Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Maks Vrečko se je z vodo začel ukvarjati leta 1993 pri pridelovanju jagod. V letu 2003 je s poskusom na 50.000 sadikah jagod ugotovil, da lahko s posebno tehnologijo izboljša sestavo vode ter s tem bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka. Z vodo se sedaj profesionalno ukvarja kot direktor podjetja. Z njim smo se pogovarjali o vplivu vode na zdravje.

prof. dr. Nataša Fidler Mis, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Pediatrična klinika, Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko 

 

 

Zakaj voda igra tako ključno vlogo v našem zdravju?

V našem telesu je več kot 60 % vode in je ključni dejavnik pri procesih, ki se odvijajo v našem telesu. Pomanjkanje vode hitro povzroči katero od klasičnih bolezni in zdravniki na to težavo veliko opozarjajo. Zaradi dehidracije so naše sposobnosti za opravljanje svojega dela zmanjšane – v možganih je kar 90 % vode.

 

Je res tako velik izziv popiti dovolj vode?

Težava je psihološke narave. Poleg službe imamo običajno v glavi še deset domačih opravil. Vedno smo dosegljivi na telefonu in z vseh strani bombardirani z različnimi oglaševalskimi sporočili. Kar na telefonu odgovarjamo na e-pošto in si mimogrede na internetu ogledamo, kam bomo poleti šli na dopust. Zaradi vseh informacij smo manj pozorni na opozorilna znamenja telesa in enostavno ne zaznamo žeje. Za hrano smo ustvarili obred zajtrk – kosilo – večerja. Pri vodi tega ni in srečujemo se s stalnim pomanjkanjem vode. S tem izzivom sem se soočil tako, da vsak dan zjutraj popijem kozarec vode, enako velja tudi zvečer pred spanjem. Preko dneva je smiselno imeti pripravljen kakšen vrč ali steklenico, da imamo vsaj približen občutek o količini popite vode.

 

Je enaka težava prisotna tudi pri otrocih in mladoletnikih?

Otroci posnemajo starše. Če celotna družba deluje po sistemu »zahtevam vse, tukaj, zdaj«, potem na enak način, vendar na svoji ravni delujejo tudi otroci. Delež vode v telesih otrok je višji kot pri odraslih, zato se vsak primanjkljaj toliko bolj pozna. Če so otroci sitni in razdražljivi, je vzrok morda zgolj žeja, ki pa je zaradi prezaposlenosti ne občutijo in s tem tudi ne morejo odpraviti vzroka slabega razpoloženja.

 

Kaj današnja mladina pije?

Mladina pije pijače z dodanim sladkorjem. Slovenski 15-letniki so na žalostnem 1. mestu po količini popitih pijač z dodanim sladkorjem – raziskava je bila narejena v 41 državah. V to skupino spadajo vode z okusom, najrazličnejše kole, energijski napitki, ledeni čaji in podobno. Naš organizem mora potem te napitke očistiti, saj za svoje delovanje potrebuje zgolj vodo. Seveda smo za takšno stanje z nepravilno vzgojo odgovorni starši.

 

Kaj storiti, če otroci nočejo piti vode? Kako jih prepričati, da je voda najboljša za zdrav razvoj organizma?

Za odklanjanje vode sta lahko zgolj dva vzroka. Prvi je naš zgled – če sami namesto vode pijemo pivo, vino, čaj, kavo, sokove ipd., ne moremo pričakovati, da bodo to delali naši otroci. Drug vzrok je lahko malce slabši okus vode iz pipe, kar je mogoče odpraviti z napravo za filtriranje vode ali s pripomočki za izboljševanje sestave vode.

 

Izboljševanje sestave vode?

To področje je malo poznano, vendar v tujini precej razširjeno. V začetku novembra sem v Madridu predaval na to tematiko. Znanih je precej različnih sistemov za izboljševanje sestave vode, ki je potem znana tudi kot »živa voda«. Obstajajo različni filtri, podstavki in kozarci za izboljševanje sestave, zanimiv je tudi sistem z vrtinčenjem vode. Na tem področju nas čaka še veliko raziskovanja, vendar se le redki znanstveniki upajo ukvarjati s tematiko. Voda je zapletena in izjemno zahtevna.

 

Kakšno je vaše mnenje o vodi iz plastenk?

Voda iz plastenk je približno enako kakovostna kot voda iz pipe, vendar s tem po nepotrebnem obremenjujemo okolje. Voda iz plastenk je sicer zelo koristna v okoljih, kjer ni pitne vode. V državah z dobro pitno vodo iz pipe pa smo bili v preteklih 20 letih priča preobrazbi vode: ni več dobrina, temveč potrošniški izdelek. Kapital je na tem področju zaslutil velike dobičke in voda iz plastenke sedaj velja kot eden največjih »uspehov« oglaševanja: prepričali so nas, da je voda iz plastenke boljša kot voda iz pipe. Ekstremen primer potrošniškega načina življenja je, da lahko v Ljubljani kupimo vodo v plastenki iz tihomorskega otočja Fiji!

 

V zadnjem času je zaslediti veliko informacij o tem, da so določene zvrsti plastike problematične. Kako je s tem pri plastenkah za vodo?

Plastenke so najbolj problematične, če so izpostavljene sončni svetlobi. Da bi prihranili, plastenko večkrat uporabimo in vanjo natočimo vodo iz pipe. Vendar material ni namenjen temu. V obeh primerih prihaja do izločanja škodljivih snovi iz plastike v vodo.

 

Katere snovi pa so to?

Najbolj problematični so motilci hormonov, za katere velja, da negativno delujejo na naš organizem že v izjemno nizkih koncentracijah, celo nižjih od meje detekcije sodobne kemije. Posledice lahko čutimo v zmanjševanju odpornosti našega imunskega sistema, zmanjševanju plodnosti, motnjah v razvoju zarodka in različnih rakavih obolenjih. Statistično dejstvo je, da so tovrstne bolezni v porastu. Seveda je nesmiselno vse posledice pripisati plastenkam …

 

Kakšen način pitja vode torej priporočate?

Vsekakor pitje vode iz pipe v kombinaciji z uporabo stekla, ki je najboljši material za vodo. Ko gremo od doma v službo, na izlet ali športno aktivnost, vodo iz pipe enostavno natočimo v steklenico za večkratno uporabo ter vzamemo s seboj. Hkrati prihranimo tudi precej denarja – 1 liter vode v trgovini ali v gostinskem lokalu stane od 0,5 do 1,5 €. Za isto vsoto nam doma iz pipe priteče kar 1.000 litrov vode!

 

Pitje PDS (pijač z dodanim sladkorjem) povzroči povečan vnos energije in poveča željo po sladki hrani, kar vodi do nezdravih prehranskih navad ter debelosti. Čezmerno pitje PDS poveča tveganje tudi za druge bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, zvišana vrednost krvnega sladkorja na tešče, povišan krvni tlak, motnje v presnovi krvnih maščob, zmanjšanje kostne gostote in zobna gniloba. Več o PDS najdete na spletni strani http://vodazmaga.si/ .

 

 

December, 2012

Ne spreglejte

Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več