Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pogosto se raba nekega izraza tako udomači, da se sploh ne vprašamo, od kod beseda izvira. To velja tudi za depilacijo. Že stara ljudstva, vsekakor pa ljudje v obdobju rimskega imperija, so skrbeli za lep videz tudi z odstranjevanjem dlak na različnih delih telesa. Besedica pilus namreč v latinščini pomeni prav to – dlaka.

Avtor: N. J.

Kje in kdaj nas dlake najbolj motijo?

Ženske imajo prav gotovo najprej v mislih noge, podpazduho in tako imenovani »bikini trikotnik« (predel, kjer sramne dlačice motijo videz negovanosti), ne pa vedno v tem vrstnem redu in v vseh letnih časih enako.

Za depilacijo podpazduhe lahko rečemo, da spada že k običajni higieni oziroma negi, saj poraščenost na tem sicer skritem mestu velja v zahodni civilizaciji skoraj že za znak zanemarjenosti. Tudi nogam namenjajo ženske precej pozornosti v vseh letnih časih, nekoliko drugače pa je (praviloma) s predelom, ki pokaže obdarjenost z ostanki »dlakavega pračloveka« šele, ko nastopi »čas kopalk«.

Če ste med tistimi, ki doslej tej plati osebne negovanosti niste posvetile kakšne posebne pozornosti, je morda prav pomladni čas pravi, da v svojo splošno pomladno prenovo vključite depilacijo in osvojite osnove pravilnih postopkov s pravimi pripomočki in dobrimi proizvodi.

Kakšno sredstvo in kateri pripomoček uporabiti?

Ker se večina odloča za depilacijo v »lastni režiji«, kar je lahko čisto v redu, najprej preletimo možnosti in ponudbo.

Tržišče ponuja velik izbor električnih oziroma baterijskih depilatorjev uveljavljenih proizvajalcev, tudi z različnimi nastavki, ki so posebej prilagojeni odstranjevanju dlačic na prav določenih mestih.

Številne ženske odstranjujejo dlačice z depilacijsko smolo, ki jo je treba najprej malo omehčati s segrevanjem, da je nanos na kožo lažji, potem se čeznjo položi platnen trak kot neke vrste velik obliž, na katerem ostanejo dlačice, ko trak z naglim potegom odstranimo. Ja, malce je že boleče, a le za hip.

Tudi klasično britje kot oblika depilacije je še vedno precej razširjeno, vendar pri tem odstranimo oziroma odrežemo le vrhnji del dlačic, ne sežemo pa v globino, zato je treba postopek pogosteje ponavljati. Podobno velja za depilacijsko kremo, ki je tudi precej uporabljana.

In še ena, morda celo najboljša možnost: strokovno in učinkovito opravijo depilacijo v kozmetičnih salonih, kjer se najpogosteje uporablja depilacijska smola, napredek tehnike pa nudi še nekatere nove metode.

Pravila, ki jih je priporočljivo upoštevati

  • Ne glede na predel, ki ga boste depilirali, si vzemite za postopek dovolj časa, da ne boste depilacije opravili površno. Predvsem pa izberite zase najustreznejši pripomoček oziroma proizvod.
  • Predel, ki ga boste depilirali s smolo, najprej dobro umijte, ker se smola na mastno kožo ne prime dobro.
  • Nikoli se ne depilirajte tik preden se odpravljate kam ven, na nek dogodek, kjer bi želeli še posebej lepo izgledati. Depilirana koža je namreč nekaj časa bolj občutljiva, včasih tudi rahlo pordela in to utegne pokvariti vaše dobro razpoloženje.
  • Dobro premislite, kako in kdaj se boste lotile depiliranja ob sramnem predelu in kako pogosto boste opravljale ta postopek – samo med tako imenovano poletno sezono ali vse leto? Depiliranje tega predela je namreč nekoliko zahtevnejše kot drugod, pri večini tudi bolj občutljivo, neprijetno pa je tudi nadležno »pikanje« pod oblačili, ko začnejo dlačice znova rasti.
  • Depilirano mesto je po končanem postopku priporočljivo nežno namazati z negovalno kremo, oljem ali losjonom za telo. Ti proizvodi naj bodo blagi, vsebujejo naj sestavine, ki kožo pomirjajo.
  • Na podpazduhi nikoli neposredno po depilaciji ne uporabimo deodoranta, vsekakor pa tudi potem izberimo takega, ki ne vsebuje alkohola.

Dlačice na obrazu

Na te so ženske še posebej pozorne in jih ponavadi sproti odstranjujejo s pinceto. Ta postopek je v redu, kadar gre za posamezne dlačice. V nekaterih življenjskih obdobjih, na primer v času večjih hormonskih sprememb, pogosteje po menopavzi, pa se rado pojavi večje število dlačic na predelu nad zgornjo ustnico. To so tako imenovane »ženske brke«. So nadležne, ženski podobi pa dajejo tudi nič kaj privlačen možat videz, zato je najbolje, da se zaupamo veščim rokam kozmetičarke, ki jih bo hitro in učinkovito odstranila s pomočjo smole.

Kaj pa depilacija in moški?

Niso redki moški srednje in mlajše dobe, ki se v zadnjem času tudi odločajo za depilacijo dlak na prsih, rokah in hrbtu, nekateri tudi po nogah. Nič ni narobe, da se dlakavosti znebijo, če jih moti. Gre pa tudi za pravi modni trend, ki se je precej razširil po Evropi in drugod, seveda pa tudi naši kraji niso izjema. Je pa depilacija pri moških nekoliko zahtevnejši in predvsem dolgotrajnejši postopek zaradi močnejše poraščenosti, pa tudi zaradi dejstva, da je moška koža debelejša od ženske.

Zanimivost:

Številne ženske in tudi moški si z nekaterih predelov redno odstranjujejo dlake, največkrat zaradi tega, ker jim kvarijo videz. Metode za odstranjevanje nezaželenih dlak so večinoma preproste in neboleče.

Najpogostejše metode za odstranjevanje dlak:
BritjeBritje je primerno za večino telesnih predelov.

V nasprotju z razširjenim mnenjem dlake ne postanejo gostejše.

Depilacijske kremeKreme so primerne za vse dele telesa, vendar lahko dražijo občutljivo kožo.
PuljenjeS puljenjem navadno odstranjujemo posamezne dlake (obrvi) ali dlake z majhnih območij. Rezultati so dolgotrajni.
VoskanjeVoskanje je primerno za večino telesnih predelov. Rezultati so dolgotrajni. Pogosto ga izvajajo v kozmetičnih salonih.
ElektrolizaElektrolizo sme izvajati samo strokovnjak. Uporabljajo jo na manjših območjih (posebno na obrazu), navadno so rezultati trajni.
Laserska depilacijaLaserska depilacija je menda najučinkovitejši in najsodobnejši postopek, saj lahko trajno odstrani dlakavost. Energija laserskega žarka »okvari« dlačico in neposredno okolico, ki je odgovorna za njeno rast. Trajno uniči dlačice, ki so v aktivni fazi rasti, zato je potrebnih nekaj ponovitev, da se zajame vse dlake.

 

 

 

Ne spreglejte

Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več