Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Čaj je brezalkoholna pijača, ki vsebuje tein. Je poparek, ki ga pripravimo s prelitjem posušenih listov ali popkov grma Camellia sinensis z vrelo vodo. Kot dodatek lahko čaj vsebuje tudi druga zelišča, arome ali sadne okuse. Beseda čaj se v slovenščini pogosto uporablja »napačno«, saj se uporablja za katerikoli poparek/napitek iz sadja in zelišč (kamilični, šipkov, metin, …). Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj ali ruski čaj.

 

Ste vedeli, da je čaj ali »pena zelenega dragulja« pijača, znana že več kot 3.000 let, ki je o svojem izvoru navdihnila številne legende?

 

  • Kitajska

Cesar Shen Nung (2737–2697 pr. n. št.) je čaj menda odkril po naključju. Ko je kuhal pitno vodo, je vanjo padlo nekaj listov z bližnjega grma. Voda je postala zlato rumene barve in je imela zelo aromatičen vonj. Aromatičen napitek je zbistril cesarjeve misli, zato ga je pri istem grmu pil še vrsto let.

  • Japonska

Med meditacijo je svečenik zaspal, si iz jeze porezal trepalnice (= čaj) in jih vrgel na tla. Iz njih je zrasel grm. Menih je poskusil liste. Njihova svežina ga je navdala z močjo in ga sprostila.

  • Indija

Mladi budistični svečenik Bodhidhar je leta 495 pr. n. št. romal na Kitajsko. Zaobljubil se je, da med potovanjem ne bo zaspal. Po petih letih potovanja ga je spanec začel premagovati. Da bi pregnal zaspanost, je začel trgati liste z bližnjega grma (čajevca) in jih žvečil. Učinek je bil izredno osvežilen, kar mu je omogočilo, da je zdržal brez spanja še dve leti. Tako naj bi odkril čaj.

 

V Evropo pa je pravi čaj prišel precej pozno, šele v 17. stoletju, ko so ga tja zanesli holandski zdravniki. Priporočali so njegovo uporabo, ker naj bi krepil duševne zmožnosti. Sprva je bil dostopen le višjemu sloju. Da je čaj postal sestavni del angleškega zajtrka, kjer je nadomestil pivo, je zasluga velike ljubiteljice čaja, žene kralja Charlesa II., portugalske infantinje Caterine de Braganza.

Priprava čaja je bila prvotno precej nenavadna in je predstavljala precej nasitno jed. V okolici Šanghaja (1.–3. st. n. št.) so parili in sušili sveže nabrane čajne liste, jih v možnarju drobili in nato stiskali v pogačo, ki so jo skupaj z začimbami (pomarančna lupina, jasmin, čebula, cimet) skuhali v neke vrste juho. Mongoli so čaju dodajali kobilje mleko, Tibetanci pa so čaj mešali z jakovim mlekom, ječmenovo moko ali s praženim rižem in z maslom.

V 17. stol. so čaj sprva uporabljali kot zdravilo in manj kot osvežilni napitek. Uporabljali so ga proti glavobolu, astmi, kot sredstvo za odvračanje od kuge in povečanje miselnih sposobnosti.

Zeleni čaj nastane tako, da liste čajevca najprej na hitro oparijo z vročo paro in nato posušijo ali pa jih nekaj sekund pražijo na 100 °C v posebni kovinskih posodah. Nato jih rahlo posvaljkajo in osušijo. Ob tem ne pride do fermentacije. Osušeni listi so lepe temno zelene barve.

Črni čaj obdelajo že na plantažah, nato sledi venenje. Liste razgrnejo v tanke plasti na mrežah in jih pri temperaturi 25–35 °C sušijo 15–25 ur, da ovenijo. Valjanje poteka v posebnih mlinih. Celice v listih popokajo, tako da pridejo sokovi iz listov v stik s kisikom. Med valjanjem se listi obarvajo temno zeleno in se zvijejo. Fermentiranje poteka na temperaturi 40 °C in ob 90-odstotni relativni vlagi. V 2–4 urah se listi obarvajo bakreno rdeče. Okus in aroma čaja sta odvisna od pravilnega poteka fermentacije.

Rooibos čaj raste le v Južnoafriški republiki ob gorovju Cedarberg. Čaj je bogat z rudninami, vitamini in s flavonoidi.

Beli čaj so neobdelani in nefermentirani lističi čajevca. Vsebuje manj kofeina kot zeleni čaj.

Filter vrečke so se rodile leta

Piramidna vrečka čajev Lipton s svojo edinstveno tridimenzionalno obliko omogoča, da pride okus čaja popolnoma do izraza. Zaradi mrežaste strukture in dodatnih treh stranic lahko voda bistveno bolje zaokroži skozi vsebino vrečke. Dodaten prostor omogoča uporabo večjih koščkov sadja in najkakovostnejših lističev čaja. Ti se popolnoma razprejo in posledično pustijo popoln, intenziven okus.

Zjutraj in dopoldne si pripravite močnejši čaj za poživitev, popoldne manj močan, pred spanjem pa blag čaj za pomiritev.

Priporočljivo je popiti 5–8 manjših skodelic čaja na dan.

Namesto kave ponudimo dober čaj.

 

 

December, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več