Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Celulit je opozorilo, da limfni sistem in krvni obtok ne delujeta usklajeno in pravilno. Neravnovesje hranil in rizičen življenjski slog se odrazi na ravni celic. S hrano vplivamo na zdravje celic, posledično pa na zdravje telesa. Nobelov nagrajenec dr. Alexis Carrel je zapisal, da je »celica nesmrtna, a je za njeno smrt odgovorna tekočina, v kateri plava, ker povzroča njeno degeneracijo. Če bi uspeli obnavljati celično tekočino v pravih razmakih in dati celicam vsa hranila, ki jih potrebujejo, bi življenje lahko trajalo večno«.

Avtor: Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.

Pogosto se dogaja, da voda, ki je osnova celične tekočine in torej življenja, ostaja zunaj celic (v medceličnini), zato ne morejo normalno delovati. Pri tem nastanejo poškodbe (v koži se na primer uničijo kožne in vezivne celice, saj ne dobijo hrane in zaščite).

Pred leti so zdravniki menili, da je celulit posledica slabih razvad, ker se v maščobnih tvorbah na stegnih zbirajo toksini iz alkohola, nikotina, kofeina in rdečega mesa. To je delno resnica, saj se presežni toksini, ki jih med presnovo ne moremo odstraniti, res zbirajo v podkožnih maščobnih tvorbah. Poznejša razlaga je bila, da se v maščobah kopičijo le toksini, težke kovine in pesticidi iz hrane, ne pa tudi manjše molekule strupov, na primer iz kofeina. Vendar so pozneje obe teoriji zavrgli s pojasnilom, da bi potem morali imeti celulit tudi moški. Šele pred dobrimi dvajsetimi leti so znanstveniki na Univerzi Rockefeller v New Yorku z obsežno raziskavo analizirali vzorce celulitnih tkiv številnih žensk. Sledi kofeina, rdečega mesa, nikotina, težkih kovin ali pesticidov niso našli, temveč navadno maščobo, enako kot na trebuhu ali drugje. Sklepali so, da je pravi problem v koži.

Kolagenska vlakna

Pri ženskah potekajo kolagenska vlakna v maščobni plasti pravokotno na kožo, pri moških pa diagonalno. Pri moških ta vlakna maščobo pritiskajo navzdol in kožo naredijo gladko. Pri ženskah ta vlakna ne zadržujejo presežne maščobe in se ta zaradi teže seseda in kopiči, kakor v majhnih kosmičih. Ta teorija pa ni znala pojasniti, zakaj imajo celulit tudi vitke ženske. Znanstveniki iz Firenc so teorijo dopolnili z ugotovitvijo, da celulit vsebuje večje število proteoglikanov, celic, ki zadržujejo vodo v medceličnini. S tem nastajajo edemi. Torej celulit ni posledica prevelike količine maščobe, temveč uničenja in oslabelosti kožnih celic in vezivnega tkiva. Ker so celice veziva in kože zaradi dehidriranosti oslabljene, maščobne celice iz globljih plasti silijo proti površju (v dermis), to pa daje videz pomarančne kože.

Kaj prispeva k nastajanju celulita?

K nastanku celulita prispevajo še prosti radikali, ker uničujejo celice kolagena in elastina, da te ne morejo enakomerno zadrževati maščobe. Negativno vplivata tudi len krvni in limfni obtok, ki se še poslabšata zaradi slabih razvad (kajenje, alkohol), pretiranega sončenja in ekstremnih športov. Če hujšamo, ne bomo odpravili celulita. Bomo sicer zmanjšali količino maščobnega tkiva v podkožju, toda ta maščoba ni povezana s celulitom. Ko se nam med hujšanjem telesna masa zmanjša, se ustrezno zmanjša tudi odstotek maščobe v telesu, celulita pa ni nič manj. Celulit s hujšanjem ne izgine, ker telo ne more porabiti maščob iz dermalnega sloja kože oziroma usnjice. Pri redni vadbi povečujemo mišično maso in zmanjšamo odstotek maščobe v telesu, ne odpravimo pa celulita, ker telo ne more uporabiti maščobe v podkožnih žepkih.

