Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Najdemo jih na mnogih delih telesa. Dobimo jih lahko vsi. Če se nas odločijo »napasti«, se jih želimo znebiti takoj. Ko pa tako srbi … A še dobro, lahko jih, če uporabim izraz današnje mladine, »skenslamo« lokalno, če ne gredo stran, pa sistemsko. Pojdimo k zdravniku, da se ne razširijo. Ste do zdaj že uganili, o čem govorim? Pravilni odgovor je: glivice. Do obisti jih pozna, zdravi, raziskuje tudi Natalija Evdakova Bodiroža, dr. med. spec. dermatovenerolog, ki nam bo pomagala pri razjasnitvi nekaterih dejstev o glivicah.

Avtorica: Andreja Hergula

Vsi imamo glive

Glivice niso le glivice. Obstaja jih ogromno različnih vrst, ki prežijo na nas. J  A glivično bolezen oz. mikozo povzročajo le tri vrste: kvasovke, dermatofiti in plesni. Ste vedeli, da ima vsak človek glive v telesu? Da, a samo tiste, patogene, povzročajo težave. Nahajajo se na različnih mestih, največ na koži nog, rok, na nohtih, sluznicah (in tudi na laseh, v intimnih predelih, pod dojkami, pazduhami …).

Rane, ranice

Kako me lahko gliva kar na lepem napade? No, če imamo poškodovano kožo ali kakšne ranice, smo dovzetnejši zanje, ko pridemo v stik z okuženimi živalmi, zemljo, bolnimi ljudmi. Sicer pa k nastanku okužb po besedah dr. Evdakove Bodirože prispevajo kronične bolezni (npr. sladkorna bolezen), zmanjšana imunska odpornost, motnje v prekrvavitvi spodnjih okončin, jemanje zdravil, kot so antibiotiki in kortikosteroidi.

Stran s skupnimi brisačami

Kako radi imamo bazene, ko lahko končno slečemo vsa ta zimska oblačila in se spomladi podamo v … vodo, polno glivic. J Tako hudo spet ni, a žal jih lahko staknemo tudi tam, pa v savnah in fitnes centrih, v kopalniških preprogah, skupnih brisačah in športni opremi. Z glivicami se lahko okužimo povsod, kjer je toplo in vlažno. Zato dr. Evdakova Bodiroža navede, da so posebej izpostavljeni ljudje v določenih poklicih, ki so nenehno v stiku z vodo in vlago (na primer čistilke, kuharice itn.), oziroma vsi, ki uporabljajo nezračno in vlažno, tesno obutev. Glivice lahko nastanejo pri povišani telesni teži in pretiranem potenju (predvsem pri športno dejavnih ljudeh). Pa ne samo to, tudi ob uporabi kontracepcijskih tabletk (!) in hormonskem zdravljenju. Večkrat se ta vrsta glivic pojavi pod dojkami.

Žena, rumen noht imam …

Če pogledamo lokacijsko, glivice najpogosteje nastanejo na nogah oz. nohtih, največkrat na palcu. Zagotovo boste vedeli, da se z vašim palcem nekaj dogaja, saj noht postane belkast ali rumen, zadebeljen, spremembe pa se lahko razširijo in lahko pride tudi do deformacij. Treba je oditi k zdravniku, da se glivice ne razširijo na kožo okrog nohta ali celo drug noht. Takrat koža pordi in srbi.

Pa ne naš Tomi

Tudi v intimnih predelih jih lahko najdemo. Koža nas srbi, je vlažna, pordela, hudo vnetje pa se lahko pojavi tudi na pregibih.

Da lahko na laseh najdemo uši, tako ali tako vemo. Da dobimo prhljaj, tudi. Da na laseh lahko najdemo glivice, tega pa nismo vsi vedeli. Ta vrsta se pojavi predvsem pri otrocih, reče se ji mikrosporija. Nastane lahko ob stiku z mačko. Ja, vaš črno-beli muc Tomi je lahko prenašalec. J Ob nastanku glivic se lahko pojavijo žarišča na lasišču, rožnati ali rdeči madeži, srbenje, lasje se začnejo lomiti, lahko pa tudi odpadajo.

