Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
kriva hrbtenica - skolioza

Skolioza pomeni ukrivljenost hrbtenice, kar je posledica različnih nenormalnosti in bolezenskih procesov. Pri skoliozi se spremenita hrbtenica in posledično telo. Deformacija pravzaprav lahko nastane že pri dojenčkih, se pravi, da je prisotna od rojstva, pogostejša je nekje do konca rasti, prisotna pa tudi v kasnejših življenjskih obdobjih. Predstojnik medicinske dejavnosti hrbtenične in otroške ortopedije Nikša Hero, dr. med., spec. ortoped., pojasnjuje podrobnosti.

Avtorica: Katja Štucin

Za razumevanje težav je smiselno poznavanje vsaj osnovnih karakteristik naše hrbtenice. Ta je sestavljena iz 33 do 34 vretenc, ki so razdeljene v pet skupin, in sicer imamo sedem vratnih, 12 prsnih, pet ledvenih, pet križničnih ter štiri do pet trtičnih vretenc. Vretenca so zložena ena nad drugo. Med vretenci so medvretenčni diski, ki so neke vrste blažilniki. Medvretenčnega diska ni samo med prvima vretencema, v nadaljevanju pa se razlikujejo v velikosti. Njihova velikost se povečuje od vratu navzdol. Diski, poleg majhnih sklepov na vretencih, omogočajo gibe hrbtenice naprej, nazaj in vstran. Med vretenci vsake ravni zapustijo hrbtenjačni kanal hrbtenjačni živci, in sicer po dva živca zapustita posamezno raven, eden na levi, drug pa na desni strani.

Hrbtenjača pravzaprav povezuje živčni sistem od možganov do ostalih delov telesa. Torej, od hrbtenjače vodijo živci do določenih delov telesa. Živci, ki se odcepijo na predelu vratu, oživčujejo obe roki, živci, ki se odcepijo v spodnjih predelih hrbtenice, pa obe nogi. Hrbtenica je sicer pri plodu upognjena konkavno, značilne krivine se pojavijo šele po rojstvu. Pri odraslem je hrbtenica v vratnem in ledvenem predelu upognjena konveksno naprej – vratna in ledvena lordoza v prsnem in križnem predelu pa nazaj.

Spremenjena drža

Pri skoliozi lahko pride do neuravnotežene drže telesa. V tem primeru telo in glava visita na eno stran, občasno tudi naprej ali nazaj. Pri hudih enojnih skoliozah je v nekaterih primerih taka drža telesa zelo izrazita. Skolioze se v večini primerov odkrijejo dovolj zgodaj. Asimetrijo običajno najprej opazijo starši ali izbrani zdravnik, ki nato otroka napoti v specialistično ambulanto v nadaljnjo obravnavo. V redkih primerih pridejo na pregled k specialistom otroci z že zelo hudo skoliozo, večjo od 45 stopinj, ki jo je treba zdraviti operativno. Dobra stran sicer neprijetne nevšečnosti je, da v večini primerov otroci s skoliozo nimajo bolečin. Pri tistih redkih primerih, ki imajo bolečine, je treba najprej izključiti nastanek tumorjev ali vnetja. Skolioze, ki so večje od 45 stopinj, napredujejo tudi po končani kostni rasti, zaradi tega nastanejo tudi trajne posledice pri pljučni in srčni funkciji, poleg tega tudi bolečine zaradi hitrega razvoja degenerativnih sprememb v sami hrbtenici.

Različne skolioze

Poznamo nestrukturno skoliozo, ki označuje stransko ukrivljenost hrbtenice in lahko nastanejo zaradi nepravilne drže, draženja živca (pri diskus herniji), pri vnetjih, pri različni dolžini nog. Druga je strukturna skolioza, ki pomeni, da je poleg stranske ukrivljenosti prisotna še rotacija ali druge značilnosti deformacij, kot je recimo pri prirojenih skoliozah prisotna nezadostna razvitost vretenc. Slednja se naprej deli na idiopatske, ki so najpogostejše. Vzrok za nastanek ni znan.

Idiopatske skolioze so razdeljene na infantilne, ki nastanejo do tretjega leta starosti, juvenilne, ki nastanejo od tretjega do desetega leta, in adolescentne, ki nastanejo od desetega leta do zaključka kostne rasti. Strukturne skolioze so še nevromuskularne, ki so največkrat posledica cerebralne paralize, poškodb hrbtenjače ali tumorjev na živčnih strukturah, prirojene skolioze, ki nastanejo zaradi nepravilne rasti vretenc, skolioze pri nevrofibromatozi, skolioze kot posledica poškodb hrbtenice, skolioze kot posledica tumorskih obolenj …

 

Preberite tudi prispevek: Veste kaj je skolioza? – ABCzdravja.si

 

Kaj lahko naredimo?

