Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Koža je človekov največji organ in pri odraslem človeku meri približno 2 m2, tehta pa do 10 kilogramov. Sestavljajo jo tri plasti, povrhnjica, usnjica in podkožje, s številnimi nalogami pa je za telo še kako pomembna. Če je nepoškodovana, telo varuje pred mikrobi, deluje kot izločevalni organ z lojnicami in s porami, uravnava telesno temperaturo itd.

Avtor: Anja Kuhar

 

Zdravje naše kože je ključnega pomena, prav tako pomemben pa je tudi njen videz. Kožo lahko prizadenejo različne lepotne ali funkcionalne težave in vplivajo tako na fizično kot tudi psihično počutje. Kaj vse lahko doleti našo kožo, kaj so vzroki za nastale težave, koga najpogosteje prizadenejo in kako se lotimo njihovega zdravljenja, nam je povedala prim. asist. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., svetnica in predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC v Ljubljani.

 

Med najbolj znane težave s kožo, ki so povezane predvsem s hormonskim ravnovesjem, sodijo akne. Zakaj pravzaprav prihaja do njih?

Akne največkrat nastanejo v času pubertete zaradi povečanega izločanja spolnih hormonov. To posledično vodi v povečano izločanje loja, ki se mu ob tem spremeni še sestava. Ko se zamašijo izvodila žlez lojnic, hkrati pa se razraste bakterija Propionibacterium acnes, se kot odgovor na te dejavnike vnamejo celice in razvijejo se akne.

 

Akne so neprijetne, še posebej zato, ker se pojavljajo na vidnih mestih, predvsem obrazu. Kaj svetujete, kako jih lahko pozdravimo? So v uporabi le zdravila ali lahko nanje vplivamo tudi s prehrano in z zmanjšanjem stresa?

Za zdravljenje aken se svetuje umivanje kože z mlačno vodo. Lokalno zdravljenje poteka z nanašanjem keratolitičnih in antibakterijskih sredstev (benzoil peroksid, retinoična kislina), ob hujših oblikah pa je zdravljenje sistemsko, in sicer z retinoidi. Zelo je pomembno, da posegi na koži (tudi čiščenje kože) niso pretirani in preagresivni.

 

Akne so verjetno najbolj tipične za mladostnike in ženske v menopavzi oz. ženske, pri katerih potekajo hormonske spremembe?

Akne se tipično pojavljajo v času pubertete, pri deklicah se lahko pojavijo celo nekoliko bolj zgodaj. Hujše oblike aken pa običajno zasledimo pri moških.

 

Med bolj znane težave s kožo – tudi zaradi tega, ker jo težko spregledamo – sodi luskavica. Govorimo zgolj o luščenju kože ali je vzrok globlji? Je vzrok genetski ali zunanji? Ali jo lahko sproži stres?

Luskavica ali psoriaza je gensko pogojena bolezen, vendar se deduje nagnjenost k bolezni in ne bolezen sama. Stres lahko bolezen poslabša ali povzroči njen prvi pojav.

 

LUSKAVICA

Luskavica ali psoriaza je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri se na koži pojavljajo značilna žarišča rdečkastih izpuščajev, prekritih z srebrnkastimi luskami kože. Najpogosteje jo najdemo na lasišču, komolcih, kolenih, dlaneh, nohtih in hrbtu. Bolezen ni nalezljiva, česar pa se ljudje premalo zavedajo, zato so bolniki z luskavico pogosto podvrženi negativnim odzivom okolice, kar močno zmanjšuje kakovost življenja.

 

Kako poteka terapija pri luskavici?

Zdravila za zdravljenje luskavice so: lokalno nanašanje različnih mazil, od indiferentnih do zdravilnih (keratolitičnih, steroidnih in drugih), sistemsko (metotreksat itd.) do novejših bioloških zdravil ter fototerapije oziroma terapije s svetlobo.

V zadnjem času se je pojavila nova terapija zdravljenja luskavice, do katere je stroka previdna, nekateri bolniki pa so z njo zelo zadovoljni. To je terapija z azijskimi ribami vrste Garra rufa, imenovane tudi kangali. 6–12 cm velike ribice postrgajo odmrlo poroženelo kožo, hkrati pa v kožo bolnika prehajajo encimi, ki zavirajo nastanek novih žarišč obolelih mest. Čeprav je stroka do opisane terapije večinoma skeptična, bolniki, ki so jo preizkusili, trdijo, da jim je močno pomagala.

 

Neprijeten in tudi precej viden pa je atopijski dermatitis. Kaj ga povzroča?

