Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pogosto se raba nekega izraza tako udomači, da se sploh ne vprašamo, od kod beseda izvira. To velja tudi za depilacijo. Že stara ljudstva, vsekakor pa ljudje v obdobju rimskega imperija, so skrbeli za lep videz tudi z odstranjevanjem dlak na različnih delih telesa. Besedica pilus namreč v latinščini pomeni prav to – dlaka.

Avtor: N. J.

Kje in kdaj nas dlake najbolj motijo?

Ženske imajo prav gotovo najprej v mislih noge, podpazduho in tako imenovani »bikini trikotnik« (predel, kjer sramne dlačice motijo videz negovanosti), ne pa vedno v tem vrstnem redu in v vseh letnih časih enako.

Za depilacijo podpazduhe lahko rečemo, da spada že k običajni higieni oziroma negi, saj poraščenost na tem sicer skritem mestu velja v zahodni civilizaciji skoraj že za znak zanemarjenosti. Tudi nogam namenjajo ženske precej pozornosti v vseh letnih časih, nekoliko drugače pa je (praviloma) s predelom, ki pokaže obdarjenost z ostanki »dlakavega pračloveka« šele, ko nastopi »čas kopalk«.

Če ste med tistimi, ki doslej tej plati osebne negovanosti niste posvetile kakšne posebne pozornosti, je morda prav pomladni čas pravi, da v svojo splošno pomladno prenovo vključite depilacijo in osvojite osnove pravilnih postopkov s pravimi pripomočki in dobrimi proizvodi.

Kakšno sredstvo in kateri pripomoček uporabiti?

Ker se večina odloča za depilacijo v »lastni režiji«, kar je lahko čisto v redu, najprej preletimo možnosti in ponudbo.

Tržišče ponuja velik izbor električnih oziroma baterijskih depilatorjev uveljavljenih proizvajalcev, tudi z različnimi nastavki, ki so posebej prilagojeni odstranjevanju dlačic na prav določenih mestih.

Številne ženske odstranjujejo dlačice z depilacijsko smolo, ki jo je treba najprej malo omehčati s segrevanjem, da je nanos na kožo lažji, potem se čeznjo položi platnen trak kot neke vrste velik obliž, na katerem ostanejo dlačice, ko trak z naglim potegom odstranimo. Ja, malce je že boleče, a le za hip.

Tudi klasično britje kot oblika depilacije je še vedno precej razširjeno, vendar pri tem odstranimo oziroma odrežemo le vrhnji del dlačic, ne sežemo pa v globino, zato je treba postopek pogosteje ponavljati. Podobno velja za depilacijsko kremo, ki je tudi precej uporabljana.

In še ena, morda celo najboljša možnost: strokovno in učinkovito opravijo depilacijo v kozmetičnih salonih, kjer se najpogosteje uporablja depilacijska smola, napredek tehnike pa nudi še nekatere nove metode.

Pravila, ki jih je priporočljivo upoštevati

  • Ne glede na predel, ki ga boste depilirali, si vzemite za postopek dovolj časa, da ne boste depilacije opravili površno. Predvsem pa izberite zase najustreznejši pripomoček oziroma proizvod.
  • Predel, ki ga boste depilirali s smolo, najprej dobro umijte, ker se smola na mastno kožo ne prime dobro.
  • Nikoli se ne depilirajte tik preden se odpravljate kam ven, na nek dogodek, kjer bi želeli še posebej lepo izgledati. Depilirana koža je namreč nekaj časa bolj občutljiva, včasih tudi rahlo pordela in to utegne pokvariti vaše dobro razpoloženje.
  • Dobro premislite, kako in kdaj se boste lotile depiliranja ob sramnem predelu in kako pogosto boste opravljale ta postopek – samo med tako imenovano poletno sezono ali vse leto? Depiliranje tega predela je namreč nekoliko zahtevnejše kot drugod, pri večini tudi bolj občutljivo, neprijetno pa je tudi nadležno »pikanje« pod oblačili, ko začnejo dlačice znova rasti.
  • Depilirano mesto je po končanem postopku priporočljivo nežno namazati z negovalno kremo, oljem ali losjonom za telo. Ti proizvodi naj bodo blagi, vsebujejo naj sestavine, ki kožo pomirjajo.
  • Na podpazduhi nikoli neposredno po depilaciji ne uporabimo deodoranta, vsekakor pa tudi potem izberimo takega, ki ne vsebuje alkohola.

Dlačice na obrazu

Na te so ženske še posebej pozorne in jih ponavadi sproti odstranjujejo s pinceto. Ta postopek je v redu, kadar gre za posamezne dlačice. V nekaterih življenjskih obdobjih, na primer v času večjih hormonskih sprememb, pogosteje po menopavzi, pa se rado pojavi večje število dlačic na predelu nad zgornjo ustnico. To so tako imenovane »ženske brke«. So nadležne, ženski podobi pa dajejo tudi nič kaj privlačen možat videz, zato je najbolje, da se zaupamo veščim rokam kozmetičarke, ki jih bo hitro in učinkovito odstranila s pomočjo smole.

Kaj pa depilacija in moški?

Niso redki moški srednje in mlajše dobe, ki se v zadnjem času tudi odločajo za depilacijo dlak na prsih, rokah in hrbtu, nekateri tudi po nogah. Nič ni narobe, da se dlakavosti znebijo, če jih moti. Gre pa tudi za pravi modni trend, ki se je precej razširil po Evropi in drugod, seveda pa tudi naši kraji niso izjema. Je pa depilacija pri moških nekoliko zahtevnejši in predvsem dolgotrajnejši postopek zaradi močnejše poraščenosti, pa tudi zaradi dejstva, da je moška koža debelejša od ženske.

Zanimivost:

Številne ženske in tudi moški si z nekaterih predelov redno odstranjujejo dlake, največkrat zaradi tega, ker jim kvarijo videz. Metode za odstranjevanje nezaželenih dlak so večinoma preproste in neboleče.

Najpogostejše metode za odstranjevanje dlak:
BritjeBritje je primerno za večino telesnih predelov.

V nasprotju z razširjenim mnenjem dlake ne postanejo gostejše.

Depilacijske kremeKreme so primerne za vse dele telesa, vendar lahko dražijo občutljivo kožo.
PuljenjeS puljenjem navadno odstranjujemo posamezne dlake (obrvi) ali dlake z majhnih območij. Rezultati so dolgotrajni.
VoskanjeVoskanje je primerno za večino telesnih predelov. Rezultati so dolgotrajni. Pogosto ga izvajajo v kozmetičnih salonih.
ElektrolizaElektrolizo sme izvajati samo strokovnjak. Uporabljajo jo na manjših območjih (posebno na obrazu), navadno so rezultati trajni.
Laserska depilacijaLaserska depilacija je menda najučinkovitejši in najsodobnejši postopek, saj lahko trajno odstrani dlakavost. Energija laserskega žarka »okvari« dlačico in neposredno okolico, ki je odgovorna za njeno rast. Trajno uniči dlačice, ki so v aktivni fazi rasti, zato je potrebnih nekaj ponovitev, da se zajame vse dlake.

 

 

 

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več