Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Naravni sokovi vsebujejo najrazličnejše vitamine, minerale, encime in rudninske snovi. Vsebnost vseh teh zdravilnih moči je odvisna od sadja in zelenjave, ki jih uporabimo pri pripravi naravnega soka. Najbolj naravna, fiziološko in zdravstveno najprimernejša pijača za nadomeščanje izgubljene telesne vode je higiensko neoporečna voda, za nadomeščanje manjkajočih vitaminov in mineralov pa so najprimernejši naravni sadni in zelenjavni sokovi. Poleg tega ti napravijo v telesu čistko, okrepijo imunski sistem in nam dajo poživljajočo energijo. Ponujajo nam vse bogastvo, s katerim narava lahko obdari sadje in zelenjavo, iz katerih najpogosteje pripravljamo naravne sokove. Žal sta v zadnjih desetletjih sadje in zelenjava s temi dragocenimi snovmi velikokrat osiromašena zaradi hitre pridelave, umetnega zorenja v nenaravnih pogojih in polna škodljivih snovi, ki jih dodajajo rastlinam za pospešeno rast. Na srečo se ekološka zavest vse bolj krepi in na razpolago je vse več ekoloških pridelovalcev sadja in zelenjave, ki ljudi lahko oskrbijo z bolj kakovostnimi naravnimi darovi.

Avtor: Katja Mohorič

 

»Naravni sokovi oskrbijo telo z energijo, izdatno količino vitaminov, encimov, rudnin in drugih bioaktivnih snovi.«

»Najbolj splošen učinek naravnih sokov je povečana odpornost imunskega sistema.«

»Naravni sokovi imajo tudi čistilni in spodbujevalni učinek na prebavo.«

 

Povečajo imunsko odpornost

Najbolj splošen učinek, ki jih imajo naravni sokovi iz sadja in zelenjave na telesni organizem, je povečana odpornost imunskega sistema. Sadje in zelenjava vsebujeta namreč vrsto snovi, ki lahko povečajo odpornost. Vegetarijanci so imeli v krvi tudi več karotena, ta pa je potrjeni zaveznik imunskega sistema, saj okrepi obrambo proti bakterijskim in virusnim infekcijam in proti raku.

 

Čistijo organizem

Naravni sokovi imajo tudi čistilni in spodbujevalni učinek na prebavo, kar pomeni, da spodbujajo prebavo k čiščenju odpadnih snovi. Več kot je telo z njimi obremenjeno, pogosteje se bodo po zaužitju naravnih sokov pojavile driske in prebavno nelagodje. Če pa je telo čisto in zdravo že na celični ravni, ki je osnovna raven zdravja, potem ne povzročajo preglavic.

 

Odločilni so karoten, cink, vitamina B in C

Imunski sistem je pomemben pri vseh sesalcih saj se bori proti  različnim povzročiteljem bolezni, kot so glivice, bakterije in virusi ter proti prostim radikalom. Če obrambne moči pojemajo, se mikrobi, ki so v telesu vselej navzoči, zelo hitro razmnožijo. Oslabela odpornost je  odgovorna za bolezni, ki niso nastale zaradi nasilnega delovanja. Zato potrebuje imunski sistem podporo, tako pa mu lahko pomaga surova prehrana, ki jo lahko zaužijemo tudi v obliki naravnih sokov iz sadja in zelenjave. Ti oskrbijo telo predvsem s snovmi, ki so najbolj potrebne:

  1. Karoten: špinača, blitva, koprc, korenje, čebula, česen, por, motovilec, paprika, borovnice, …
  2. Cink: zelje, beluši, koruza, repa, čebula, špinača, …
  3. Vitamin B: banane, špinača, avokado, …
  4. Vitamin C v svežem sadju: banane, borovnice, češnje, grenivke, grozdje, jabolka, hruške, jagode, kivi, kosmulje, limone, maline, mango, marelice, melone, lubenice, papaja, pomaranče, ribez in robidnice, …
  5. Vitamin C v sveži zelenjavi: artičoke, belo zelje, blitva, brokoli, brstični ohrovt, čebula, kolerabica, koprc, motovilec, paprika, paradižnik, rabarbara, rdeče zelje, redkvice, šparglji in špinača, …

Poleg teh glavnih snovi so na delu tudi številni drugi elementi, ki se sicer nahajajo v manjših odstotkih, vendar kompleksno in pomembno vplivajo na delovanje imunskega sistema.

 

Naravni sok naj bo brez sladkorja

Zdravju najbolj škodujejo pijače, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja, predvsem saharozo, naravni sokovi pa vsebujejo samo naravni grozdni ali sadni sladkor. Pri pripravi naravnega soka je zato pomembno, da sadja ne mešamo s sladkorjem, sicer se izgubi njegova moč, beli sladkor pa sproži svojo »nezdravo« dejavnost. Sprejemljiva uporaba sladila sta le med in suho sadje. Koncentrirani sladkorji so bili nekdaj v prehrani človeka redek gost, zato jih telo ni sposobno dolgo presnavljati brez resnih posledic za zdravje, saj vzamejo telesu več kot mu pa dajo: uporabljajo zaloge vitamina B, povzročajo alkoholno vrenje in dajejo hrano kvasovkam.

 

Priprava naravnega soka

Pri pripravi naravnih sokov je dobro, če sadja ali zelenjave ne stiskamo samo, ampak da pri pripravi uporabimo čim več vlaknin, saj so bistvene za dobro delovanje črevesja in hiter prehod hrane skozi prebavila. Pri tem ostanejo dejavni tudi encimi v črevesju, seveda če ni sok segret na več kot 50 °C. Zanimivo je, da predstavljajo tretjino blata, ki ga izločimo, samo bakterije, dobre in slabe.

 

Uživanje naravnih sokov

Pomembno je, da jih ne uživamo skupaj s škrobnimi jedmi in ne vsaj šest ur po močnem obroku, če ne želimo imeti prebavnih motenj in napenjanja v trebuhu. To velja predvsem za sadne sokove – kruh, pecivo in podobna hrana ter sadje se ne prenesejo. Sokove je zato najbolj uživati kot samostojen obrok, še posebej če vsebujejo več vrst sadja in zelenjave. Naravne sokove je najbolje uživati zjutraj in dopoldan, ko še posebej potrebujemo energijo, osvežitev in moč za različne umske in telesne napore, v nas pa spodbudijo tudi živahnost, koncentracijo, optimizem, dobro voljo in navdušenost.

 

Temelj naše prehrane

Naravni sokovi oskrbijo telo z energijo, izdatno količino vitaminov, encimov, rudnin in drugih bioaktivnih snovi. Ker delujejo na naše telo predvsem čistilno, spodbudijo apetit. Zato  so izredno dobrodošla popestritev na jedilniku, ni pa priporočljivo, da bi se prehranjevali samo z njimi, saj lahko pride do pomanjkanja določenih drugih hranil v telesu. Vsekakor pa predstavljajo odličen temelj našega zdravja in sicer težko dosegljive dolgoživosti. Naravni sokovi nam torej pomagajo doseči zdravje, ki je edino naravno stanje telesa. Čistijo in »pripravljajo »teren« za spremembo na bolje, ki pa je ne morejo narediti sami, ampak šele v povezavi z drugo naravno, zdravo in čim manj predelano hrano.

 

Junij, 2008

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več