imajo mineralizacijo pod 1.000 mg/l.

 

Temperature niso povsod enake

Glede na temperaturo se termalne vode razlikujejo med seboj. Najhladnejše so hipotermalne, od 20 do 34 stopinj Celzija. Hipotermalne vode so v Termah Zreče, Šmarjeških toplicah in Termah Topolščica. Homeo- ali izotermalne vode imajo od 34 do 38 stopinj Celzija, imajo pa jih v Zdravilišču Laško, Atomskih toplicah Podčetrtek, Termah Ptuj in Toplicah Dorna. Najbolj vroče so hipertermalne vode, ki presegajo 38 stopinj Celzija, najdemo pa jih v Termah Čatež, Moravskih toplicah in Termah Lendava.

 

V zdraviliščih kar 72 zdravnikov

V slovenskih naravnih zdraviliščih je za bolnike glede zdravstvene oskrbe dobro poskrbljeno, saj je tam prisotnih kar 72 zdravnikov (to je več kot polovica slovenskih fiziatrov), ob tem pa še 30 honorarno zaposlenih zdravnikov.

 

Za vsako bolezen se najde pomoč

Zdravilišča so posebej specializirana za določene bolezni, okvare in prizadetosti: revmatična, srčna, pljučna, kožna, ginekološka, nevrološka, urološka, gibalna, krvna, periferna, celo psihosomatska obolenja, stanja po poškodbah, osteoporozo, ponekod pa lajšajo tudi boreliozo in stres. V zdraviliščih uporabljajo pri terapiji različna naravna sredstva. Ponekod najdemo mineralne in termalne kopeli, pitne kure, fango obloge (obloge z istrsko ilovico, obogateno s slanico), slanice, kopeli CO2, zeliščne kopeli. Poleg naravnih dejavnikov pa svojo ponudbo obogatijo še z masažami, s sprostitvenimi, preventivnimi, kurativnimi, shujševalnimi, z antistresnimi ter drugimi programi.

 

Revmatična obolenja zdravijo skoraj povsod

Ko pogledamo ponudbo slovenskih zdravilišč, vidimo, da je ta vsekakor raznovrstna in pestra. Če se soočate z revmatičnimi obolenji različnih vrst, vam bodo težave olajšali v Čatežu, Dobrni, Termah 3000, v Laškem (ta je predvsem specializiran za obolenja hrbtenice), Radencih, Rogaški Slatini, Portorožu, Strunjanu, Olimiji, Dolenjskih toplicah, Lendavi, Topolščici, Zrečah in na Ptuju. Za stanje po poškodbah pa bodo poskrbeli skorajda v vseh zdraviliščih.

 

Če imate obolenja srca in ožilja, obiščite …

… Radence in Topolščico (ta se ukvarja z lažjimi srčnimi obolenji). V obeh zdraviliščih vam nudijo raznovrstne terapije. V Radencih pa so posebej za srčne bolnike uvedli mineralne kopeli CO2, ki zmanjšujejo krvni tlak in razbremenijo srce.

 

Tudi pri ginekoloških obolenjih ne obupujmo

V Dobrni, Laškem, Dolenjskih toplicah in Termah Portorož pomagajo tudi pri ginekoloških obolenjih. V Dobrni imajo na tem področju dolgoletne izkušnje. Pri svojem delu ugotavljajo ne samo uspešno rehabilitacijo ginekoloških bolnic, temveč tudi zmanjšanje subjektivnih težav pri bolnicah.

Blagodejne so tudi obloge s solinskim blatom, ki jih uporabljajo v Portorožu pri rehabilitaciji teh bolnic.

 

Da boste lažje dihali

Vsekakor je v primeru težav z dihali najbolje oditi na morje. Portorož in Strunjan sta kot nalašč za vas. V Portorožu vam pri dihalnih težavah pomagajo z ultrazvočnimi inhalatorji, kjer uporabljajo slanico v kombinaciji z eteričnimi olji mediteranskih rastlin.

Idealna za te težave pa je tudi bližina gozdov. Če vas mika s kisikom prežet gozdni zrak, obiščite Terme Topolščica ali pa Zreče.

 

Če bi radi samo počivali  

Seveda lahko zdravilišča obiščete tudi, če nimate posebnih težav oziroma znakov bolezni. Če potrebujete sprostitev, odsotnost stresa, pozitivne misli, najdete vse to v vseh 15 naravnih zdravilišč in tudi drugih termah, tistih brez certifikata (ne pozabimo na prelepo zeleno okolje Term Snovik, na prijetno razvajanje v prleških Termah Banovci in na oddih v Biotermah Mala Nedelja ter še v nekaterih manjših termah). Poleg raznih kopeli, terapij in masaž so vam v zdraviliščih na voljo tudi rekreativni objekti in naravne danosti. Izkoristite vse, kar vam ponujajo, kajti čez psihofizično zdravje ga ni!

 

Ste vedeli, da …

… so mineralne in termalne vode uporabljali že v predzgodovinski dobi? Že takrat so nekatere izvire imeli za sedež božanstev in nadnaravnih moči, zato so imeli kopanje v tej vodi in njeno pitje za religiozno dejanje. V znak zahvale za ozdravljenje pa so nosili darove.

 

 

Februar, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več