Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu, in je sestavni del vseh vezi, hrustanca, kože, las in nohtov. Kolagen sodi med strukturne beljakovine s funkcijo dajanja opore in oblike.

Ime kolagen izvira iz grške besede ´kolla´, ki pomeni ´lepilo´. Kola-gen je tako v dobesednem prevodu proizvajalec lepila.

Kolagen je naravno telesno lepilo, beljakovina, ki veže ter podpira telesna tkiva in notranje organe ter zagotavlja, da ta vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje. V telesu je več kot petindvajset vrst kolagena. V sodelovanju z elastinom daje telesnim tkivom obliko, trdnost in moč.

 

Kolagen za lep videz in močno telo

Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade. Na zunaj ta proces opazimo v nastanku gub, celulita, kot starejšo, bolj hrapavo, izsušeno kožo, ki izgublja mladostno napetost in sijaj. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadajo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Zaradi pomanjkanja kolagena in s tem veznega tkiva je skelet oslabljen, kar velja tudi za mišice. Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudimo z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestimo njegov primanjkljaj, ki nastane z leti.

Prehranska dopolnila s kolagenom so primerna tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti; za izboljšanje videza kože; za športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom; pri okrevanju po poškodbah; preventivno pa za preprečevanje osteoporoze in zlomov. Kolagen je primeren za vse po 20. letu, še posebej ženske, ki želijo ohraniti lepo in mladostno kožo ter čvrste nohte.

Delovanje kolagena je dokazano v številnih raziskavah. Med drugim so pokazale, da se po dveh mesecih uživanja 2,8 g hidroliziranega kolagena na dan elastičnost kože izboljša v povprečju za 30 odstotkov. Prav tako se pri uživanju 14 g/dan v enakem obdobju poveča debelina las za 10 odstotkov pri 70 odstotkih ljudi, uživanje 7 g kolagena dnevno pa po treh mesecih dokazuje izboljšanje stanja nohtov pri 86 odstotkov uporabnic.

 

Kolagen je zaslužen za:

  • Močne kosti: ene od glavnih gradnikov kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se kaže v manj prožnih kosteh.
  • Pravilno delovanje mišic med gibanjem: vsako mišično vlakno je prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju.
  • Zdravje kit, sklepov, hrustanca: kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Številne klinične študije potrjujejo pozitivni učinek v primeru osteoartitisa, saj močno zmanjša bolečine, zmanjša potrebo po analgetikih, izboljša gibljivost in pripomore k elastičnosti sklepov. Pomanjkanje kolagena povzroči obrabo hrustančnega tkiva (osteoartritis).
  • Celjenje ran: kolagen prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože.
  • Zdrav in lep videz kože, las in nohtov: kolagen je odgovoren za lepo kožo, saj predstavlja kar 70 odstotkov beljakovin, ki sestavljajo kožo. Je odlično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, pomaga pri suhi in hrapavi koži in ji vrača vlago, elastičnost in prožnost. Lasem izboljša lesk, čvrstost in njihovo strukturo. Pospešuje rast nohtov. Njegovo pomanjkanje se kaže v obliki manj prožne kože, pa tudi gub, celulita in suhe kože brez leska, lomljivih nohtov in krhkih las brez leska.

 

Oktober 2015

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več