Zato so »zdravljenja« celulita neuspešna, če se osredotočimo samo na maščobo

Veliko vlogo za nastanek celulita imajo tudi slabe žile in kapilare. Oslabljene namreč niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do dermisa, epidermisa, usnjice in povrhnjice kože. Celice v tem delu propadejo. Ženske imajo šibkejše stene žil kot moški, zato te hitreje oslabijo in ne opravljajo svoje osnovne vloge v celoti. To je tudi eden od vzrokov, da je celulita pri ženskah bistveno več kot pri moških.

Vzroke za nastanek celulita je mogoče strniti v pet dejavnikov: poškodbe žil, poškodba usnjice, nabiranje odpadne vode v medceličnini, otekanje maščobnih celic in njihovo premikanje proti površini kože ter tanjšanje povrhnjice. Iz tega izhaja, da je mogoče le z ustrezno hrano celulit zmanjšati in ga na dolgi rok morda celo odpraviti.

”Zdravljenje” celulita

Najprej omogočimo hranilnim snovem in vodi, da pridejo v celico. To pomeni, da popravimo celično membrano. Potem moramo zaužiti dovolj esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov, da se bodo celice obnovile in popravile. In tretjič, zagotoviti moramo dovolj antioksidantov, barvitega sadja in zelenajve, da bomo zaščitili celice. Učinek »zdravljenja« bomo pospešili s pitjem zadostnih količin vode, z ustreznimi hranili in z redno vsakodnevno hojo.

1. Obnova celične stene

Esencialne maščobne kisline omega-3, omega-6 in omega-9 obnavljajo celično steno oziroma membrano in pomagajo odstranjevati odpadno vodo iz celic. Dobimo jih v soji, riževih otrobih, oreščkih, semenih, pšeničnih kalčkih in olivnem olju. Najboljše so kombinacije. Z maščobnimi kislinami omogočimo hidriranje celic. Pri odpravljanje celulita bomo težko zagotovili dovolj maščobnih kislin, ne da bi uživali naravna prehranska dopolnila s kapsuliranimi maščobnimi kislinami, saj so te sicer občutljive na oksidacijo. Poleg omega-3 rastlinskega izvora je treba uživati tudi omega-3 živalskega izvora iz rib. Te pomagajo pri prenosu sveže vode v poškodovane celice.

2. Esencialne aminokisline, vitamini in minerali

Brez beljakovin oziroma aminokislin tudi ne bo šlo. Kolagen in elastin sta tkivi, sestavljeni iz aminokislin, ki jih dobimo z beljakovinsko hrano. Potrebujemo meso, ribe, jajca, mleko, sojo, stročnice, skratka vse vrste živalskih in rastlinskih beljakovin. Že velikokrat sem opozorila, da beljakovine prebavljamo v želodcu, zato je treba najprej uravnati želodčno kislino, če ta ni ustrezna.

Novo vezivno tkivo nastaja iz esencialnih maščobnih kislin in aminokislin s pomočjo glukozamina, vitaminov in mineralov. Glukozamin je pomemben za nastanek hialuronske kisline, ki veže nase vodo in je naravni vlažilec. Če torej uživamo dovolj teh snovi, se bo količina celulita zmanjšala, imeli bomo tudi manj gub.

Vitamin E zaščiti membrano pred poškodbami prostih radikalov in močno hidrira celice ter prepreči njeno izgubo (žitni kalčki, oreščki, …). Vitamini B-kompleksa, zlasti vitamin B3, izboljšujejo sposobnost povrhnjice, da ohranja vlažnost. Ta je zato bolj gladka in mehka. Vitamin C pomaga pri sintezi kolagenskih vlaken in preprečuje kolagenazi in elastinazi (encimoma), da bi razgradila elastin in kolagen v vezivnem tkivu. Minerali pomagajo pri presnovi snovi, ki jih zaužijemo, v nove celice in novo tkivo. Za odpravo celulita so najpomembnejši cink, bor, silicij, baker, mangan in fosfor. Pri odpravljanju celulita se ne odrekamo hrani, ne hujšamo, temveč manj zdrava živila zamenjamo z zdravimi, katera dopolnjujemo s prehranskimi dopolnili, vsaj tedaj, ko zdravimo celulit. Treba je imeti obilno mero potrpežljivosti, saj ne moremo pričakovati, da bo rezultat viden čez noč. Po dveh ali treh mesecih pa bi že morali opaziti precejšnje izboljšanje.

