Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ko nas bolijo sklepi, smo pripravljeni poseči po marsikaterem pripravku. Velikokrat so to zdravila, ki nam jih predpiše zdravnik. Kaj pa, če bi upoštevali latinski izrek, ki sem ga slišala pri pouku latinščine v srednji šoli, in pravi »medicus curat, natura sanat«? (Prevod: Zdravnik zdravi, narava ozdravi). Čajčki, kopeli z zdravilnimi zelišči, obkladki, mazila s sestavinami, ki jih lahko naberemo sami … Poskusimo, morda nam (ob zdravniško predpisanem zdravljenju seveda) še dodatno olajšajo bolečine.

Avtor: Andreja Hergula

Lahko bolijo, če se nam ne da »športati«

Kot nas izobrazi dr. Mojca Kos Golja iz Društva revmatikov Slovenije, nas lahko sklepi bolijo zaradi številnih razlogov, npr. če dolgo časa sedimo, pretiravamo v športnih dejavnostih ali pa – obratno – če se nam ne ljubi »športati«, če smo predebeli, psihično preobremenjeni, v stresu, smo nenehno v nepravilnem telesnem položaju ali pa se soočamo z manjšimi ponavljajočimi se sklepnimi poškodbami.

Kreme da, strokovno zdravljenje tudi

To smo razjasnili. Če nas vseeno zelo bolijo sklepi, imamo celo artritis (vnetna bolezen, ki prizadene sinovialne sklepe, vpliva pa tudi na druge organe), artrozo (pride do obrabljenosti sklepov, to vodi v izginevanje hrustanca), putiko (bolečine v sklepih zaradi preveč sečne kisline v krvi; največkrat prizadet osnovni sklep palca na nogi) in druge revmatične bolezni, hlepimo po hitri odrešitvi bolečin. Pri lajšanju bolečin nam čaji, zelišča in mazila v določeni meri lahko pomagajo. A zdravnica opozarja, da morate vseeno ostati pri zdravniškem zdravljenju, če se soočate z revmatično boleznijo. Posebna previdnost je potrebna pri vnetnih revmatičnih boleznih, kot je npr. revmatoidni artritis. Zakaj? Včasih lahko v veri, da nam pomagajo naravne metode zdravljenja (čaji, kremice, zelišča), opustimo strokovno preverjeno in preizkušeno zdravljenje. In kaj potem? Slednje lahko vodi v hudo poslabšanje in celo trajno invalidnost, pove dr. Mojca Kos Golja.

Težke kovine?

Posebna previdnost velja pri zeliščnih zdravilih, uvoženih iz tujine, ki jih prodajajo manjši zasebni zdravilci. Kakovosti ne nadzorujejo in v preteklosti se je izkazalo, da lahko vsebujejo celo strupene težke kovine in steroide (dr. J. G. Worall, Artritis in revmatizem, eBesede, d. o. o., Ljubljana, 2013). Obvezno morate tudi preveriti, če je možno medsebojno vplivanje zelišč, čaja in zdravil.

Lahko so izhod v sili

Ne smete razumeti narobe, mazila in podobni izdelki so lahko odličen dodatek k sistemskemu zdravljenju pri različnih oblikah revmatizma, samo preveriti jih je treba. Naj navedemo praktične primere. Pri osteoartrozi kolena, še posebej pri starejših osebah s to boleznijo, ki že leta prejemajo vrsto drugih zdravil in antirevmatikov, ne prenašajo ali jih ne smejo prejemati, so lahko lokalna antirevmatična mazila izhod v sili. Lokalna mazila uporabljajo tudi pri zunajsklepnem revmatizmu, pri katerem se pojavijo bolečine v mišicah, sicer pa bolezen vpliva na kite, živce, burze.

Nismo prepričani o učinkih

Nekateri pravijo, da jim pomaga glukozamin in hondroitin sulfat. Te snovi so v telesu prisotne že naravno, krepijo namreč hrustanec in zadrževanje vode v njem. Nekatere raziskave potrjujejo ugodne učinke na poškodovani hrustanec, druge ne, prav tako nismo prepričani o trajanju pozitivnih učinkov.

Olje na kvadrat

Majhen pozitivni učinek na vnetje pri artritisu so odkrili pri ribjem in svetlinovem olju, ki ju dobimo s prehrano. K absorpciji kalcija pomaga tudi trskino (jetrno) olje, vendar je treba biti previden, saj vsebuje vitamin A, ki ga zaradi nevarnosti za naše zdravje ne smemo jemati v velikih količinah. Pri lajšanju vnetij in oteklin uporabljajte hladne obkladke (ne uporabljajte jih, če imate slab krvni pretok ali neobčutljivo kožo), pri globoki bolečini, še zlasti mišični napetosti, pomagajo topli obkladki (glejte prejšnje opozorilo).

Dragi, a veš kako me bolijo sklepi … 

Vaše bolečine so lahko dober razlog, da vas s tradicionalno oljno masažo zmasira tisti, ki je ob vas. Še napotek za maserja: 1. Pri masaži naj se zmasira celoten hrbet, ne le boleči deli; 2. Za sproščanje je treba gladiti, za zmanjšanje zakrčenosti pa drgniti; 3. Nato je treba na obeh straneh uporabiti vibracijske gibe; 4. Masaža se zaključi s trepljanjem celotnega hrbta; 5. Pri artritisu npr. se priporoča eterično olje breze, sivke, rožmarina …

Strup čebel?