Ba ba, ta ta

Tudi naši ljubki dojenčki so zelo dojemljivi za kvasovke, in sicer zaradi plenic. Pogosto pride do vnetja pri naših najmlajših. Dr. Evdakova Bodiroža na naše nadaljnje vprašanje o tem, če bi se morali dojenčki zaradi svoje občutljivosti izogibati bazenov, odgovarja: »V bazenu se dojenčki lahko kopajo, a po kopanju jih zelo dobro oprhajmo. Ne smemo zanemariti dejstva, da se lahko dojenčki v končni fazi glivic nalezejo tudi od babice in dedka.«

Ni zmeraj to

Lahko glivice zamenjamo s kakšno drugo boleznijo? Lahko. Glivično obolenje lahko zamenjamo za luskavico, metabolične motnje, pomanjkanje mikroelementov … Navajamo primer iz prakse, ko se je pacientka zdravila proti glivicam, tako je bilo videti. A zdravljenje proti glivicam ni bilo uspešno. Zato je odšla k dermatovenerologinji, ki je ugotovila, da je bil rjavi madež pod nohtom maligno obolenje oz. rak kože pod nohtom.

 

Ne Aladinova, ampak Woodova

Glivične bolezni po besedah dr. Natalije Evdakove Bodirože diagnosticirajo z odvzemom vzorca, pregledom pod mikroskopom (nativni pregled) ter s kultiviranjem povzročitelja na umetnih gojiščih (kar je pomembno za dokaz povzročitelja). Nekatere vrste gliv se da odkriti tudi s pomočjo Woodove svetilke.

Napudrajte se

Mnogi se sprašujete, če ne bi bilo morda dobro poseči tudi po naravnem zdravljenju. To lahko storite, a vedite, da naravna zdravila ne pozdravijo glivic, temveč le izboljšajo oz. olajšajo stanje, pravi sogovornica. Priporoča pa uporabo otroškega pudra (npr. za predel pod dojkami).

Poseben lak za nohte

Najprej se glivice zdravijo lokalno, če je čas okužbe kratek in gre za manjši predel kože. Takrat posežemo po kremah, mazilih, lakih za nohte (ki jih dobimo v lekarni). Ko pride do obširne oblike obolenja ali je prizadeto lasišče in večina nohtov, zdravimo s sistemskimi zdravili. Na rokah glivice zdravimo šest in več tednov, na nogah pa dvanajst tednov in več.

Dr. Evdakova poda še nekaj priporočil, ki jih ob zdravljenju velja upoštevati:

  • vsak dan zamenjajte perilo oz. bodite pozorni na primerno higieno,
  • svoje brisače ločite od brisač ostalih članov družine in jih redno prekuhavajte,
  • po umivanju se dobro obrišite in vzdržujte suho kožo,
  • nosite zračna bombažna oblačila ter ustrezno in udobno obutev iz čim bolj                                                                                zračnih materialov,
  • pred in po kopanju v kopališčih si obvezno razkužite noge, priporočam, da v vlažnih in mokrih  prostorih nosite natikače,
  • okuženih predelov ne praskajte, saj se tako lahko okužba razširi. (S praskanjem pa lahko na koži nastane rana, ki se dodatno bakterijsko inficira, kar podaljšuje in otežuje zdravljenje.                                                                  Neprepoznana glivična okužba kože se ob neprimernem lokalnem zdravljenju zlasti s kortikosteroidnimi mazili razširi in lahko preide tudi v globoko obliko. Za prepoznavanje bolezni so pomembni natančni anamnestični podatki, dobro poznavanje kliničnih značilnosti glivičnih okužb kože in mikološke laboratorijske preiskave. Pred napotitvijo bolnika v mikološki laboratorij moramo vsaj za tri dni ukiniti vsa predhodno predpisana mazila. Le s takim pristopom bomo hitro našli pravilno diagnozo in bolnika ustrezno zdravili.                                               Pri kožni plesni se značilne kožne spremembe kažejo na zgornjih delih trupa, nadlahteh in na vratu kot rumenkaste, rjave ali rdeče lise, včasih pa tudi kot depigmentacije (bele lise) prizadetega področja. Na teh lisah je lahko prisotno drobno luščenje, občasno blago srbenje.)

Ste vedeli, da …

glivice po nekaterih raziskavah napadajo vsakega petega človeka? Za preprečevanje nastanka glivic raje nosite bombažna, zračna oblačila in čevlje ter nogavice iz naravnih zračnih materialov. Koža mora namreč ostati suha.

Ste vedeli, da …

nekateri pri glivicah na nogah težave skušajo omiliti z glino, celo z jadranjem na soncu in v vetru? Z jogurtom si pomagajo pri intimnih predelih, z jabolčnim kisom pa pri glivicah na laseh. Nekateri pri vnetju ušes, ki se zgodi zaradi tam prisotnih glivic, v ušesa nakapajo tudi česnovo vodo. (A kot rečeno, težave te stvari ne odpravijo, le blažijo jih.)

Ste vedeli, da …

v našem črevesju prebiva več kot dva tisoč organizmov?

 

Maj 2014

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več