Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Voda je osnovna sestavina človeškega organizma in omogoča delovanje vseh življenjsko pomembnih procesov v telesu. Pri odraslem človeku predstavlja približno 60 % telesne mase.

Avtor: Ines Trebec

 

Glede na sestavo in izvir opredelimo vodo po naslednjih kriterijih:

 • Naravna pitna voda ustreza po sestavi vodi za javne vodooskrbne sisteme. Vodni viri  (reke, jezera, podtalnica) so zelo občutljivi in kakovostno nestabilni (možna onesnaženost). Naravna voda mora ustrezati pravilniku o zdravstveni ustreznostni pitne vode.
 • Naravna mineralna voda izvira iz podzemnega vira, ki je zaščiten pred vdorom strupenih snovi. Odlikuje jo visoka vsebnost mineralnih snovi.
 • Namizna voda je pripravljena iz pitne vode, naravne mineralne vode ali vsebinske vode, ki vsebuje enega ali več dodatkov.
 • Izvirska voda ima svoj izvir v podzemnem vodnem viru. Namenjena je prehrani ljudi. Mikrobiološke zahteve in postopki obdelave te vode so podobni kot pri mineralni vodi in morajo prav tako ustrezati pogojem za zdravstveno ustreznost pitne vode.

 

Glede na to, da je ustreznost pitne vode v naravi vse manjša, se vedno več ljudi odloča za uporabo ustekleničenih vod. Med njimi so na prvem mestu naravne mineralne vode, ki imajo poleg zagotovljene neoporečnosti tudi zdravilne učinke.

 

Izvor in sestava naravne mineralne vode

Za mineralne vode je značilno, da so higiensko in bakteriološko ustrezne že pri viru. Čistost je posledica velikih globin, iz katerih  prihajajo vode (npr. mineralno vodo Donat črpajo v globini 280–600 m pod zemljo). Podzemni izvir mora biti zaščiten pred onesnaženjem in vdorom površinskih vod. Za mineralne vode je značilna visoka vsebnost in odlična kombinacija raztopljenih mineralnih snovi (kalcij, kalij, magnezij, natrij, klorid, jod, cink, selen, …). Na njen okus in učinek vpliva količina mineralnih snovi in drugih elementov, ki se pojavljajo zaradi vplivov tlaka, temperature, plinov in vsebnosti raztopljenih kamnin, ki se izločajo v vodo. Teh značilnosti se pri polnjenju ne sme spreminjati. Glavni dejavnik nastanka naravne mineralne vode je visok tlak in dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju (Donat naj bi bil star 8.000 let).

 

Pozitivni učinki ogljikovega dioksida v mineralni vodi

Primerjava med mineralno vodo z mehurčki in tisto brez je pokazala, da je v primeru prisotnosti ogljikovega dioksida povečana prepustnost celičnih membran in s tem pospešen prenos mineralnih snovi v telo. Mehurčki ogljikovega dioksida v ustih očistijo okuševalne brbončice, spodbujajo izločanje sline in pospešujejo prekrvavitev, hkrati voda tudi očisti ustno votlino in posledično preprečuje nastanek kariesa.

Naravna mineralna voda iz Radenske vsebuje lasten ogljikov dioksid, kar pomeni, da izhaja iz zemeljskih globin – tako kot naravna mineralna voda, s katero pride na površje.

 

Mineralne vode se med seboj razlikujejo tudi po vsebnosti in izvoru ogljikovega dioksida:

 • naravna mineralna voda z naravno vsebnostjo ogljikovega dioksida, ki ima po pripravi in polnjenju enako vsebnost ogljikovega dioksida kot na izviru;
 • naravna mineralna voda z dodanim lastnim ogljikovim dioksidom, ki ima po pripravi in polnjenju višjo vsebnost ogljikovega dioksida kot na izviru;
 • naravna mineralna voda z dodanim ogljikovim dioksidom, tej vodi je dodan ogljikov dioksid, ki ni iz istega izvira kot naravna mineralna voda;
 • naravna mineralna voda brez ogljikovega dioksida, ki vsebuje le tolikšno količino ogljikovega dioksida, kot je potrebna za ohranjanje hidrogenkarbonatnega ravnotežja.