Čeprav se same tega najbrž ne zavedajo, so čebele vsestransko koristne živalce. Tudi bolečine v sklepih niso nobena izjema. V uporabi so mazila, narejena na osnovi njihovega strupa, ki se ga uporablja od enega do treh tednov. Vpliva na prevodnost krvnih žil, hitrost krvnega pretoka, krvni tlak idr. Kljub številnim bolnikom, ki so se jim bolečine zmanjšale, ne smemo zanemariti kontraindikacij pri mnogih dodatnih boleznih in stanjih (nosečnosti, tuberkulozi, sladkorni bolezni, psihičnih boleznih …).

Brrr, kako paše!

Kot zanimivost naj povemo, da v medicinski literaturi pišejo o tem, da naj bi se osem od desetih bolnikov z išiasom pozdravilo, ko so pozimi plavali v rekah in jezerih. (Morda se navedeno sliši že zelo ekstremno, sploh za bralce, ki to prebirate iz udobja tople dnevne sobe, pa vendar – pomaga.)

V trgovino? Ni potrebe …

Malce udobnejši način za premagovanje bolečin je priprava kopeli, v katero dodamo zdravilna zelišča. Kopel z dodatkom gozdnega korena pomaga pri bolečinah v mišicah, ledvenem predelu in sklepih. Strokovnjaki pa priporočajo še (seveda vsako zel posebej) preslico, borovo kopel in seno (še posebej učinkovito pri išiasu; nenadna, sunkovita bolečina v ledvenem predelu, ki se širi v noge). Rekli boste, kaj pa kakšna sestavina, ki jo najdemo doma, v kuhinjski omarici? Lahko si pomagamo s kuhinjsko soljo, ki jo natresemo v kopel. Koristna je pri osteohondrozi (bolezen, ki povzroča hude bolečine v vratu in križu, lahko pripelje do zrušenja celotnega organizma), radikulitisu (vnetje spinalnega živca; vzrok je ponavadi virus) in spondilozi (pri njej se pojavijo kostni izrastki, ponavadi v ledvenem delu hrbtenice; človek se počuti odrevenelo, ima glavobole, čuti mravljinčenje).

Obkladki – no pa začnimo …

Če trpite za osteohondrozo, strokovnjaki priporočajo masti in obkladke, v katerih so naslednje sestavine: aloja, cvet mimoze, sladki koren, hrastovo lubje, dobra misel, brezovo listje, kopriva, lipovo listje, rdeča paprika, pelin, kamilica, materina dušica, žajbelj, hren, borove iglice, drobnocvetni lučnik, kostanjevi plodovi, šentjanževka.

Ne gre za abrakadabro

Za čaje in tinkture pri osteohondrozi uporabljajte: lubje češmina, grenko deteljo, brusnično listje, brezove resice, trtne liste, lubje rdečega bresta, travniško krvomočnico, breskovo dresen, korenino gosjega petoprstnika, repuhovo korenino, laneno seme, lubje bele vrbe, navadnega plešca, brinove jagode. Vse skupaj se sliši kot sestavine kakšnega čarovniškega zvarka, a gre le za to, da naravi pustimo, da opravi svoje poslanstvo.

Za vsako bolezen raste rož’ca

Pri bolečinah v hrbtenici naredite obkladke z olji iz materine dušice ali majarona ter materino dušico v olivnem olju. Dobro delujejo tudi olje iz rožmarina, kamilice, muškatnega oreščka ali lovorovega listja za obkladke, masažo in kopel. Bolečino v sklepih (in tudi nategnjenih tetivah) se zdravi s česnovimi obkladki. Pri revmatskem artritisu pomagajo čaji iz močvirskega rožmarina, višnje (z mlekom), brezovega listja, resic, cvetov črnega ribeza, medene detelje, jelovih in brinovih vejic (za kopeli), navadne zvezdice, kalužnice, lovorovega lista, ciprja, koprive, hermelike, vratiča, velecvetnega portulaka, materine dušice in navadnega volčjega jabolka. Proti bolečinam pri artritisu, osteohondrozi, revmatizmu in nevralgiji (močna bolečina obraza zaradi vnetja ali pritiska na živec) priporočajo olje nageljnovih žbic, ki jih vtremo v kožo. Pri išiasu in osteohondrozi pomaga hren (kot mazilo) (Naravno zdravljenje BOLEČINA V HRBTENICI, Tamara Svetlova, Begen, Ljubljana 2012).

Ca, F, A, D so zakon!

Pri zdravljenju artritisa je po mnenju G. W. Campbella pomembno, da v telo vnesemo kalcij in fosfor, v olju topna vitamina A in D ter potrebne nenasičene maščobne kisline (G. W. Campbell, Zdravniško preizkušeno domače zdravljenje artritisa, L&L, Ljubljana 1991).

Ste vedeli, da …

… so ugotovili, da zaradi bolečin v hrbtu trpi približno 80 % ljudi? Po številu bolniških evidenc naj bi bila bolečina v hrbtu na drugem mestu, takoj za prehladom.

… so v Mezopotamiji že pred 6 tisoč leti za zdravljenje bolnikov uporabljali zelišča?

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več