Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dandanes je v poplavi prehranskih dopolnil včasih že kar težko presoditi, katere dodatke k prehrani je smiselno jemati in katere ne. Še zlasti se nam to vprašanje poraja, ko želimo obogatiti prehrano otrok. Že ime prehranska dopolnila pove, da so pripravki namenjeni dopolnjevanju vsakdanje prehrane. Zdravila pa so nasprotno namenjena zdravljenju in preprečevanju bolezni. Za razliko od zdravil pri prehranskih dopolnilih standardi niso tako visoki, saj pri njih ni treba dokazovati učinkovitosti. To lahko pomeni, da uživanje nekega prehranskega dopolnila ne bo imelo želenega učinka, saj proizvajalcu ni treba navesti, kolikšne količine hranil pripravek dejansko vsebuje.

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm.

 

Zavedati se moramo, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo in raznoliko prehrano, čeprav tudi pri njih enako kot pri zdravilih velja, da ne smemo prekoračiti priporočenih dnevnih količin oz. odmerka. Tako kot zdravila tudi dodatke k prehrani shranjujmo na hladnem, suhem mestu, zaščitene pred svetlobo in toploto. Najbolje je posegati po prehranskih dopolnilih tistih proizvajalcev, ki jih poznamo in jim zaupamo, oziroma povprašati za nasvet v lekarni. Prehranska dopolnila je smiselno dodajati otrokom, ki ne zaužijejo dovolj polnovredne hrane, saj otrok v dobi rasti nujno potrebuje dovolj vitaminov in mineralov. Seveda pa je, če je otrok neješč ali zaužije preveč hitro predelane hrane, treba še posebej razmisliti, kako poskrbeti za njegove polnovredne in zdrave obroke. Otroka je pametno že zelo zgodaj naučiti pravil zdravega prehranjevanja, saj mu bomo s tem dali najboljšo popotnico za življenje. Sem sodi tudi vključevanje otroka v načrt priprave zdravih jedi. Seveda pa od naših malčkov ne moremo pričakovati, da bodo navdušeni nad zdravimi jedmi, če se bomo sami prehranjevali neustrezno in neredno.

 

Katera prehranska dopolnila dodajati otrokom?

Otroci in mladostniki v obdobju odraščanja potrebujejo v zadostnih odmerkih prav vse vitamine in minerale. Nad vitaminsko-mineralnimi toniki in sirupi (za starejše otroke so na voljo žvečljive tablete) so otroci običajno navdušeni, saj so zapeljivega vonja in dobrega okusa. Seveda se izogibajmo tistih, ki vsebujejo preveč sladkorja in umetnih barvil. Ker so v sirupu vitamini in minerali prisotni v tekoči obliki, se tako tudi bolje absorbirajo. V dobi rasti je potrebno, da naš otrok zaužije veliko kalcija in vitamina D, ki pripomoreta k razvoju zdravih kosti. Dodatek vitaminov in mineralov bo pripomogel k večji odpornosti otroka, ki bo tako manj dovzeten za številna virusna in bakterijska obolenja, imel bo večji apetit in bo tudi na splošno bolj zdrav. Še posebej priporočljivo pa je vitaminsko-mineralne pripravke dodajati bolnim otrokom ali tistim, ki imajo enolično prehrano, otrokom z oslabljenim imunskim sistemom ali tistim, ki so izpostavljeni povečanim fizičnim in psihičnim naporom.

 

Zelo smiselno je otrokom dodajati probiotike, predvsem tistim, ki jim zdravnik pogosto predpisuje antibiotike. Probiotiki pomagajo ponovno vzpostaviti optimalno črevesno floro, otroci so namreč na spremembe v črevesni flori še posebej občutljivi. Probiotiki delujejo kot neke vrste naravni antibiotiki, saj organizem ščitijo pred delovanjem škodljivih bakterij. Telesu pomagajo bolje izkoristiti zaužito hrano, kar je pri otrocih še posebej pomembno, saj ti rastejo in se razvijajo. Pomagajo pri sintezi nekaterih vitaminov in aminokislin ter pri neurejeni prebavi, na splošno pa krepijo otrokov imunski sistem in zmanjšajo število virusnih ter bakterijskih obolenj.

 

Kolostrum ali mlezivo je v naravi namenjeno novorojenemu mladičku sesalcev in je ključnega pomena za njegovo preživetje in zdrav razvoj. Vsekakor pa je koristen tudi za otroke, saj je bogat vir vitaminov, mineralov, aminokislin in protiteles. Kolostrum bo pri otrocih pomagal umiriti morebitno prisotne alergije, zaradi rastnih faktorjev pa bo stimulativno vplival na rast in razvoj otroškega organizma.

 

Zakaj so omega-3 maščobne kisline (zlasti DHA oz. dokozaheksanojska kislina) za predšolske in šolske otroke tako velikega pomena?

Organizem jih namreč ni sposoben tvoriti sam, s hrano pa jih otroci ponavadi ne dobijo dovolj. Te maščobne kisline so zelo pomembne kot gradniki za pravilen razvoj in delovanje možganov, oči in živčevja, tako pri dojenčkih kot pri otrocih. Otrok se bo tako lažje zbral in učil, zaradi uživanja omega-3 maščobnih kislin se bo izboljšal tudi njegov spomin.

 

Za naše nadobudneže bomo veliko storili že s tem, če jim bomo omejili vnos sladkorja in konzervansov ter poskrbeli za ustrezen vnos prebiotikov, to je živil, ki spodbujajo rast koristnih črevesnih bakterij in predstavljajo neprebavljive sestavine hrane (sadje, zelenjava, stročnice, semena). Poskusimo z jedilnika črtati čim več hitre in industrijsko predelane hrane z veliko maščobami. Poskrbimo, da bodo otroci zaužili dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanih naravnih sokov. Otrokovo zdravje je v veliki meri odvisno od kakovosti zaužite hrane in tudi tega, kako jo ustrezno dopolnimo s prehranskimi dopolnili. Vsekakor pa je velikega pomena, da poskrbimo za dovolj gibanja na svežem zraku in še več ljubezni in potrpežljivosti. Ne pozabimo – čas, ki ga preživimo z malčkom, je neprecenljiv.

 

Zanimivost

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin se lahko kaže tudi kot hiperaktivnost, spremenljivo vedenje, težave s koncentracijo in spominom (posledično npr. težave z branjem in pisanjem).

Potrebo organizma po omega-3 maščobnih kislinah pokrijemo v primeru uživanja rib vsaj dvakrat tedensko. V nasprotnem primeru jih je treba dodajati v obliki prehranskih dopolnil.

 

Zanimivost

Velikega pomena je tudi železo, a paziti moramo, da otrok ne jemlje pripravkov železa in kalcija istočasno. Zaradi kalcija se namreč železo znatno slabše absorbira, zato se med enim in drugim pripravkom priporoča vsaj dvourni zamik. Pomanjkanje železa, ki je pogosto tudi pri otrocih in mladostnikih, se lahko kaže kot nemir, motnje koncentracije in zmanjšana sposobnost učenja. Ponavadi se pojavi zaradi hitre rasti, tako pri dojenčkih in majhnih otrocih kot tudi kasneje pri mladostnikih.

 

Citati

»Zelo smiselno je otrokom dodajati probiotike, predvsem tistim, ki jim zdravnik pogosto predpisuje antibiotike.«

 

Marec, 2009

Ne spreglejte

Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več