Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sezona teka in kolesarjena je na vrhuncu, jesen je prijetno topla. Mnogi športniki ob ponavljajoči se vadbi čutijo bolečine v kolenu, vendar kljub temu trenirajo in tekmujejo. Želja po tekmovanju in veselje do gibanja sta večja kot bolečina. Tudi naši najboljši športniki, olimpijci, niso imuni na bolečine.

Bolečina kolenskega sklepa v predelu pogačice ali pod njo je navadno posledica poškodb kolena in prevelikih obremenitev ali šibkosti stegenskega mišičja, ki povzroči neravnovesje sil ob pogačici. Zaradi tovrstnih bolečin najpogosteje trpijo športniki, ki se ukvarjajo s tekom, smučanjem, kolesarjenjem, z igranjem nogometa ipd. Ta poškodba je najpogostejša pri športih, kjer je sila na sklepe največja oziroma kjer je veliko doskokov na tla (npr. nogomet, košarka, odbojka, atletika, smučarski skoki, drsanje). Kolenski sklep doživlja pri teh športih velike pritiske, zato je tudi poškodbam zelo izpostavljen.

 

Prevelike in ponavljajoče se obremenitve kolena lahko povzročijo vnetje kit in njihovih ovojnic. Bolečina se pojavlja v sprednjem predelu kolena, predvsem pri hoji po stopnicah ali pobočju ter pri teku po asfaltu.

Če je bolečina v kolenu posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev, jo lahko uspešno odpravimo z ukrepi samopomoči. Izogibati se moramo dejavnostim, ki bolečino še okrepijo. Bolečino in oteklino lahko lajšamo z ledenimi obkladki ter s protivnetnim in protibolečinskim mazilom Voltaren Emulgel, ki obolelo mesto tudi hladi. Voltaren Emulgel v svetu uporablja več kot 460 milijonov ljudi in tudi celotna slovenska olimpijska ekipa za Peking. Njegova zdravilna učinkovina (diklofenak) prodre globoko v tkivo do obolelega mesta ter povzroči zmanjšanje bolečine in otekline, hkrati pa poveča gibljivost sklepa.

 

Zanimivost:

»Tekaško koleno« je ena od pogostih težav, predvsem tekačev na dolge proge ter tudi rekreativcev. Gre za vnetje ene od tetiv na zunanji strani kolena, ki stalno, pri vsakem koraku zdrsne čez izboklino na zunanji strani kolena, na stegnenici. Običajno gre ob tem za telesno posebnost, na primer pronacijo stopala, slabo tehniko teka, s stopali obrnjenimi navznoter in še nekatere druge posebnosti. Težava lahko sčasoma postane tako huda, da mora športnik predčasno zaključiti kariero.

 

Oktober, 2008