Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Čebelji pridelki med, propolis (zadelavina), cvetni prah, matični mleček, vosek in čebelji strup so nujno potrebni za obstoj čebelje družine, njihov razvoj in za nov zdrav zarod. Čebela bistveno pripomore k pridelavi druge človekove hrane. Pridelava sadja je kar v 80 % odvisna od oprašitve s posredovanjem čebel. Več kot 30 % svetovne hrane je odvisne od čebel, zato je pomembno, da storimo vse za njeno ohranitev s skrbjo za čisto okolje in z zmanjšanjem uporabe pesticidov.

 

Med je najbolj poznan čebelji pridelek, ki ga uporabljamo v vsakdanji prehrani, za lajšanje prehladnih obolenj, za boljši spanec pa tudi kot vir energije pri fizičnem delu in v športu. Poleg vode vsebuje med različne sladkorje, flavonoide (antioksidanti) in številne druge organske sestavine, encime, hormone, vitamine in minerale. Izolirali so skoraj 200 različnih sestavin. Med je od nekdaj poznano sredstvo, ki pomaga celiti rane, opekline, ture, kar je tudi potrjeno z najnovejšimi raziskavami. Med deluje protimikrobno na številne patogene mikroorganizme, pospešuje obnavljanje tkiva, zmanjšuje bolečino in neugoden zadah kronične rane, povečuje prekrvavitev in zmanjšuje nastajanje škodljivih prostih radikalov. Pomembna je tudi ugotovitev, da med spodbuja rast koristnih bakterij v prebavilih, ki imajo pomembno vlogo pri odpornosti telesa za razne bolezni. Znaten je pozitivni vpliv na imunsko stanje človeka, znižuje nivo holesterola in zmanjšuje alergične reakcije. Z raziskavami so ugotovili pozitivno delovanje pri obolenjih vseh organskih sistemov človeka.

 

Propolis ali zadelavina je zaščitno sredstvo v panju, delno tudi kot gradbeni material, s katerim čebele zamašijo v panju vse špranje ter premažejo stene in satje. S tem preprečijo škodljivo delovanje raznih mikroorganizmov in morebitnih vsiljivcev. Propolis je mešanica smol, ki jih čebele nabirajo na popkih topola, kostanja, breze in drugih dreves in rastlin. Doslej so prepoznali preko 200 sestavin: flavonoide, alkohole, ketone, fenole, derivate cimetove kisline, razne aromatske spojine, ogljikove hidrate, minerale, vitamine in drugo. Ugotovili so, da propolis zavira rast ali uničuje razne bakterije, viruse, glivice in praživali. Zavira tudi vnetja in rast tumorjev, deluje protibolečinsko in antioksidativno, spodbuja imunski sistem, tvorbo kosti in sklenine ter regeneracijo tkiv. Propolis se je izkazal učinkovit tako pri boleznih kože (luskavica, akne, ekcem, …), prebavil (vnetje želodčne sluznice, razjeda, vnetne bolezni črevesja), dihal (angina, rinitis, astma, …) kot tudi pri kroničnih boleznih.

 

Cvetni prah ali pelod je glavni vir beljakovin. Brez njega čebele ne bi mogle preživeti, hraniti svojega zaroda in izdelovati voska. Cvetni prah vsebuje celo paleto hranljivih snovi in je zato popolno hranilo. Take lastnosti nima noben pridelek. Ugotovili so, da je v 30 gramih cvetnega prahu toliko nenadomestljivih aminokislin (ki jih človek ne more proizvesti sam), kot jih vsebuje 500 gramov govedine ali sedem jajc. Vsebuje številne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so izrednega pomena za razne biokemijske reakcije. Polifenoli, ki so jih doslej izolirali iz cvetnega prahu (20), imajo pomembno antioksidativno delovanje, ki se kaže v zaviranju oksidacije maščob in s tem v zaviranju bolezni staranja, vključno z rakom. Cvetni prah je izvrstno dopolnilo v človekovi prehrani, saj vsebuje idealno razmerje vseh sestavin, potrebnih za usklajeno delovanje organov. Poskusi so potrdili, da izboljša učinkovitost konvencionalnih zdravil in zmanjša njihove škodljive stranske učinke. Proučujejo tudi delovanje na prostato. Prav pri vseh vrstah težav cvetni prah pripomore k hitrejšemu zdravljenju. Za vegetarijance, ki ne dobijo s hrano dovolj beljakovin, in za športnike, ki imajo večjo porabo, je nepogrešljivo prehransko dopolnilo.

 

Matični mleček ali kraljevski žele je najbolj cenjen pridelek. Čebele delavke živijo le dober mesec, matica, ki se hrani izključno z matičnim mlečkom, pa doživi starost okoli šest let. Mleček sestavljajo voda, beljakovine, sladkorji, maščobe, encimi, spolni hormoni, vitamini, minerali in drugo. 3 % sestavin so še vedno nepoznani.

V tradicionalnih orientalskih kulturah matični mleček že tisočletja cenijo kot sredstvo za ohranjanje mladosti in energije, za blaženje vznemirjenosti in nespečnosti, izboljšanje spomina, vzdržljivosti in odpornosti. Z novejšimi raziskavami so bili ti učinki tudi potrjeni. Ugotovili so tudi protimikrobno delovanje ter krepitev imunskega sistema.

Visoki odmerki matičnega mlečka lahko povzročijo resne motnje živčnega in endokrinega sistema. Prepovedana je uporaba pri Addisonovi bolezni.

 

Povzeto po tekstu: Čebela nam pomaga (pre)živeti bolj zdravo, prim. Majda Kurinčič Tomšič, dr. med., spec.

 

 

November, 2010

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več