Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Okužba s kandido je v zadnjem času dobila že kar mitske lastnosti. Okužen naj bi bil skoraj vsak, povzročala pa naj bi najrazličnejše bolezni in težave. Kaj je kandida in kakšne okužbe lahko povzroča?

 

Vsi imamo po telesu glivice, najpogosteje na sluznici ust in prebavil, pa tudi na koži rok in nog. Glivic je več kot sto vrst in večina jih je neškodljivih. Obstaja približno petdeset vrst patogenih glivic, ki lahko povzročijo lokalne glivične okužbe kože, lasišča, nohtov, nožnice ali ustne votline, zelo redko pa resnejše oblike bolezni.

 

Ena najpogostejših glivičnih okužb je kandidoza, ki jo povzročajo glivice kvasovke iz rodu Candida, običajno je to Candida albicans.

Največkrat živi v prebavilih in v nožnici ter ne povzroča težav, kadar pa so razmere ugodne, lahko ta kvasovka povzroča težave. Dovzetnost za kandidozo povečujejo vsa stanja in bolezni, ki oslabijo človekov imunski sistem, na primer zdravljenje z antibiotiki in zaviralci imunskega odziva, sladkorna bolezen in nekatere druge endokrine bolezni. Prav tako so te okužbe pogostejše v času nosečnosti in pri jemanju hormonske kontracepcije.

 

Kožna kandidoza se pojavlja na vlažnih predelih, na primer med prsti rok in nog, pod dojkama, v dimljah. Pri dojenčkih lahko okužba s kandido povzroča plenični dermatitis. Kandidoza je pogostejša na poškodovani ali dlje časa draženi koži ter pri pogostem stiku z vodo, saj je vlažno in toplo okolje idealno za razmnoževanje kvasovk. Koža je pordela, lahko je poškodovana povrhnjica. Kožne spremembe srbijo in se luščijo. Prisotnost kvasovk dokažemo z mikološkim pregledom, zdravimo pa jo z lokalnimi protiglivičnimi zdravili (antimikotiki).

 

Kandidoza nohtov in obnohtja je pogostejša na nohtih rok in je lahko zelo trdovratna. Običajno se vnetje začne v obnohtju, nato pa se razširi še na noht. Značilna je oteklina in rdečina obnohtja, noht pa spremeni barvo, postane krhek, moten, sčasoma se zadebeli in deformira.

 

Kandida povzroča v ustih t.i. soor, ki je poznan predvsem mladim mamicam. Dojenčki se s kandido okužijo že med porodom. Na pordeli sluznici jezika, dlesni in neba vidimo bele obloge, ki jih lahko odstranimo. Kandidoza ustne sluznice spremlja tudi bolnike z oslabljeno imunostjo, pri bolnikih z aidsom pa je najpogostejša oportunistična okužba. Angularni heilitis je okužba ustnih kotičkov s kandido, ki povzroči drobne razpoke in rane. Pri starejših ljudeh lahko obolenje povzroči slabo prileganje zobne proteze, zaradi česar ostajajo ustni kotički vlažni. Bolezen zdravimo z antimikotiki v oralnem gelu, pri imunsko oslabljenih pa tudi s tabletami.

 

Kandida najpogosteje povzroča vnetje nožnice, ki ga imenujemo vaginalna kandidoza. Raziskave kažejo, da se kar tri četrtine žensk v rodnem obdobju srečajo s to nevšečnostjo. Vzrok težav je porušeno ravnovesje vaginalne flore, ko se glivice, ki so tam normalno prisotne, zaradi spremenjenih razmer pretirano razmnožijo. Ravnovesje najpogosteje porušijo hormonske spremembe, na primer nosečnost, jemanje kontracepcijskih tablet, menopavza, pa tudi stres in jemanje antibiotikov. Okužba s kandido povzroča težave v nožnici in v področju zunanjega spolovila. Prisoten je povečan izcedek, ki je bel in grudičast. Zunanje spolovilo je pordelo in oteklo, pogosto srbi, ob uriniranju pa zaradi poškodovane kože tudi peče. Ob pojavu simptomov je potreben obisk pri ginekologu, ki predpiše ustrezna protiglivična zdravila, ta so lahko v obliki tablet ali vaginalnih vložkov. Vendar pa se bolezen pogosto ponavlja, saj kvasovk ni mogoče popolnoma odstraniti. Kadar ima težave tudi spolni partner, je treba zdraviti tudi njega.

 

Ob hudi imunski okvari organizma se kvasovke lahko po krvi razsejejo po telesu in povzročijo sistemsko oziroma invazivno kandidozo. Ta oblika bolezni je zelo nevarna in ogroža bolnikovo življenje, vendar pa je izjemno redka in se pri imunsko zdravih ljudeh ne pojavi. Prizadene lahko rakave bolnike, bolnike, ki se zdravijo s citostatiki, glukokortikosteroidi in z drugimi zdravili, ki slabijo imunski sistem, bolnike po presaditvah organov, bolnike z aidsom ter redkeje bolnike pri dolgotrajnem antibiotičnem zdravljenju hudih okužb pri kroničnih boleznih. Sistemske kandidoze so lahko lokalizirane v enem organu oz. organskem sistemu ali pa so zelo razširjene in povezane s sepso (kandidemija).

 

Kako se izogniti okužbi s kandido?

Glivice imajo rade višje temperature in vlažno okolje, zato je pomembno, da se temu izogibamo. Če veliko močimo roke, je smiselno uporabljati kakovostne zaščitne rokavice, po delu pa si roke umijemo in temeljito osušimo. Posebno previdni moramo biti pri poškodovani koži. Prav tako priporočamo nošenje zračnih oblačil in perila iz naravnih materialov. Kadar je potrebno jemanje antibiotikov, lahko za ohranjanje normalne bakterijske flore poskrbimo z uživanjem probiotikov.

 

 

Januar, 2010

Ne spreglejte

Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več