Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poškodba, rana, opeklina, kirurški poseg ima za posledico proces celjenja, ki se konča z brazgotino. Le-ta nima enakih značilnosti v zgradbi kot naša koža, ampak je sestavljena iz vezivnih celic ter vlaken, katera so prekrita s kolagenom in prepletena v različnih smereh.

Avtor: Patricija Goubar, dipl. fiziot., vel. svet., Marija Ocvirk, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, ICBLC, mednarodna svetovalka za dojenje, akupunkturolog

 

Poškodba, rana, opeklina, kirurški poseg ima za posledico proces celjenja, ki se konča z brazgotino. Le-ta nima enakih značilnosti v zgradbi kot naša koža, ampak je sestavljena iz vezivnih celic ter vlaken, katera so prekrita s kolagenom in prepletena v različnih smereh.

Ne glede na velikost in mesto, kjer se nahaja, lahko ljudem povzroča različne fizične in psihološke tegobe, nenazadnje tudi na samozavest posameznika.

 

Preden brazgotina pridobi svoj končni izgled, potuje skozi različne stopnje zorenja

  • Vnetna stopnja

Prične se takoj po poškodbi tkiva in traja 2–6 dni. Zaustavi krvavitev, prepreči nadaljnji vdor bakterij, prične se tvorba kolagena, ki s svojo mrežo obdrži brazgotino skupaj. Na tej stopnji opazimo, da je rana pordela, otekla, boleča in tudi toplejša.

  • Proliferativna stopnja (proliferacija = hitra rast)

Trajanje stopnje ocenjujemo v razponu 3–4 tednov. Na tej stopnji prihaja ves čas do nastajanja kolagena, ki poveča odpornost brazgotine proti zunanjim silam. V brazgotino se vrašča vse več novih kapilar, kar povzroči vidno odebelitev robov rane, pojavijo se rdečkasti vozliči, kar imenujemo granulacijsko tkivo. Le-to vsebuje veliko belih krvničk, ki se borijo proti bakterijam, zato je površina rane v tem času belkasta ali rumenkasta. Če opazimo, da iz rane izteka gost gnoj, pomeni, da je rana okužena.

  • Maturacijska stopnja (zorenje oz. preoblikovanje brazgotine)

Zorenje brazgotine je zadnja stopnja, ki traja več tednov ali let. Še vedno je prisotno nastajanje kolagena, ki se sčasoma razgrajuje. Proces celjenja rane je zaključen, ko se brazgotina spremeni v tanko, ploščato in belkasto brazgotino. Proces traja nekaj mesecev ali let in brazgotina se poravna s preostalo kožo. Ljudje, ki so svetle polti, imajo navadno bledične brazgotine, medtem ko imajo temnopolti ljudje brazgotine pigmentirane.

 

Na celjenje rane oziroma na izboljšanje končnega videza brazgotine lahko do neke mere vplivamo tudi sami 

Videz brazgotine je navadno najslabši v prvem oziroma treh mesecih po poškodbi, ampak do neke mere lahko tudi sami vplivamo na videz brazgotine. V ta namen so nam na voljo različni postopki, kot so primerni pritiski na brazgotino ter ustvarjanje vlažnega in mehkega okolja, s čimer želimo spodbuditi rast in obnovo kožnih celic, koži pa vrniti njeno naravno elastičnost, napetost in gladkost.

 

Na splošno celjenje rane lahko vplivamo tudi z različnimi preprostimi dejavniki:

  • Skrbimo za primerno telesno težo ter za uravnoteženo prehrano, ki naj bo bogata s cinkom, z vitaminom C, z železom in minerali. Namreč, slabokrvnost ovira in upočasnjuje celjenje, saj telo oskrbuje z manjšo količino kisika. Pomanjkanje zgoraj navedenih hranilnih snovi zmanjša tvorbo kolagena, s tem pa tudi upočasni celjenje. Posebna previdnost velja pri jemanju vitamina E, saj le-ta pospešuje krvavitev.
  • Zaužitje primerne količine tekočine, ki ne vsebuje kofeina in alkohola, bo preprečilo dehidracijo in elektrolitsko neravnovesje.
  • Izogibajte se kajenju, saj nikotin oži žile in s tem onemogoča ustrezno preskrbo tkiv s kisikom ter hranili, potrebnimi za dobro celjenje. Poleg zmanjšane oskrbe tkiva s hranili, nikotin v veliki meri vpliva tudi na hitrejšo porabo vitamina C, ki je pri kadilcih kar 40-krat hitrejša kot pri ljudeh, ki ne kadijo.
  • Izrednega pomena je ustrezen nadzor določenih obolenj, kot je sladkorna bolezen, ki prav tako izredno zmanjšuje možnosti dobrega in hitrega celjenja.
  • Pomemben dejavnik, ki vpliva na ustrezno celjenje, je tudi stres, ki enako kot sladkorna bolezen vpliva na raven glukoze v krvi ter na hormonsko ravnovesje in s tem na možnost celjenja rane.
  • Ne smemo pozabiti tudi na ustrezno mero gibanja prizadetega predela, saj lahko prekomerno gibanje povzroči razvlek robov rane in delno ali popolno odprtje le-te. V te namene so pri večjih ranah priporočljiva tudi ustrezna oblačila (kompresijska), ki celjenje pospešujejo.
  • Izogibajte pa se tudi pretiranemu izpostavljanju soncu, saj lahko s tem povzročite potemnelost in odebelitev brazgotine za daljši čas. Najbolje je brazgotino pokriti ali pa v ta namen uporabljati zaščitno kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem.

 

Možnosti motenj v zorenju brazgotine

V nekaterih primerih lahko prihaja tudi do motenj pri zorenju brazgotine, kar lahko povzroči, da brazgotina postane hipertrofična (zadebeljena, dvignjena), ki je še vedno v mejah rane ali pa le-ta vzbrsti, meje preseže in tako postane večja od prvotne rane. V tem primeru govorimo o keloidni brazgotini, ki povzroči izredno neestetski videz rane. Brazgotine so lahko tudi atrofične, ki dajejo videz majhnih okroglih vdolbinic na koži. Te pogosto nastanejo kot posledica aken ali vodenih koz. Tovrstne primere zdravimo s posebnimi tretmaji in kombinacijami terapij. Če le-to ne zadošča za ustrezen videz, je treba rano kirurško ponovno oskrbeti.

 

Kaj storiti, da zmanjšamo preobčutljivost brazgotine in predvsem izboljšamo estetski videz?

Ponovno velja poudariti dejstvo, da nobene brazgotine ni mogoče popolnoma odpraviti in zagotoviti idealen končni uspeh zdravljenja – narediti brazgotino povsem

Za zmanjševanje razsežnosti brazgotine, občutljivosti, bolečine, za povečanje elastičnosti brazgotine in izboljšanje estetskega videza lahko uporabimo različne terapije in metode. V ta namen so pogosto uporabljene laserske terapije, krioterapije, radioterapije, kirurški posegi, kompresijske terapije, obliži in različne belilne kreme, ki zagotovijo večji ali manjši končni uspeh. Na tržišču so na voljo različni geli, ki obljubljajo možnosti izboljšanja končnega videza

V Sloveniji že obstajajo ustanove, kjer strokovno usposobljeni diplomirani delovni terapevti nudijo kakovostno obravnavo brazgotin. V tako obravnavo so vključene različne ročne tehnike, terapija z napravami kot so laserji in bioptron, ki pospešijo celjenje ran, uporaba določenih krem za brazgotine in seveda pogovor in svetovanje, kar je pri obravnavi brazgotin ključnega pomena. Zavedati se je treba tudi, da je različne postopke treba ponoviti velikokrat preko dneva tudi v domačem okolju, hkrati pa upoštevati tudi določena navodila, ki bodo zagotovila ustrezno spremljajočo terapijo, ki nas bo popeljala do želenega končnega uspeha.

Ne dovolimo, da nas brazgotina za vedno zaznamuje in manjša našo samozavest. Še pravočasno poiščimo strokovno pomoč in se izognimo tegobam, ki jih tovrstna težava lahko povzroči.

 

 

November, 2012

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več