3. Antioksidanti

Ker je preventiva boljša od zdravljenja in uporablja enaka načela in iste hranilne snovi, je celulit mogoče tudi preprečiti. Da bi se mu izognili, moramo ustaviti propad celic in vezivnega tkiva. Med večje dejavnike, ki povzročajo celulit, sodijo prosti radikali. Delujejo od znotraj in od zunaj ter verižno uničujejo celice. V telo pridejo z onesnaženim zrakom in s sončenjem, zelo veliko z razvadami (kajenje, uživanje alkohola, ponočevanje in nezadostno spanje), z neustreznim prehranjevanjem, s stresom in z depresijo ter s pretiranim športom, so pa tudi stranski produkt dihanja in presnovnih procesov v telesu. Prav verižno uničevanje celic je najbolj nevarno, saj je prosti radikal nestabilna molekula, ki ji manjka elektron, zato »napada« sosednje molekule in jih spreminja v še več prostih radikalov. Molekule, ki prostemu radikalu oddajo elektron in same ostanejo stabilne, so antioksidanti. Ti edini lahko ustavijo verižno reakcijo oziroma t.i. oksidativni stres ter preprečijo celulit.

Celulit je bolj ali manj samo lepotna poškodba, hujše poškodbe zaradi delovanje prostih radikalov, ki načnejo možgane in notranje organe ter postopno privedejo do raka. Zaradi vse bolj onesnaženega okolja in s tem večjega »priliva« prostih radikalov ter vse bolj siromašne hrane z vidika vsebnosti koristnih snovi, je čedalje bolj nujno, da uživamo antioksidante v obliki naravnih prehranskih dopolnil. Ta pa nikakor ne morejo biti osnovni vir antioksidantov, ki jih moramo pridobiti s hrano.

Najpomembnejši naravni antioksidanti so vitamin C (agrumi, jagodičje), vitamin E (žitni kalčki, oreščki), vitamin A (korenje, močno obarvano sadje in zelenjava) ter polifenoli (zeleni čaj, rdeče in vijolično grozdje, granatna jabolka).

 

Nepogrešljiva živila proti celulitu:

 • Z beljakovinami (aminokisline) obnavljamo celice. Jejmo nemastno meso živine in drobnice, ki se je pasla, sirotko in ribe.
 • Beluši krepijo vene in kapilare, uravnavajo krvni in limfni sistem, razstrupljajo in utrjujejo kožo.
 • Stročnice vsebujejo vitamin B, minerale (kalij) in vlaknine.
 • Otrobi in ovseni kosmiči imajo vlaknine in antioksidante.
 • Oreščki in žitna olja vsebujejo selen, vitamin E in esencialne maščobne kisline.
 • Avokado zaradi omega-3, vitamina E in betasitosterola krepi krvni obtok.
 • Banane izboljšujejo krvni obtok, vsebujejo kalij, železo, fosfor, magnezij, mangan in baker ter številne vitamine in balastne snovi.
 • Jagodičje je polno flavonoidov in vitamina C. Robide imajo tudi gamalinolensko kislino, ki pomaga porabljati maščobe.
 • Ananas skrbi za odvajanje vode in obnavlja kolaganska vlakna, z encimi pa pospešuje porabo beljakovin.
 • Hruške razstrupljajo telo. Vsebujejo tudi vlaknine in kalij, so diuretik.
 • Lubenica zaradi kalija odvaja vodo, vlaknine skrbijo za krvni obtok, likopen deluje antioksidativno.
 • Agrumi pospešujejo obnavljanje kolagena in poživljajo krvni obtok.
 • Čebula in česen vsebujeta žveplo in preprečujeta nastajanje škode zaradi prostih radikalov. Ščitita celične membrane in preprečujeta oksidacijo maščob.
 • Brokoli vsebuje alfalipoidno kislino, ki preprečuje neprožnost kolagena, in selen.
 • Morske alge razstrupljajo telo. Vsebujejo jod, ki pomaga pri izgorevanju kalorij.
 • Suho sadje uživajmo zaradi vlaknin, vitaminov in mineralov.
 • Začimbe in čaji: črni poper, čili, ingver, kurkuma, rožmarin, šipek, majaron, komarček, peteršilj in zeleni čaj.

Večina teh živil vsebuje vitamine skupine B, ki so nujni za pravilne presnovne procese.

 

Preberite tudi prispevek: Kolagen – vir mladosti? – ABCzdravja.si

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več