Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Glivična okužba nohtov je ena pogostejših težav, s katerimi se srečujemo dermatologi. Dovzetnejši zanjo so starejši ljudje, pa tudi tisti, ki imajo sladkorno bolezen, periferno obolenje žilja ali moteno delovanje imunskega sistema. Tudi intenzivno ukvarjanje s športom in predhodna poškodba nohtov poveča možnost za okužbo.

Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije,

 

Kako pride do okužbe nohtov?

Za človeka je značilna glivica iz skupine dermatofitov Trichophyton rubrum. Povzroča zelo pogoste okužbe kože med prsti stopal ter okužbe nohtov, največkrat prav tako na stopalih. V stik z glivico ljudje zlahka pridemo v prostorih, kjer hodimo bosi, na primer v bazenih, savnah in skupinskih kopalnicah. Možen je tudi prenos med družinskimi člani in preko obutve. Vsak stik z glivico še ne pomeni okužbe, pomembna je tudi individualna občutljivost oziroma dovzetnost za okužbo. Glivice imajo pod prostim robom nohta idealne pogoje za razmnoževanje. Okužba se začne skorajda neopazno, vendar vztraja in napreduje, če je ne zdravimo.

 

Kako so videti glivično spremenjeni nohti?

Največkrat je obolel noht palca enega ali obeh stopal. Na končnem, to je prostem delu prične noht odstopati od podlage, se rumenkasto obarva in zadebeli. Počasi se površina prizadetega nohta povečuje in napreduje proti začetnemu delu. Sčasoma se okuži ves noht. S palcev se glivice prenesejo tudi na druge nohte stopal.

 

Je glivična okužba nohtov zgolj estetska motnja?

V začetni fazi ne povzroča težav, kasneje pa se pojavi bolečina med hojo in športnim udejstvovanjem. Možno je tudi vnetje obnohtja. Ob spremenjenem nohtu imajo nekatere bakterije olajšan vstop v telo in lahko povzročijo nevarne bakterijske okužbe. Glivična okužba se z nohtov stopal prenese tudi na kožo drugih delov telesa, med nego stopal pa tudi na nohte rok. Oboleli nohti so tudi vir okužbe za druge ljudi. Zato jih ne obravnavamo le kot estetske težave, pač pa kot bolezen, ki jo je treba zdraviti.

 

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Poudariti velja, da je zdravljenje glivične okužbe nohtov dolgotrajno, ker je okužba trdovratna in ker nohti rastejo zelo počasi. Noht palca na stopalu potrebuje leto dni ali več, da preraste po celi dolžini. Vztrajnost in potrpežljivost sta ključ do uspeha. Zdravljenje je uspešnejše, če z njim pričnemo zgodaj, ko površina obolelega nohta še ni velika. Pred zdravljenjem moramo biti prepričani o diagnozi. Vsak spremenjen noht še ni glivično obolel. Nohti, ki jih je prizadela luskavica, zadebeljeni nohti v procesu staranja ali zaradi slabše prekrvavitve in poškodovani nohti so lahko na prvi pogled videti kot glivično oboleli. Pri vseh teh stanjih protiglivično zdravljenje ni niti potrebno niti ne bo učinkovito. Diagnozo naj pred začetkom zdravljenja postavi dermatolog.

 

Sistemsko ali lokalno zdravljenje?

Protiglivične (antimikotične) kreme, geli ali praški žal ne prehajajo v in pod noht, zato pri zdravljenju okužbe nohtov niso učinkoviti. Tudi drugi lokalni pripravki za zdravljenje nohtov v obliki pisal, lakov, gelov in pršil, ki so na voljo brez recepta, večinoma delujejo le blago protiglivično in čudežnih ozdravitev ne moremo pričakovati. Praviloma je zdravljenje sistemsko, z antimikotiki v obliki tablet ali kapsul, ki pri okužbi nohtov stopal traja najmanj tri mesece.

Pri sicer zdravem človeku ne pričakujemo zapletov sistemskega zdravljenja, vendar lahko zdravilo neželeno učinkuje na jetra ali se vpleta v presnovo drugih zdravil. Zato se predvsem pri starejših ljudeh za sistemsko zdravljenje redkeje odločimo. V tem primeru pride v poštev lokalno zdravljenje z zdravilnim lakom, ki vsebuje antimikotik ciklopiroks z dobrim prehajanjem v noht. Redna uporaba laka skupaj s sprotnim striženjem nohta počasi privede do izboljšanja in celo do ozdravitve. Zdravilni lak je tudi dobra prva izbira pri mlajših, zdravih ljudeh, kadar je prizadete manj kot 30 odstotkov nohtne površine.

 

Marec 2016

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več