Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brazgotina je znamenje, ki ostane na koži ali drugih tkivih po končanem procesu celjenja rane. Sestavlja jo vlaknasto tkivo, ki se »divje« oblikuje po celjenju rane. Nastalo mesto običajno izstopa in deluje poudarjeno. Večina manjših brazgotin sčasoma izgine, večje pa je treba ustrezno oskrbeti.

 

Posledica celjenja globoke kožne rane (nesreča, kirurški poseg) je brazgotina na površini, ki ostane vidna in za marsikoga zelo moteča. Za brazgotino je značilno, da nima za kožo značilne zgradbe iz treh plasti – povrhnice, usnjice in podkožja. Tkivo je zgrajeno iz vezivnih celic in vlaken, ki so po svoji obliki in vlogi še najbolj podobni usnjici, pokriti s tanko plastjo kolagena. Vlakna v brazgotini so naključno nametana križem kražem.

Kako nastane brazgotina?

Prvi fazi pravimo vnetna faza, ki se začne takoj po poškodbi tkiva (ali izrezu stare brazgotine) in traja 2–6 dni. Rano zapre krvni strdek, bele krvničke se borijo proti vdoru bakterij, vezivne celice začnejo ustvarjati kolagenska vlakna, ki prepletena v naključno oblikovano mrežo držijo brazgotino skupaj. Rana je v tej fazi rdeča, otekla, boleča in topla. Če se nahaja nad sklepom, je le-ta slabše gibljiv.

 

Drugo fazo zaznamuje bujna rast vezivnega tkiva. Imenujemo jo proliferacijska faza. Lahko traja teden ali dva. Vse večja množica vezivnih kolagenskih vlaken povečuje odpornost sveže brazgotine proti zunanjim silam vleka ali natega. V brazgotino vraščajo krvne žile, ki dodatno pospešijo rast kolagenskih vlaken. Robovi rane se zato zadebelijo, pojavi se lahko rdeče vozličasto tkivo, ki ga imenujemo granulacijsko tkivo. Sestavljeno je iz mladih žil, belih krvničk, ki pomagajo očistiti rano. Površina rane je takrat belkasta ali rumenkasta. Če je v rani zelo veliko število bakterij, govorimo o okužbi. Iz rane izteka rumenkast gnoj.

 

Zorenje brazgotine je zadnja faza. Traja lahko več tednov ali celo več let. Nova kolagenska vlakna v manjši meri še vedno nastajajo in se urejajo v smeri delovanja najpogostejših zunanjih sil, obenem se stara, odvečna razgrajujejo. Ko se hitrost nastajanja kolagenskih vlaken izenači s hitrostjo razgrajevanja, je proces celjenja rane zaključen.
Brazgotina postane čvrsta, se postopoma krči in stanjša, dokler se približno ne poravna z ostalo kožo. Ljudje svetle polti imajo blede brazgotine, temnopolti pa bolj pigmentirane, kot je njihova polt.

 

Kakšna bo brazgotina?

Končni izgled brazgotine je v veliki meri odvisen tudi od zapisov v naših genih in rasne pripadnosti. Oblika in izgled brazgotine je odvisen od številnih dejavnikov. Brazgotine so vselej grše, bolj debele in široke, kadar je smer njihovega poteka drugačna od smeri poteka naravnih kožnih gub. Otroci in mladostniki imajo bolj napeto kožo in brazgotina je izpostavljena večjim silam kot pri starostnikih z uvelo kožo. Zato je tveganje za nastanek debelih brazgotin pri mladih ljudeh večje kot pri starejših. Brazgotine otrok rastejo skupaj z otrokom, dokler rast ni zaključena.

 

Tudi sami lahko vplivamo

Cilj popravila brazgotine je izboljšati njeno obliko. Pri negi brazgotine si lahko sami pomagamo z uporabo ustrezne kreme, ki jo dnevno vtiramo s krožnimi masažnimi gibi. Če imate brazgotino, o kateri bi se radi posvetovali, je smiselno obiskati strokovnjaka. Plastični kirurg vas bo pregledal, vas vprašal, kakšna so vaša pričakovanja in ocenil, ali jih je s kakšno obliko zdravljenja mogoče izpolniti. Mnoge brazgotine je mogoče popraviti.

 

Zanimivost:

  1. Brazgotine v notranjosti telesa, ki nastanejo po poškodbi ali po operaciji, navadno ne povzročajo hujših težav. Včasih nastanejo zarastline, če brazgotinasto tkivo priraste na okoliška tkiva in organe. Če takšna zarastlina ovira normalno delovanje organa, je potrebna kirurška operacija.

 

  1. Poznamo dve motnji v zorenju brazgotin: hipertrofična je brazgotina, ki postane debela, vendar še v mejah rane, iz katere je nastala. Če pa brazgotina močno vzbrsti in postane zaradi razbohotenja veziva v zdravo kožo celo večja od prvotne rane, govorimo o keloidu. Keloidi najpogosteje prizadenejo črnce. V preteklosti so številna plemena namenoma ustvarjala keloide in jih pojmovala celo kot trajno obliko okrasa.
    Obe motnji nastanka brazgotine lahko povzročata ščemenje ali celo žgočo bolečino.

 

April, 2009

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več