Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
priprava nog na poletje

Poletje se že približuje in počasi bomo dolge hlače zamenjali s kratkimi ali z lahkimi poletnimi oblekami in kratkimi krili. Tudi čevlje bomo pospravili v omare in raje obuli poletne sandale, natikače, priljubljene japonke … Kaj pa naše noge, smo jih ustrezno pripravili na poletje? Potem ko odložimo tesna obuvala, nas namreč pogosto pestijo težave, kot so otiščanci ali trda koža. Preverili smo, kaj storiti, da bo poleti naš korak zdrav in lahkoten.

Avtorica: Joži Sinur

Verjetno je le malo ljudi, ki nimajo vsaj občasno težav s trdo kožo na stopalih. Ta lahko nastane kot posledica splošne izsušenosti kože, pogosto pa zaradi povečane obremenitve stopal ali neprimerne obutve, pa tudi zaradi neprimerne drže, deformacije stopal, prevelike teže, nepravilnega delovanja ščitnice, luskavice ali diabetesa. Razlogi so lahko različni, trda koža pa ne predstavlja zgolj estetskih neprijetnosti, ampak lahko vpliva tudi na kakovost življenja, saj lahko zaradi pomanjkanja maščobe in vlage popoka do te mere, da se pojavijo globoke ragade in z njimi okužbe, opozarja kozmetičarka Tamara Cvelbar.

Trda koža

Nega stopal, predvsem pa redno odstranjevanje in negovanje trde kože, je zato nujna pri ohranjanju zdravih nog. Kožo stopal lahko negujemo z različnimi mazili z višjo vsebnostjo uree, s kopelmi, različnimi pilingi, pilami za pete in ščetkami. »Suho ščetkanje je pravzaprav eden od preprostejših načinov za odstranjevanje poroženele kože, ima pa tudi veliko blagodejnih vplivov na celo telo. Pospešuje namreč cirkulacijo krvi in limfe, s čimer odplavlja toksine s telesa in hrani celice kože, preko refleksnih točk na stopalih pa lahko s suhim ščetkanjem stimuliramo delovanje organov in tako vplivamo na boljše počutje,« razlaga.

Pri izbiri ščetke pa je treba biti pazljiv. Izbrati moramo ščetko z mehkimi naravnimi  ščetinami, ki so lahko mešanica bambusovih in agavinih vlaken, najboljša izbira bo z daljšim ročajem, predvsem za starejše ljudi, da bodo lahko v sedečem položaju dosegli stopala in ostale dele telesa. »Za učinkovito ščetkanje je pomembno, da je koža suha, torej ščetkanje opravimo pred prhanjem. Postopek je priporočljivo izvajati vsakodnevno, najbolje zjutraj, ker nas prebudi in poživi. Ščetkanju pa se je treba izogniti na predelih z ranami ali poškodbami,« še opozarja Cvelbarjeva.

Kako nad bradavice in kurja očesa?

Bradavice

Nadloga, ki je lahko poleti še bolj moteča, so bradavice, ki se lahko pojavljajo na vseh delih telesa, prenašajo pa se z neposrednim stikom. Kožne bradavice so sicer neboleče in običajno ne povzročajo resnih težav, a če se pojavijo v večjem številu, je potreben obisk zdravnika. Večje težave pa povzročajo bradavice na stopalih.

»Kožne bradavice lahko odstranite z zdravili, ki jih dobite v lekarni, a prej povprašajte zdravnika, ali so kožne tvorbe resnično bradavice. Če imate sladkorno bolezen ali oslabljen imunski sistem, se odstranjevanja bradavic ne lotevajte sami,« opozarja Cvelbarjeva. Bradavice na stopalih uspešno odstranjujejo tudi strokovno usposobljeni pedikerji, z nekaterimi domačimi pripravki, denimo z jabolčnim kisom ali eteričnim oljem čajevca, pa se odstranjevanja lahko lotimo tudi sami.

Kurja očesa

Pogosta tegoba so tudi t. i. kurja očesa. Čeprav so zalo nadležna, gre pravzaprav za obrambni mehanizem, ki ščiti del stopala, ki pritiska ali drgne ob trdo podlago, razlaga Cvelbarjeva, običajno pa se pojavljajo na obremenjenih delih stopala, na prstih, peti ali podplatu. »Najprej se pojavi samo rdečica, boleča na pritisk, potem postaja predel čedalje trši in debelejši, sčasoma pa se poglobi in tako pritiska na živec, kar je lahko zelo boleče,« pravi.

