Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Avtor: Saša V.

 

  • Mit: izročilo, zelo pozitivna, a nerealna predstava o določenih dogodkih, pojavih, ljudeh
  • Resnica: kar je v skladu s tem kar je, obstaja, kar je v skladu, se ujema z določenimi dejstvi, kar se spozna, ugotovi

                                                (vir: SSKJ)

 

Resnice in miti nas spremljajo že stoletja, celo tisočletja. Nekaj jih zagotovo pozna vsak od nas. Jaz sem slišala za tole: po porodu ima ženska 6 tednov smrt pod posteljo. To pomeni, da je tako občutljiva, da mora paziti na svoje zdravje. Ali pa tole: če imaš mrzle noge, potem se lahko prehladiš. Če piješ kavo, boš imel visok tlak. Pa špinača – to je zelenjava z največ železa.

 

Je vse to in še marsikaj drugega, kar smo prebrali ali slišali, res, ali gre za ljudsko prepričanje, ki se prenaša iz roda v rod, iz ust do ust? Za vas smo izbrali nekaj podobnih »resnic« in jih skušali razložiti z najnovejšimi dognanji. Od vas je odvisno, ali boste o napisanem razmislili, preverili pri zdravniku ali celo preizkusili.

 

Resnica št. 1: Pijte naravne sadne sokove, saj ne redijo, ker ne vsebujejo dodanih sladkorjev!

Res je, da so naravni sadni sokovi nadvse zdravi, saj so bogat vir vitaminov in mineralov, vendar ne smemo z njimi pretiravali. Če smo se lotili hujšanja, strokovnjaki opozarjajo na previdnost. Prepričanje, da takšni sokovi vsebujejo le v sadju naravno prisotne sladkorje in ker nimajo dodatnih sladkorjev, ne redijo, ne drži. Če želite shujšati, vam tudi povsem naravni sokovi lahko otežijo prizadevanja, saj ima določeno sadje veliko sladkorja. Če uživate takšne sokove v velikih količinah, že samo s pijačo zaužijete precej kalorij. Tako boste svojemu telesu nastavili past, saj se bo vaš boj z odvečnimi kilogrami zavlekel, pa še vedeli ne boste zakaj. Raziskovalci svetujejo, da vsi, ki hujšate, raje popijete več navadne vode kot pa sokov.

 

Resnica št. 2: Če redno telovadiš, lahko ješ, kar želiš, a se ne zrediš.

»Resnica«, ki zagotovo ne drži. Redna telovadba in »stare« slabe prehranjevalne navade ne bodo povzročile izgube kilogramov. Čeprav s primerno izbrano telesno aktivnostjo delate dobro svojemu telesu in zdravju, boste ob enakih količinah hrane ostali enako težki. Sladkarije, ocvrta hrana, velike količine alkohola in druge pregrehe bodo namreč izničile učinek intenzivne vadbe. Če torej želite shujšati, morate paziti tudi na to, kaj pojeste. Odstranite vse tisto, zaradi česar ste pridobili dodatne kilograme: sladkarije, mastno hrano, alkohol. Jejte čim več kompleksnih ogljikovih hidratov ter čim več belega mesa, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Shujšali boste, če boste količinsko pojedli manj kot v »starih časih« in bili aktivni bolj kot prej. Tako se bo vaš trud pokazal na vašem telesu in tudi na tehtnici.

 

Resnica št. 3: Za vsako ceno se je treba izogibati nasičenim maščobam.

V zadnjem času nas reklame zasipajo z izdelki z manj maščobami. Težava manj mastnih izdelkov kot so siri, jogurti, mleko je v tem, da smo po njih hitro lačni. Zato moramo kmalu po obroku spet nekaj pojesti, s čimer zaužijemo še dodatne kalorije. Kljub temu je uživanje velikih količin nasičenih maščob, ki jih najdemo predvsem v rdečem mesu in polnomastnih mlečnih izdelkih, škodljivo ne le za našo postavo, temveč tudi za naše zdravje. Vendar so nekatere raziskave pokazale, da nam minimalna količina nasičenih maščob pri hujšanju celo pomaga. In če namesto več kosov lahkega sira pojemo en košček polnomastnega, bomo siti dalj časa, svojemu telesu pa ne bomo naredili nobene škode. Ključnega pomena je mera – ali se bomo pri kosu ali dveh res ustaviti, kajti dnevno naj bi pojedli le 20 gramov nasičenih maščob, kar je ena tretjina celotnega dnevnega vnosa maščob.

 

Resnica št. 4: Če ne ješ mastne hrane, boš zagotovo shujšal.

