Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kako dobro je potarnati sotrpinu v čakalnici zdravstvenega doma ali znanki na avtobusu o tem, da vas boli koleno ali da zaradi novih tablet celo noč niste zatisnili očesa. Nadležne težave, ki vas pestijo, se zdijo pol lažje, če vas nekdo z razumevanjem posluša. Še raje pa morda sprejmete kakšen dobronameren zdravstveni nasvet.

Če imate sladkorno bolezen in se sprašujete, s kakšnim športom se je dobro ukvarjati, kako negovati kožo, kako se soočati s tem in z onim, vam lahko nasvete ponudimo mi. Pravzaprav je to za nas storila višja medicinska sestra Jana Klavs z Oddelka za diabetološke dejavnosti Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Avtor: Andreja Hergula

 

Čustveno stanje

Pogosto je: zmanjšanje motivacije za samovodenje

Nasvet strokovnjaka: Vsaj enkrat letno obiščite diabetološko ambulanto, kjer se boste pogovorili z edukatorjem, z njim boste načrtovali manjše, a dosegljive cilje. V mnogih diabetoloških timih je na voljo tudi psiholog, ki nudi pomoč bolniku v stresnih življenjskih situacijah.

Kratkotrajni zapleti: Hipoglikemija (prenizek krvni sladkor) ali ketoacidoza (življenjsko ogrožajoč zaplet, ki nastane zaradi dlje trajajočega zelo visokega krvnega sladkorja) Oba zapleta sta značilna za bolnike, ki se zdravijo z inzulinom.

Trajni zapleti: Slabšanje vida, ki lahko vodi v slepoto, srčne in možganske kapi, iz leta v leto slabše delovanje ledvic, ki se lahko konča s popolno odpovedjo ledvic, amputacija nog. Ti zapleti nastanejo predvsem takrat, kadar bolnik bolezni ne jemlje resno in ne posluša nasvetov strokovnjakov.

Sporočilo strokovnjakinje: Sladkorna bolezen sama po sebi ne vodi v kronične zaplete. Vsi bolniki nimajo zapletov.

 

Hrana

V splošnem naj bo: zdrava uravnotežena hrana po slovenskih in WHO standardih

Sladkor: Lahko ga uživamo do 10 % energetskih potreb (pazimo na skrite sladkorje v vseh tradicionalnih sladicah, jogurtih, sladkih pijačah itn.)

Deklaracije na živilih: Zaželeno je, da izdelek vsebuje manj kot 5 g sladkorja na 100 g živila in manj kot 3 g maščob na 100 g živila.

Sol: Dnevna potreba soli naj bo zadovoljena z eno rezino kruha.

Sadje: Sadje naj bo manj sladko, a ne suho, uživajte ga pri treh obrokih.

Zelenjava: Uživate jo lahko v neomejenih količinah.

Škrobna živila: Petkrat manjša količina (približno ena žemljica na obrok).

Mlečni izdelki: Naj bodo manj mastni (ne uživajte sadnih jogurtov in mastnih sirov).

Meso in mesni izdelki: Lahko uživate pusto meso.

Maščobe: V manjših količinah (strokovnjaki odsvetujejo uživanje energijsko bogatih izdelkov, kot so gorčica, majoneza, med, marmelada, čokoladni namazi).

Sporočilo strokovnjakinje: Bolnik naj se zaveda, da ima vsako živilo kalorično vrednost, le-ta pa vpliva na raven krvnega sladkorja. Živil, ki povzročajo neposreden padec sladkorja v krvi, ni.

 

Merjenje krvnega sladkorja

Kako: Z majhno iglico, imenovano lanceta, se je treba zbosti v prst, vzorec krvi pa nanesti na testni listič. Rezultat meritve merilnik izpiše v 5 sekundah.

Pogostost merjenja: Pogostost je individualno naravnana, odvisna od terapije.

 

Nosečniška sladkorna bolezen

Značilnosti: To je začasna oblika, krvni sladkor je povišan predvsem za čas nosečnosti.

Gibanje: Je priporočeno, a kolikor ga nosečnica zmore.

Zdravljenje: Večina nosečnic se zdravi brez zdravil, le z zdravim življenjskim slogom.

Sladkarije: Sladkarije so popolnoma odsvetovane.

Sporočilo strokovnjakinje: Nosečnica z nosečniško sladkorno boleznijo je rizična skupina, pri kateri se kasneje v življenju lahko pojavi sladkorna bolezen.

 

Otroci s sladkorno boleznijo tipa 2

Pojav: Pojav tega tipa je opaznejši zadnjih nekaj let.

Sporočilo strokovnjakinje: Mlade družine naj živijo zdravijo, omejijo naj energijski vnos hrane in se veliko gibajo.

 

Pijača

Pijte: Pijte vodo iz pipe, limonado in čaje brez sladkorja, kavo, mineralne pijače, kot so donat in radenska, kozarec suhega vina.

Ne pijte: ne pijte sladkih pijač (vsak deciliter vsebuje 3 vrečke sladkorja za kavico).

 

Potovanja

Bolnik mora biti poučen o prevozu in hranjenju inzulina in tehničnih pripomočkov. Pazljiv naj bo tudi na način priprave hrane, saj se bo s tem izognil prebavnim motnjam in dehidraciji.

 

Prehranska dopolnila

Ob uravnoteženi zdravi prehrani bolnik ne potrebuje prehranskih dopolnil. Ta tudi niso navedena v smernicah za zdravljenje sladkorne bolezni (izjema so nosečnice in dodajanje folne kisline).

 

Skrb za telo, obraz, nohte, stopala

Skrb je večja, ker je sladkorni bolnik nagnjen k hitrejši okužbi. Iz majhne ranice lahko nastane resna težava, potrebna zdravljenja v bolnišnici (če se ranica po treh dneh oskrbe ne zaceli, naj bolnik obišče zdravnika).

Nega: Bolnik naj uporablja blaga, čim bolj navadna negovalna sredstva. Bolnik naj uporablja le svoj toaletni pribor.

Oblačila (nogavice): Naj vsebujejo pretežni del naravnih vlaken (s tem je zagotovljena večja zračnost in posledično je manjša verjetnost za kožna obolenja ali okužbe).

 

Spolnost

Neurejena sladkorna bolezen vodi v trajno obolenje živcev in žil, kar moški občuti kot impotenco, ženska pa kot upad spolne sle in zmanjšano vlažnost spolovila.

 

Šport

Priporočene so vse vrste rekreacije, najbolj hoja in pohodništvo (je dostopno in poceni).

Pogostost športne aktivnosti: petkrat tedensko po 30–60 minut

Sporočilo strokovnjakinje: Za dobro urejenost sladkorne bolezni je gibanje lahko pomembnejše od prehrane.

 

 

Torbica sladkornega bolnika

Bolniki, ki se zdravijo z zdravili: Ti bolniki naj nosijo s seboj 15 g sladkorja (3 vrečke sladkorja za kavo) ali glukoze.

Bolniki, ki se zdravijo z inzulinom: Ti bolniki naj imajo s seboj merilnik krvnega sladkorja in sladkor (bolje glukozo) za preprečevanje hipoglikemije.

 

Februar 2013

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več