Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

»Ko indeks telesne mase (ITM) doseže vrednost trideset in več, potem lahko govorimo o debelosti. Oseba s tako visokim indeksom ima zaradi tega petkrat večje tveganje, da bo zbolela za sladkorno boleznijo in dva- do štirikrat večje tveganje, da bo dobila srčno-žilni zaplet,« je prepričan internist, diabetolog, doc. dr. Andrej Janež, dr. med., spec., s katerim smo tokrat spregovorili o receptih za zdrav način izgubljanja telesne teže.

 

V diabetološki ambulanti se vsakodnevno soočate z osebami s prekomerno telesno težo. Kateri je najpogostejši vzrok za prekomerno telesno težo pri vaših pacientih?

V svoji vsakodnevni diabetološki praksi srečujem dve vrsti bolnikov. Prvi so bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1, ki ni pogojena s telesno težo, sladkorna bolezen tipa 2 pa se ponavadi pojavi takrat, kadar ima posameznik izrazit problem s telesno težo, ker je ta previsoka. Debelost je tudi eden glavnih vzrokov, ki vodi v nastanek sladkorne bolezni, predvsem pri starejših ljudeh. To pa je kronična, neozdravljiva bolezen. Najpogostejši vzroki za prekomerno telesno težo so največkrat nepravilna prehrana, premalo gibanja in stres. Posamezniki imajo ponavadi večji vnos hrane, kot jo potrebujejo. Pogosto zaužijejo tudi preveč maščob in enostavnih ogljikovih hidratov, ki povzročijo porast sladkorja.

 

Prekomerno prehranjevanje je eden glavnih vzrokov za prekomerno telesno težo. Je res, da tudi za to obstajajo zdravila, ki jih priporočate in ki delujejo na odpravo te težave?

Res je, obstajajo zdravila, vendar to ne pomeni, da diete niso potrebne – nasprotno. Zdravila se uporabljajo komplementarno z dieto in šele takrat dosežejo svoj učinek. Z njihovo pomočjo človek hitreje izgublja telesno maso in na ta način pridobi voljo in motivacijo za naprej.

 

Kdaj pravzaprav vašim pacientom priporočate določeno zdravilo?

Najprej vsakega pacienta posebej pregledamo, da ugotovimo, če ima morda še kakšne druge zdravstvene težave, saj je treba pretehtati, kdo zdravilo lahko jemlje in kdo ne. Če bolnik nima nobenih kontradikcij (nima neurejenega krvnega tlaka, je brez kroničnih obolenj v smislu ledvičnega in jetrne okvare in ne jemlje kakšnih antidepresivov), ima indeks telesne mase nad 27 ter dieta in fizična aktivnost ne zadoščata, potem mu lahko predpišemo določeno zdravilo. Za informacije o zdravem hujšanju sem na voljo na brezplačni modri številki 080 87 99 vsako sredo med 18. in 20. uro.

 

Kakšno pa je to zdravilo? Kako deluje?

Če govorimo o konkretnih zdravilih, potem lahko povem, da sibutramin (reductil) deluje tako, da podaljšuje obdobje sitosti. Zdravila omogočajo, da se impulz iz želodca prenese v možgane, ki dobijo informacijo, da je posameznik sit. Skupaj z dieto tako pacientu pomagajo, da lažje in nekoliko hitreje, predvsem pa zdravo shujša, saj tukaj ne govorimo o velikih številkah, ampak se izguba kilogramov odvija počasi in zanesljivo.

 

Lahko za začetek že z zdravili za znižanje telesne teže izboljšamo svoje zdravje?

Potrebna je kombinacija obojega, tako diete kot tudi zdravila na recept. Na spletni strani www.zdravo-hujsam.si objavljam nasvete o zdravem hujšanju, lahko pa me kontaktirate tudi na omenjeno modro številko.

 

Je pri povišani telesni teži pogosto težava tudi samokontrola?

Večkrat. Toda če ima človek voljo in če ve, da ga bo določena sprememba načina življenja pripeljala do boljšega počutja in manj težav, potem kmalu tudi samokontrola ne predstavlja več velike ovire.

 

Kako prekomerna telesna teža sicer vpliva na zdravje?

Slabo, seveda. Prekomerna telesna teža pogosto negativno vpliva na sklepe, taki ljudje se težje gibljejo, njihova teža pa lahko vodi celo v sladkorne bolezni, povišan krvni tlak in holesterol …

 

Pri katerih osebah obstaja tveganje za sladkorno bolezen ali srčno-žilni zaplet?

O metaboličnem sindromu govorimo, če ima posameznik obseg pasu, ki je pri moških nad 90 centimetri in pri ženskah nad 84 centimetri in dva dejavnika tveganja, npr. mejno zvišano glukozo, patološke maščobe ali zvišan krvni tlak.

 

Motivacija posameznika in podpora okolice sta prav zagotovo zelo pomembna faktorja pri odločitvi, da bo pacient izgubil odvečne kilograme. Na kakšen način vam uspe skozi proces zdravljenja motivirati posameznika, da ne izgubi volje? Imate morda na voljo kakšen program za podporo ali spletno stran, kamor se vaši pacienti lahko obrnejo po pomoč?

Psihološka podpora je vsekakor zelo pomembna, zato obstajajo društva, v katere se pacienti lahko včlanijo. Izkazalo se je namreč, da so veliko bolj motivirani znotraj skupine, zato se trudimo, da bi se tega posluževali v čim večji meri. Sicer pa to najdejo v okviru slovenskega CINDI programa, pa tudi določeni zdravstveni domovi imajo skupine za pomoč, katerim se pacienti lahko priključijo. Zelo dober program za podporo pa lahko najdete tudi na www.zdravo-hujsam.si.

 

April, 2009

Ne spreglejte

Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več