Ukinili ste vso mastno hrano in sedaj jeste le živila, polna ogljikovih hidratov in škroba, kilogrami pa kljub temu nočejo skopneti. Kako je to mogoče? Res je, da izogibanje mastni hrani pripomore k izgubi odvečnih kilogramov, vendar imajo tudi ogljikovi hidrati in škrob zasluge za dodatne kilograme. In čeprav že tedne ne jeste mesnih dobrot in sladkarij, ne boste ostali tako kmalu brez povečanega obsega trebuha, zadnjice in stegen. Najboljši in najvarnejši način izgube telesne teže je uravnoteženo prehranjevanje, ki temelji na več manjših dnevnih obrokih, dopolnjenih z ustrezno vadbo.

 

Resnica št. 5: Pozimi ni dobro teči, ker je preveč hladno in lahko zbolimo.

Zagotovo ne drži! Gibanje na zimskem zraku ni prav nič škodljivo, če smo zdravi. Tudi tek ni škodljiv. Pomembno je, da se pravilno oblečemo, kar v praksi pomeni, da uporabljamo t.i. tehnična oblačila, ki so namenjena tovrstnim dejavnostim. Rečemo jim tudi »dryfit« oblačila. Najdemo jih v vsaki bolje založeni trgovini s športnimi pripomočki in oblačili. Nikar pa se ne oblecimo preveč, npr. v bundo ali volneno kapo, pod katero nam bo znoj tekel v potokih. Tudi na nogah imejmo samo odebeljene pajkice. Občutek, ko nas malo zazebe, ko stopimo na plano, je pravi. Ko bomo začeli s tekom in naredili nekaj sto metrov, se bomo ogreli. Če smo oblečeni preveč, bomo le s težavo tekli in po nepotrebnem obremenjevali srce. Če pa smo na koncu teka prezebli, smo se oblekli premalo.

 

Resnica št. 6: Pozimi se je kislo zelje.

Mit, ki kar drži. Kislo zelje, ki ga najpogosteje uživamo pozimi, je naravno zdravilo in učinkovito sredstvo za čiščenje organizma. Je namreč bogat vir vitamina C, ki ga pozimi potrebujemo zato, da se telo lahko učinkovito brani pred virusnimi obolenji. Ameriški znanstveniki so ugotovili, da naj bi redno uživanje kislega zelja preprečevalo nastanek raka na debelem črevesju. Kislo zelje je učinkovito pri shujševalnih in očiščevalnih dietah, saj kislo zelje in zelnica pospešujeta prebavo in spodbujata presnovo. Če želite kislo zelje uporabljati kot zdravilno sredstvo, ga morate uživati presnega.

 

Resnica št. 8: Kajenje močno škodi zdravju in povzroča raka.

Žal resnica. Kajenje dokazano zvišuje pojavnost več vrst raka. To so rak na pljučih (pri strastnih kadilcih je tveganje povečano za 20-krat, pri dolgotrajnih kadilcih pa kar za 70-krat), rak ustne votline, grla, požiralnika, želodca, trebušne slinavke, mehurja in ledvic. V tobačnem dimu je več tisoč različnih kemičnih spojin v plinastem ter tekočem stanju ali pa v obliki mikroskopskih delcev. Tri najpomembnejše sestavine tobaka so nikotin, katran in ogljikov monoksid. Nikotin in ogljikov monoksid posredno poškodujeta srce in ožilje. Katran neposredno vpliva na dihalne poti in jih kvari. Cigaretni dim vsebuje še vsaj 4.000 kemičnih strupov, ki škodijo zdravje, npr. arzen, amonijak, cianid, formaldehid, metan. Kadilci močno škodujete tudi nekadilcem in okolju.

 

Resnica št. 9: Banane so vsestranski čudežni sadež!

Kadilci lahko preizkusite čudežno moč banan. Pomagale naj bi namreč pri odvajanju od kajenja in odstranjevale škodljive posledice. Zasluga gre vitaminom B6, B12, kaliju in magneziju. Vitamin B6 nevtralizira tudi raven glukoze v krvi, kar vpliva na naše boljše razpoloženje. Tudi zaradi triptofana, vrste beljakovine, ki se v telesu pretvori v serotonin, hormon sreče. Poleg tega so menda odlične, če imamo čir na želodcu, ker nevtralizirajo premočno želodčno kislino. Banane vsebujejo tudi tri vrste naravnih sladkorjev – saharozo, fruktozo in glukozo, vse tri kombinirane z vlakninami. Banana nas zato v trenutku oskrbi s  potrebno količino energije. Raziskave so pokazale, da nas zaužitje le dveh banan dnevno založi z energijo, ki zadošča za 90 minut napornega dela. Nič čudnega torej, da atleti pravijo, da so banane sadje št. 1. Preverite sami, ali vse to drži, izbira pozimi je velika. Uživajte pa le dobro zrele.

 

 

Februar, 2011

Ne spreglejte

Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več