Atopijski dermatitis je kronično obolenje kože z genetsko predispozicijo, pri katerem so posamezniki nagnjeni k alergičnim reakcijam kože. Koža je zelo suha, saj zaradi spremenjenega zaščitnega lipidnega sloja prihaja do izhlapevanja vode, posledično pa se navadno na zgornjih plasteh kože pojavljajo srbeča, pordela žarišča razpokane, suhe kože.

 

Kakšnih ukrepov, tako dolgoročnih kot kratkoročnih, naj se držijo ljudje z atopijskim dermatitisom?

V času hujšega srbenja in akutnega izbruha bolezni bolniki največkrat sistemsko uživajo antihistaminike, hkrati pa jim za kratek čas lokalno predpišemo steroidna mazila. Pomembno je, da čim dlje vzdržujejo remisijo, kar je mnogokrat mogoče že z uporabo indiferentnih mazil, ki preprečujejo izhlapevanje vode iz kože in kožo dovolj zaščitijo. Odsvetovana je tudi uporaba agresivnih mil ali praškov ter priporočeno izogibanje sintetičnim oblačilom in volni, ki dražijo kožo.

 

Neprijetna pa je tudi rozacea, rdečkasta koža, ki jo ravno tako kot atopijski dermatitis in luskavico težko spregledamo …

Rozacea je pogosta bolezen žensk, ki se pojavlja med štiridesetim in petdesetim letom. Vidne spremembe se lahko pojavljajo na licih, na nosu, kjer je koža pordela, spremembe pa so lahko trajne. Manj pogosto zasledimo spremembe kože na vratu in izrezu.

Vloga pršice, ki se sicer običajno pojavlja na koži (Demodex), pri pojavu te bolezni zaenkrat še ni popolnoma razjasnjena. Pri teh bolnikih je prisotna konstitucijska vazolabilnost oziroma lastnost žilja, da se na hladnem ne skrči (kot je normalno), pač pa ves čas ostane razširjeno.

 

Rozacea je kronična vnetna bolezen kože, ki se kaže s pordelo kožo, predvsem obraza, ter z zardevanjem obraza in razširjenimi žilicami.

 

Kako zdravniki zdravite rozaceo?

Kadar se zaradi razrasta veziva pojavi gomoljasta koža, jo lahko odstranimo z laserjem – postopek imenujemo abrazija. Pri blažjih oblikah je odsvetovano gretje kože obraza. Lokalno bolnikom mnogokrat predpišemo sistemsko terapijo, strogo odsvetovana pa je uporaba steroidnih mazil.

 

Na koži se pojavljajo tudi bradavice. Kako jih zdravimo? Ali je rešitev odstranjevanje bradavic, uporaba mazil? Med ljudmi sem zasledila, da naj bi pomagal kis, pa česnovo mazilo … Poznate morda kakšno naravno zdravilo, s katerim se jih lahko znebimo?

Bradavice ali vulgarne veruke povzročajo nekateri sevi papiloma virusov (HPV). Odstranjuje se jih s krioterapijo oziroma z zamrzovanjem s tekočim dušikom. Druga lokalna terapija je ponavadi precej neuspešna, navadno pa so neuspešna tudi domača mazila.

 

Omenili sva kar nekaj težav s kožo. Za katere bolezni kože bi lahko trdili, da so specifično značilne za moške, katere za ženske in katere za otroke in mladostnike?

Vsa dermatološka obolenja se lahko pojavljajo skoraj v vseh starostnih skupinah, vendar pa so videti različno ter se, glede na starost, pojavljajo na različnih delih telesa. Kot smo že omenili, lahko akne najdemo tudi pri otrocih, najpogosteje v puberteti, pojavijo pa se tudi kasneje in so v vsakem starostnem obdobju lahko videti nekoliko drugače. Atopijski dermatitis se pri majhnih otrocih pojavlja na drugih delih telesa kot pri mladostnikih in odraslih.

 

Bi lahko rekli, da obstajajo nasveti za zdravo kožo in kaj ti nasveti zajemajo? Pri tem mislim predvsem na svež zrak, pravilno prehrano itd. Kaj bi še svetovali našim bralcem?

Danes je veliko ljudi prepričanih, da je kožo treba mazati vsaj s kremo ali preparatom, kar je popolnoma zmotno. Predvsem v zadnjem času, ko smo oblegani z oglasi kozmetične industrije o različnih izdelkih za npr. čiščenje kože, suho kožo, staro kožo, za vlaženje kože, proti aknam itd., se ta različna sredstva prekomerno uporabljajo. Če koža ni suha ali kako drugače težavna, je ni treba mazati. Pri uporabi teh sredstev svetujem predvsem – pamet v roke.

Za boljšo in lepšo kožo:

– pripomore veliko gibanja na svežem zraku,

– odsvetuje se kajenje,

– pretirano sončenje ni zdravo,

– zmerna uporaba kozmetičnih izdelkov.

 

December 2013

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več