Razvoja večine skolioz se ne da nikakor preprečiti, lahko pa se preprečuje nadaljnje poslabšanje ukrivljenosti, kar je sicer odvisno od tipa skolioze. Potrebno je redno spremljanje (otroka) z opazovanjem asimetrije hrbta. V primeru hitrega napredovanja asimetrije hrbta je nujen zdravniški pregled. V primeru, da gre za skolioze od 20 do 45 stopinj, jih strokovnjaki zdravijo s steznikom in fizioterapijo. Pri skoliozah, večjih od 45 stopinj, je potrebno operativno zdravljenje. Pri otroku do petega leta je rast hrbtenice in prsnega koša najhitrejša, enako velja za razvoj pljuč. Rast omenjenih struktur se po tem obdobju bistveno upočasni in nato po desetem letu v času pubertete ponovno pospeši. Skolioza, ki se pojavi pred petim letom starosti, napreduje posledično hitreje, kar spremljajo večje deformacije prsnega koša. Zaradi tega lahko pride celo do zmanjšane pljučne funkcije.

Ne samo pri otrocih

Posledica nezdravljene ukrivljenosti hrbtenice v mladosti je seveda lahko tudi skolioza v odrasli dobi. Prav tako je možno, da se skolioza pri odraslih pojavi popolnoma na novo, tudi če v preteklosti posameznik ni imel tovrstne diagnoze. To imenujemo degenerativna skolioza. Če je denimo ena rama višja od druge ali posameznik opazi celo krivino hrbtenice oziroma vidne spremembe prsnega koša in je prisotna bolečina v hrbtenici, ima težave pri stoji in pokončnem sedenju …, je možna diagnoza – skolioza. Večinoma si lahko posameznik z degenerativno skoliozo pomaga s konservativnim zdravljenjem, če pa so težave vendarle prehude in vztrajajo dlje časa oziroma če gre za krivino, ki presega 40°, pa je potrebno kirurško zdravljenje.

Zdravljenje

Deformacijo hrbtenice oziroma skoliozo se torej zdravi konservativno ali kirurško, odvisno od diagnostike, pri kateri se med drugim vzame v obzir starost, pri kateri se pojavi, mesto nastanka in dejanski vzrok. Skolioza od 0 do 20 stopinj se opazuje, od 20 do 45 stopinj idiopatske in nevromuskularne skolioze se zdravi s steznikom in fizioterapijo. Stezniki so zelo različni. Pomembno je, da je prilagojen točno tistemu posamezniku, ki ga potrebuje, da se zlije z njegovim telesom. Trg ponuja tudi takšne steznike, ki so prijetnejši za uporabo. Na voljo so zelo prilagojeni stezniki (otroškemu) telesu, ustvarjajo manjši abdominalni pritisk in so skoraj neopazni. Na voljo so kakovostni materiali, med njimi polikarbonat, polietilen ali polipropilen, prav tako različne barve in vzorci.

Sodobna tehnologija omogoča 3D računalniško preslikavo telesa, ki je bolj natančna in za bolnika manj stresna od mavčnega odtisa. Včasih pa stezniki niso dovolj. Skolioze, večje od 45 stopinj, se – kot rečeno – zdravi kirurško, torej z operacijo. Z operativnim posegom želijo kirurgi doseči čim boljšo korekcijo ukrivljenosti, ta del hrbtenice tudi zatrdijo, zaradi ohranjanja funkcije hrbtenice želijo zatrditi čim manj vretenc. Pri konservativnem zdravljenju manjših skolioz z ortozami in fizioterapijo so po besedah Nikša Hera v večini primerov zelo uspešni. Kot pojasnjuje, ustavijo napredovanje ukrivljenosti in preprečijo potrebo po operaciji. Prav tako so v veliki večini primerov zelo uspešni tudi pri operacijah, čemur pritrjuje malo število revizijskih operacij.

ABC

A Največ otrok ima manjše krivine in sploh ne potrebujejo zdravljenja.

B Razvoja večine skolioz medicina še ne zna zaustaviti.

C Operativni posegi so večinoma uspešni, kar pomeni, da je število ponovnih operacij zelo majhno.

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več