Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Verjetno je zdravje pri vsakem človeku ena od pomembnejših vrednot, zato se trudimo in ga ohranjamo vsak po svojih zmožnostih. Če se pojavijo manjše težave, si običajno poskušamo pomagati pri zdravljenju sami, če pa nadležni simptomi še vztrajajo, si pogosto poiščemo pomoč pri zdravniku.

Avtor: Ines Trebec

 

Poleg možnosti, ki nam jih ponuja uradna medicina za zdravljenje bolezni in odpravo simptomov, nam danes različni proizvajalci ponujajo že množico različnih pripomočkov za samozdravljenje in odpravo določenih bolezenskih težav.

Vedno več ljudi se namreč poslužuje tudi nefarmokološkega zdravljenja z različnimi medicinskimi pripomočki, saj jim uporaba zdravil pogosto povzroča dodatne stranske učinke.

Medicinski pripomočki so po definiciji naprave, ki se uporabljajo za zdravljenje in lajšanje bolezni. Lahko se jih uporablja samostojno ali v kombinaciji z opremo, ki je potrebna za njihovo delovanje.

Ena izmed vedno bolj popularnih metod, ki se uporablja za blažitev in odpravo kroničnih bolečin, je metoda, imenovana TENS. Delovanje metode in pripomočkov nam je prijazno predstavil nevrolog asist. Jožef Magdič, dr. med., ki metodo tudi priporoča nekaterim bolnikom.

 

Kako delujejo medicinski pripomočki po metodi TENS?

Izraz pomeni transkutana elektro nevro stimulacija. TENS je način obvladovanja bolečine z električnim draženjem v bolečem področju. V te namene jo v medicini uporabljamo že več desetletij in se pogosto uporablja za odpravo bolečin v fizioterapiji. Velikokrat se jo poslužujejo ljudje, ki imajo bolečine v hrbtenici, z njo učinkovito odpravijo napetost v mišicah, bolečine po herpes zostru, fantomske bolečine, nevralgije, bolečine v sklepih, revmatizem in bolečine po poškodbah. Z medicinskim pripomočkom Cefaly je metoda postala uporabna tudi pri odpravljanju glavobola. Neboleč električni dražljaj povzroči, da se v področju draženja po živcih ne prevaja več bolečinski dražljaj, določene spremembe pa se zgodijo tudi na ravni zaznavanja bolečine.

 

Na kakšen način deluje pripomoček pri lajšanju bolečin?

Pripomoček ima kot ostali stimulatorji elektrodo, ki se jo nalepi na predel čela nad obrvmi, nanjo pa se natakne stimulator, ki ga je zelo preprosto uporabljati. Delovanje je namreč zelo poenostavljeno, brez zapletenih nastavitev in odvečnih gumbov, aktivira se z enim samim gumbom. Dr. Rigaux, ki je pripomoček »izumil«, je vanj zajel vse svoje dolgoletne izkušnje s področja nevrostimulacije in v treh načinih delovanja so zajete oblike stimulacije, ki so se izkazale za najučinkovitejše in najbolje prenosljive (čim manj boleče). Vsi trije načini oz. programi se aktivirajo z enim gumbom, trajajo pa največ dvajset minut. Takšen cikel lahko izvedemo v fazi glavobola ali preventivno z namenom zmanjšanja pogostosti in jakosti glavobola ter nanazadnje zmanjšanja porabe zdravil. Namenjena je odpravljanju in preprečevanju tenzijskega glavobola, migrene in nekaterih redkejših oblik glavobola. Bolj je učinkovita pri glavobolih, ki se pojavljajo v sprednjem, čelnem in senčničnem predelu glave. Je pa v fazi preizkušanja tudi elektroda, ki bo uporabna z enakim stimulatorjem tudi za glavobole v zatilju. Dokazano je tudi, da uporaba sprošča, malo uspava in tudi na ta način odpravlja napetost.

 

Poleg omenjenega izdelka je na trgu več vrst pripomočkov za lajšanje bolečin. Verjetno tudi ostali stimulatorji delujejo na podoben način?

Obstajajo seveda različni pripomočki za TENS na drugih delih telesa in so prav tako namenjeni domači uporabi. Poleg samega stimulatorja, ki omogoča različne načine delovanja in nastavitev jakosti draženja, imajo takšne enote še vsaj dve elektrodi na električnem kablu. Seveda takšni pripomočki niso praktični za uporabo na glavi. Delujejo tako, da z električnim draženjem preprečijo prenos občutka za bolečino do možganov, električno draženje pa lahko na koži občutimo kot mravljince. Učinkoviti so pri odpravljanju akutnih in kroničnih bolečin. Spodbujajo izločanje endorfinov v osrednjem živčevju, ki nam dajejo občutek ugodja in delujejo protibolečinsko.

 

So medicinski pripomočki, ki delujejo po metodi TENS, varni?

Varnost naprav jamči certifikat (CE) za medicinske naprave in tudi skrbno sledenje dosedanje uporabe ni pokazalo škodljivih učinkov. Upoštevati je treba navodilo za uporabo, ki mora biti priloženo vsakemu pripomočku. Škodljivi so lahko le, če ne sledimo navodilu proizvajalca in npr. nepravilno namestimo elektrode.

 

Jih lahko uporabnik sam uporablja?

Pripomočki za TENS, ki so namenjeni domači uporabi, so običajno preprostejši, vseeno pa ponujajo različne načine draženja. Več načinov delovanja kot je možnih, bolj zahtevna je uporaba stimulatorja. Prav v tem je velika prednost pripomočka Cefaly, ki nima odvečnih električnih kablov in gumbov za nastavitve, saj je namenjen zgolj uporabi na čelnem (in v prihodnje tudi zatilnem) predelu glave. Pred uporabo je zaželjena strokovna podpora oz. posvet o tem, kako, kdaj in kateri način delovanja uporabljati, saj se sicer dogaja, da uporabniki prezgodaj odnehajo in je učinkovitost metode manjša. Lahko tudi spremljamo, kako in kolikokrat je nekdo napravo uporabljal.

 

Obstajajo mogoče primeri oz. kotraindikacije, pri katerih naprave ne smemo uporabljati?

Uporaba ni priporočljiva na predelih poškodovane ali vnete kože, na področju vstavljenega srčnega ali drugega spodbujevalca, nekateri redki posamezniki pa so lahko preobčutljivi na površinsko električno draženje.

 

 

Marec, 2012

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več