Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Današnji način življenja nalaga posamezniku velike vsakodnevne fizične, predvsem pa psihične obremenitve. Včasih skušamo doseči zastavljene cilje tudi na račun večjega tveganja pojava bolezni, čeprav nekatera spoznanja povsem jasno kažejo, da je njihova pojavnost izrazito povezana z večjimi psihofizičnimi obremenitvami.

Avtor: Igor Krajnc, dr. med., spec. internist kardiolog

Kljub vsem izboljšavam diagnostičnih in terapevtskih postopkov, ki nam jih ponuja sodobna medicinska znanost oziroma se obetajo v bodoče, in glede na to, da v uvodu omenjena bolezenska stanja prizadenejo ljudi v srednjem življenjskem obdobju, z rezultati zdravljenja ponavadi nismo povsem zadovoljni. Zato ob vseh naporih, ki jih dandanes usmerjamo v podaljševanje življenjske dobe in izboljševanje kakovosti življenja, vedno več pozornosti namenjamo preventivnim zdravstvenim ukrepom, ki prispevajo k ohranitvi zdravja.

V tem mozaiku naprezanj skušamo zdravstveni delavci z rednimi preventivnimi zdravstvenimi pregledi prispevati droben, vendar pomemben kamenček. Za razliko od ustaljenih pregledov v specialističnih ambulantah, kjer se bolj posvečamo zdravljenju bolezni, pa se v specialističnih ordinacijah, ki so usmerjene v preventivno dejavnost, trudimo potrditi odsotnost bolezni in vzdrževati zdravje. Glede na podatke o prebolelih boleznih pri ožjih sorodnikih preiskovanca lahko sklepamo o morebitni večji genetski nagnjenosti k določenim boleznim. Ko te podatke združimo z vsemi navedbami, izvidi opravljenih preiskav in ugotovitvami ob samem pregledu, lahko posamezniku ponudimo celo paleto usmerjenih preventivnih ukrepov, ki imajo neprecenljivo dolgoročno vrednost.

Kaj vse je lahko očem prikrito?

Upoštevajoč dejstvo, da je v našem okolju preventivna zdravstvena dejavnost še vedno v razvoju, ob pregledu večkrat odkrijemo težave, ki so pogosto posledica:

  • disfunkcije srčno-žilnega sistema

Obstaja večje tveganje za pojav prezgodnje aterosklerotične žilne bolezni in posledično srčne in možganske kapi, povišanega krvnega tlaka in srčnega popuščanja.

  • razpoloženjskih motenj

Tovrstne motnje se pojavljajo predvsem v povezavi z večjimi psihičnimi obremenitvami.

  • okvar hrbtenice ter sklepov

Okvare se pojavljajo predvsem zaradi pretežno sedečega dela in pomanjkanja rednih fizičnih aktivnosti.

  • presnovnih motenj

Težave se kažejo kot prekomerna telesna teža, povišane vrednosti holesterola, krvnega sladkorja, …

  • izrazitega strahu pred razvojem določenih bolezenskih znakov oz. bolezni.

Potrebno je vedeti, da tudi ponavljajoči se stresni vplivi takšne vrste lahko privedejo do resnih zdravstvenih težav. V omenjenih primerih preiskovanca oborožimo z napotki glede ustrezne spremembe življenjskega stila, dietnimi ukrepi, navodili za obvladovanje in izogibanje stresnih situacij, pa tudi glede potrebnih nadaljnjih preiskav in pregledov pri ustreznih subspecialistih ter večkrat tudi glede morebitne potrebe po zdravljenju z zdravili.

Kako poteka pregled?

Pri svojem delu se poslužujemo preiskav, ki so neboleče in zdravju neškodljive. Razen pogovora z več specialisti zajemajo preventivni pregledi večinoma osnovne preiskave vida, sluha, laboratorijske preiskave, testiranje tako splošne fizične kot tudi srčno-žilne ter dihalne zmogljivosti, ultrazvočno preiskavo srca in žilja s poudarkom na ugotavljanju zgodnjih in minimalnih spremembah na žilnih stenah, ultrazvočno preiskavo trebušnih organov, preventivne ginekološke preglede s preiskavo dojk, pri moških po 50. letu starosti pa svetujemo tudi urološki pregled s poudarkom na prostati.

Opravljeni pregledi in izvidi preiskav omogočajo dokaj natančno oceno preiskovančevega zdravstvenega stanja. Le-ta omogoča podajanje ustreznih nasvetov oziroma ustrezno nadaljnjo obravnavo ter spremljanje.

Glede na dosedanja in sodobna spoznanja preventivne medicine ter lastna opažanja in izkušnje lahko rečem, da so redni preventivni zdravstveni pregledi odlično orožje za preprečevanje pojava bolezni. Če uporabimo pogosto slišan izraz naložba, lahko v tem primeru govorimo o naložbi brez vsakršnega tveganja za morebitno izgubo in povsem zagotovljenim dobičkom, ki sicer morda trenutno na osebni lestvici vrednot in pričakovanj pri posamezniku ne zaseda tistega prioritetnega mesta, ki mu objektivno pripada. Ohranjanje zdravja omogoča posamezniku srečno življenje v najširšem pomenu besede, zato se velja potruditi.

 

 

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več