Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vsako leto vstavijo nekaj sto tisoč ljudem endoprotezo kolka ali kolena. V Sloveniji opravijo takih posegov okrog 4.000 na leto, čakalna doba za nov sklep pa je do štiri leta. Če čakate na vstavitev umetnega kolka ali kolena, pomeni, da so bile izčrpane že vse druge možnosti, da bi zmanjšali bolečino ali izboljšali gibljivost sklepa. Najpogostejši razlog za vstavitev umetnega kolka ali kolena je artroza.

 

Kaj se dogaja pri osteoartrozi?

Sklepne površine zdravega sklepa pokriva hrustanec, ki omogoča normalno gibanje. Sčasoma se začne hrustanec zaradi različnih vzrokov spreminjati in obrabljati, najpogosteje zaradi staranja, poškodb, prirojenih okvar sklepov ter preobremenitev. Hrustanec spremeni barvo, na njegovi površini se pojavijo razjede, postaja tanjši, bolj krhek ter neodporen na obremenitve. Na koncu hrustanec povsem izgine. Tako se sklepni prostor zmanjšuje, sklepne površine niso več gladke, ne drsijo druga ob drugi, temveč se drgnejo med seboj.

 

Kakšne težave povzroča bolezen?

Prvi znak bolezni je bolečina, najprej le občasna, ki v mirovanju preneha, in običajno ni zelo močna. Stopnjuje se pri obremenitvi (na primer pri hoji, …). Pojavlja se tudi okorelost med mirovanjem (t.i. jutranja okorelost) v prizadetem sklepu. Sprva so prizadeti sklepi prstov na rokah in nogah, vratni in ledveni del hrbtenice ter kolki in kolena. Pojavi se tudi otekanje sklepa in zmanjšana gibljivost le-tega. Postopoma postaja sklep vedno manj gibljiv in lahko na koncu otrdi v nepravilnem položaju.

Ve­li­ko­krat so bo­le­či­ne že v mi­ro­va­nju tako hude, da je treba red­no je­ma­ti tab­le­te pro­ti bo­le­či­nam. Ko so te­ža­ve za­ra­di obra­be že tako hude, je ope­ra­ci­ja najboljša mož­nost. Vsta­vi se en­do­pro­te­zo – umet­ni kolk ali koleno.

 

Kako poteka operacija?

Vstavitev umetnega sklepa je velika operacija. Pred operacijo je treba opraviti pri izbranem zdravniku ali internistu vse potrebne preiskave. Navesti je treba tudi vsa zdravila, ki jih bolnik uporablja.

Ope­ra­ci­ja po­te­ka prib­liž­no dve uri, nato pa je bolnik dan ali dva v sobi za intenzivno nego. V sobi na oddelku se bolnik postopoma spet začne gibati, nauči se pravilnega vstajanja, obračanja in premikanja, vaj in uporabe bergel.

Bolnik po operaciji dobiva zdravila, ki preprečujejo nastajanje strdkov. Lahko so v obliki injekcij, ki se jih vbrizgava v podkožje trebuha, v zadnjem letu pa so tudi v obliki kapsul, kar precej poenostavi in olajša zdravljenje doma. Ta zdravila je treba jemati vsaj mesec dni po operaciji. Velike ortopedske operacije so posegi, pri katerih je največja verjetnost nastanka krvnih strdkov, ki lahko ogrozijo zdravljenje in celo življenje. Zato je nujno, da ta zdravila jemljete redno, tako kot jih je predpisal zdravnik. Da bi še zmanjšali možnost nastajanja strdkov, je treba povijati noge z elastičnimi povoji ali pa uporabljati kompresijske nogavice.

 

Rehabilitacija po vstavitvi umetnega sklepa je dolgotrajna. Red­no je treba iz­va­jati vaje ter se naučiti pravil­ne hoje z ber­gla­mi in pra­vil­ne­ga po­la­ga­nja nog, nato pa po­sto­po­ma po na­vo­di­lih fi­zio­te­ra­pev­ta in or­to­pe­da ber­gle tudi opu­sti­ti. Operirani mora več­krat na dan prehoditi kraj­še raz­da­lje. V nekaj mesecih se bo lahko veliko bolje gibal, predvsem pa brez bolečin v sklepu. Kljub temu pa operirani ne sme pozabiti, da umetni sklep ni tako trpežen in da vse aktivnosti z njim niso mogoče.

 

Velike ortopedske operacije nosijo s sabo največje tveganje za pojav krvnih strdkov. Brez zdravljenja bi se le-ti pojavili pri 60 % bolnikov. Z ustreznim zdravljenjem pa lahko njihovo pojavnost izredno zmanjšamo. V ta namen so se dolga leta uprabljala le zdravila v obliki injekcij. V zadnjem letu pa bolniki lahko uporabljajo tudi zdravilo v obliki kapsul (dabigatran), ki je po učinkovitosti in varnosti primerljivo z doslej uporabljanimi zdravili v obliki injekcij. Njegova bistvena prednost je bolnikom prijaznejši način jemanja. Bolnik prejme prvo kapsulo nekaj ur po operaciji, nato pa mesec dni jemlje vsak dan po dve kapsuli hkrati.

 

 

Februar, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več