Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Današnji način življenja nalaga posamezniku velike vsakodnevne fizične, predvsem pa psihične obremenitve. Včasih skušamo doseči zastavljene cilje tudi na račun večjega tveganja pojava bolezni, čeprav nekatera spoznanja povsem jasno kažejo, da je njihova pojavnost izrazito povezana z večjimi psihofizičnimi obremenitvami.

Avtor: Igor Krajnc, dr. med., spec. internist kardiolog

Kljub vsem izboljšavam diagnostičnih in terapevtskih postopkov, ki nam jih ponuja sodobna medicinska znanost oziroma se obetajo v bodoče, in glede na to, da v uvodu omenjena bolezenska stanja prizadenejo ljudi v srednjem življenjskem obdobju, z rezultati zdravljenja ponavadi nismo povsem zadovoljni. Zato ob vseh naporih, ki jih dandanes usmerjamo v podaljševanje življenjske dobe in izboljševanje kakovosti življenja, vedno več pozornosti namenjamo preventivnim zdravstvenim ukrepom, ki prispevajo k ohranitvi zdravja.

V tem mozaiku naprezanj skušamo zdravstveni delavci z rednimi preventivnimi zdravstvenimi pregledi prispevati droben, vendar pomemben kamenček. Za razliko od ustaljenih pregledov v specialističnih ambulantah, kjer se bolj posvečamo zdravljenju bolezni, pa se v specialističnih ordinacijah, ki so usmerjene v preventivno dejavnost, trudimo potrditi odsotnost bolezni in vzdrževati zdravje. Glede na podatke o prebolelih boleznih pri ožjih sorodnikih preiskovanca lahko sklepamo o morebitni večji genetski nagnjenosti k določenim boleznim. Ko te podatke združimo z vsemi navedbami, izvidi opravljenih preiskav in ugotovitvami ob samem pregledu, lahko posamezniku ponudimo celo paleto usmerjenih preventivnih ukrepov, ki imajo neprecenljivo dolgoročno vrednost.

Kaj vse je lahko očem prikrito?

Upoštevajoč dejstvo, da je v našem okolju preventivna zdravstvena dejavnost še vedno v razvoju, ob pregledu večkrat odkrijemo težave, ki so pogosto posledica:

  • disfunkcije srčno-žilnega sistema

Obstaja večje tveganje za pojav prezgodnje aterosklerotične žilne bolezni in posledično srčne in možganske kapi, povišanega krvnega tlaka in srčnega popuščanja.

  • razpoloženjskih motenj

Tovrstne motnje se pojavljajo predvsem v povezavi z večjimi psihičnimi obremenitvami.

  • okvar hrbtenice ter sklepov

Okvare se pojavljajo predvsem zaradi pretežno sedečega dela in pomanjkanja rednih fizičnih aktivnosti.

  • presnovnih motenj

Težave se kažejo kot prekomerna telesna teža, povišane vrednosti holesterola, krvnega sladkorja, …

  • izrazitega strahu pred razvojem določenih bolezenskih znakov oz. bolezni.

Potrebno je vedeti, da tudi ponavljajoči se stresni vplivi takšne vrste lahko privedejo do resnih zdravstvenih težav. V omenjenih primerih preiskovanca oborožimo z napotki glede ustrezne spremembe življenjskega stila, dietnimi ukrepi, navodili za obvladovanje in izogibanje stresnih situacij, pa tudi glede potrebnih nadaljnjih preiskav in pregledov pri ustreznih subspecialistih ter večkrat tudi glede morebitne potrebe po zdravljenju z zdravili.

Kako poteka pregled?

Pri svojem delu se poslužujemo preiskav, ki so neboleče in zdravju neškodljive. Razen pogovora z več specialisti zajemajo preventivni pregledi večinoma osnovne preiskave vida, sluha, laboratorijske preiskave, testiranje tako splošne fizične kot tudi srčno-žilne ter dihalne zmogljivosti, ultrazvočno preiskavo srca in žilja s poudarkom na ugotavljanju zgodnjih in minimalnih spremembah na žilnih stenah, ultrazvočno preiskavo trebušnih organov, preventivne ginekološke preglede s preiskavo dojk, pri moških po 50. letu starosti pa svetujemo tudi urološki pregled s poudarkom na prostati.

Opravljeni pregledi in izvidi preiskav omogočajo dokaj natančno oceno preiskovančevega zdravstvenega stanja. Le-ta omogoča podajanje ustreznih nasvetov oziroma ustrezno nadaljnjo obravnavo ter spremljanje.

Glede na dosedanja in sodobna spoznanja preventivne medicine ter lastna opažanja in izkušnje lahko rečem, da so redni preventivni zdravstveni pregledi odlično orožje za preprečevanje pojava bolezni. Če uporabimo pogosto slišan izraz naložba, lahko v tem primeru govorimo o naložbi brez vsakršnega tveganja za morebitno izgubo in povsem zagotovljenim dobičkom, ki sicer morda trenutno na osebni lestvici vrednot in pričakovanj pri posamezniku ne zaseda tistega prioritetnega mesta, ki mu objektivno pripada. Ohranjanje zdravja omogoča posamezniku srečno življenje v najširšem pomenu besede, zato se velja potruditi.

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več