 

Zdravilni učinki mineralne vode

Lahko rečemo, da so naravne mineralne vode življenjski sok Zemlje. Vsebujejo velike količine raztopljenih mineralnih snovi, kar omogoča, da se pri uživanju vode mineralne snovi absorbirajo v kri. Človek jih sam namreč ne proizvaja, zato jih moramo dodatno vnesti v organizem. V telesu  je približno 3 kg mineralnih snovi, od tega 1 kg kalcija. Študije so pokazale, da se kalcij in magnezij iz mineralne vode absorbira v telo v večji meri kot pri drugih živilih, tudi v primerjavi z mlekom.

 

Voda, ki vsebuje veliko magnezija je priporočljiva za športnike, saj izboljšuje telesno kondicijo. Prav tako je pomemben kalcij, ki skrbi za prenos dražljajev v živcih in mišicah.

Ljudem, ki imajo težave z okostjem (zlomi, zvini, …) se priporoča voda, ki vsebuje veliko kalcija. Le-ta je glavni gradnik našega skeleta in ima pomembno vlogo pri vzdrževanju kostnega sistema. Voda s tem mineralom pomaga okrepiti kosti in poveča njegove zaloge v telesu.

Pri zvišanem krvnem tlaku ter za boljšo prebavo je izredno učinkovita voda z ogljikovim dioksidom. Vsebuje veliko hidrogenkarbonata (> 500 mg/l), ki omejuje kislost v želodcu in lajša prebavo.

Pri stresu in brezvoljnosti blagodejno vpliva pitje vode z veliko magnezija. Vzrok za slabo počutje je lahko pomanjkanje tega minerala, ki izboljša telesno sposobnost.

 

Na slovenskem trgu je na voljo pestra izbira mineralnih vod:

 • Mineralna voda Donat je priporočena pri zgagi, pri želodčnih in žolčnih težavah, pri zaprtosti, pri stresu, za sproščanje in pomiritev, pri depresiji, pri glavobolih. Ker vsebuje Donat veliko količino magnezija, je priporočen tudi pri motnjah srčnega ritma in mišičnih krčih.
 • Mineralna voda Radenska je natrijeva-kalcijeva-hidrogenkarbonatna  kislica in po vsebnosti CO2 spada med najbogatejše v Evropi. Zanjo je značilno, da pospeši prebavo, stabilizira krvni tlak, nevtralizira odvečno želodčno kislino, znižuje sečno kislino, povečuje izločanje urina, delno alkalizira kri in urin. Deluje poživljajoče na telo in počutje ter ureja neravnovesje mineralov v krvi.
 • Mineralna voda Dana ima ugodno razmerje vsebnosti magnezija in kalcija ter malo neželenega natrija in nitratov. Testi kažejo, da ugodno vpliva na rast celic in organizmov, odlikuje pa jo najnižja stopnja genotoksičnosti med embaliranimi vodami.
 • Mineralno vodo Costella odlikuje bogata vsebnost magnezija in kalcija, bakteriološka neoporečnost, nevtralen pH, zato ne potrebuje nikakršne tehnološke obdelave.

 

Bogastvo mineralnih kopeli

Že stari Grki in Rimljani so poznali zdravilne učinke mineralnih kopeli. Pri kopanju v topli vodi, ki vsebuje soli in CO2, se zdravilni in fiziološki učinki bistveno povečajo.

Mineralne kopeli so priporočali pri blago povišanem krvnem tlaku, boleznih koronarnih žil, boleznih drobnega žilja, boleznih drobnih živcev ter pri sladkorni bolezni.

Mineralne kopeli delujejo protivnetno, zmanjšujejo občutljivost na mraz in povečajo občutek za toploto, pospešuje celjenje ran in ulkusov ter povečajo pretok skozi kožne kapilare. Pri zdravih ljudeh pa mineralne kopeli zmanjšujejo stres in pomirjajo ter blagodejno vplivajo na celoten organizem.

 

 

Januar, 2010

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več