Kurjih očes se lahko lotimo na različne načine, najhitrejši in najučinkovitejši je obisk pedikerja, pomagamo pa si lahko tudi sami. »Uporabimo lahko pripravke na osnovi salicilne kisline, ki jih kupimo v lekarni in delujejo na podoben način kot pripravki za odstranjevanje bradavic. Lahko si pomagamo s plovnim kamnom ter na ta način mehčamo in tanjšamo zadebeljeno kožo, zelo učinkovit pa je tudi list netreska, ki ga zmehčamo, odstranimo kožico in ga položimo na kurje oko, čezenj prelepimo še obliž. List netreska zamenjamo dvakrat dnevno, postopek ponavljamo tri do štiri dni in kurje oko bi moralo izginiti,« pove Cvelbarjeva.

A treba je vedeti, da se kurja očesa rada ponavljajo ne glede na tehniko odstranjevanja. Ponovitve bodo preprečili redna nega, namakanje stopal v mlačni vodi in mehčanje kože, seveda pa je treba izbrati tudi primerno obutev.

Poleti noge rade otekajo, pogostejše so tudi glivične okužbe

Redna masaža stopal

Poleti nas pogosto pestijo tudi otekle, boleče ali težke noge, pojavljajo se lahko tudi krči, nadloge, nad katerimi se pogosto pritožujejo tudi ljudje, ki sicer nimajo težav z nogami, a poletna vročina žal naredi svoje. »Vene se razširijo, odtok krvi je slabši, zato kri in limfa zastajata v spodnjih okončinah. Poleti zaradi potenja izgubimo tudi minerale in sol, bolj nam prija slana hrana, kar tudi vpliva na zastajanje vode v telesu,« o razlogih za težave z nogami pove Cvelbarjeva.

Da bi olajšali težave z nogami, je priporočljiva redna masaža nog in stopal, ki bo pospešila pretok krvi in limfe, a paziti moramo, da vedno masiramo proti srcu. Tudi prhanje s hladno vodo bo blagodejno vplivalo na otečene noge. »Prhanje s hladno vodo začnemo pri gležnjih in nadaljujemo proti stegnom,« ob tem svetuje Cvelbarjeva in dodaja, da si velja za preprečevanje zastoja krvi v venah večkrat na dan privoščiti tudi kratkotrajno hojo ali vsaj pomigati z nogami. »Ko sedite, pa ne imejte prekrižanih nog, to namreč lahko povzroči venski zastoj,« še opozarja.

Glivice

V vročih poletnih dneh smo pogosteje izpostavljeni tudi glivicam, denimo v skupnih kopališčih, telovadnicah in zdraviliščih, v hotelih in podobno. Glivice se lahko pojavijo med prsti na nogah in se razširijo na nohte, v dimljah, ob nohtih in pod prsmi, skratka tam, kjer je vlaga. Gre za eno najpogostejših in tudi eno najbolj nadležnih kožnih obolenj, ki naj bi ga imel skoraj vsak tretji odrasel človek. Ker so glivice zelo trdovratne, je pomembno preprečiti njihov pojav, če pa glivično okužbo že imamo, je zelo pomembno, da jo čim prej zdravimo, saj se lahko hitro širi na večjo površino ali prenaša na druge ljudi. Pogosta glivična okužba je okužba stopal, ki se kaže z rdečino in luščenjem kože, tudi mehurčki, pogosto jo spremlja močno srbenje, druga zelo pogosta glivična okužba pa je okužba nohtov.

»Protiglivična sredstva oz. antimikotiki za lokalno uporabo so v obliki krem, mazil in razpršil, ki jih lahko kupite v lekarni, pri razširjenih oblikah pa je treba obiskati zdravnika, ki predpiše sistemsko zdravljenje, ki je pogosto dolgotrajno, pri okužbi nohtov na nogah tudi do 12 tednov,« razlaga Cvelbarjeva. Predvsem pa je pomembno okužbe preprečevati. »V zdraviliščih, bazenskih kompleksih ali športnih objektih uporabljamo svoja obuvala, tudi pod prho si nadenemo natikače, po umivanju kožo dobro osušimo, nosimo bombažna oblačila ali čevlje iz zračnih, naravnih materialov, čevlje po nošenju prezračimo in natančno upoštevano navodila zdravnika. Pri glivični okužbi nohtov na nogah pa svetujem obisk pedikerja, ki bo strokovno oskrbel predel nohta,« še pravi.

Morska voda je naravno zdravilo

Ne nazadnje pa bodo prihajajoče poletje mnogi izkoristili za zasluženi oddih na morju, kar še kako blagodejno vpliva na počutje, saj morska voda velja za naravno zdravilo. »Morska voda vsebuje številne mineralne soli, aminokisline in mikroorganizme z antibiotičnimi in antibakterijskimi učinki. Pravzaprav ima precej podobno sestavo kot človeška krvna plazma in medtem ko se namakamo v morju, naše telo absorbira njene koristne sestavine. V morski vodi najdemo tudi veliko magnezija, ki je zelo učinkovit pri hidrataciji kože Znana pa je tudi po tem, da celi rane – rano bo razkužila, očistila in pospešila njeno celjenje,« o pripravah na poletje še pove Cvelbarjeva.

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več