Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Mnogi enačijo celulit s celulitisom, kar pa ni enako. Prvi je nočna mora številnih predstavnic ženskega spola in kot tak estetska težava, ampak v nasprotju z drugim ni bolezen. Celulitis je namreč vnetje kože in podkožnih tkiv. Podrobnosti nam je orisala prof. dr. Stanka Lotrič – Furlan, dr. med., infektologinja.

Avtorica: Katja Štucin 

Kako in kje se izraža celulitis? Kako ga prepoznamo?

Celulit oz. pomarančasta koža se, kot rečeno, pogosto zamenjuje s celulitisom, vendar je slednji bolezen. Celulitis ali flegmona je akutno difuzno gnojno vnetje kože z očitnim žariščem okužbe na koži ali brez njega. Ocenjujejo, da je pogostost pojavljanja od 30 do 50 primerov bolezni na 1000 ljudi letno. Pojavlja se v vseh starostnih skupinah ter na različnih delih telesa. Za celulitis je značilna oteklina, toplina, rdečina in občutljivost prizadetega dela kože. Rob ni ostro omejen od zdrave kože kot pri šenu, ker gre za vnetje v globini. Značilno je hitro širjenje otekline in rdečine, lahko je prisotno tudi vnetje limfnih žil in področnih bezgavk. Včasih se na prizadeti koži pojavijo mehurčki, bule in kožne krvavitve. Običajno so prisotne splošne težave, kot so vročina, mrazenje in slabo počutje, vendar so večinoma blage. Bolniki imajo lahko hude bolečine na prizadetem mestu telesa, če je to na nogah, težko hodijo.

Posebno pozorni moramo biti pri bolnikih, ki so imunsko oslabljeni, kajti pri njih klinična slika ni vedno izražena v celoti.

Kakšni so vzroki za njegov nastanek?

Celulitis povzročajo številne bakterije, ki so sestavni del normalne kožne flore ali so prisotne v našem okolju, npr. v vodi. Glavni povzročitelji celulitisa so streptokoki in stafilokoki, lahko so tudi druge bakterije in glive.

Kakšni so dejavniki tveganja za celulitis? Kdo je dovzetnejši?

Celulitis se lahko pojavi nekaj dni po poškodbi sicer zdrave kože, ki je lahko tako majhna, da se je bolnik ne spomni in je nastala npr. ob britju ali pri športu. Večinoma pa nastane kot zaplet rane, razjede, poškodovane kože med prsti na nogi zaradi maceracije ali glivične okužbe ali dermatoze, itd.

Zdravljenje je bržkone odvisno od obsega bolezni. Kako poteka in koliko časa traja?

Nezapletena oblika celulitisa se običajno hitro pozdravi. Vzroki za slab klinični odgovor na začetno zdravljenje so neobičajni (redki) povzročitelji, odporni sevi stafilokokov, globlja okužba, kot smo ocenili na začetku, in pridružene bolezni. Diagnozo postavimo s kliničnim pregledom. Pri bolnikih s težjo klinično sliko s pregledom krvi (laboratorijsko) ugotovimo povečano število belih krvničk, lahko je tudi zmanjšano, ter povečano koncentracijo C- reaktivnega proteina. Hemokulture in biopsije prizadete kože večinoma niso potrebne, razen pri bolnikih s sladkorno boleznijo, z rakavimi boleznimi in oslabljeno imunostjo ter pri ugrizih živali. Hemokultura je mikrobiološka preiskava krvi, ki je potrebna, ko sumimo, da je prišlo do vdora bakterij v kri. Pri celulitisu so hemokulture redko pozitivne (v manj kot petih odstotkih). Slikovne preiskave običajno niso potrebne, lahko pa si z ultrazvočno preiskavo pomagamo pri iskanju skritih abscesov ali ognojkov in pri natančnejši opredelitvi velikosti celulitisa.

Bolnike, ki nimajo znakov sistemske prizadetosti (vročina, mrzlica), običajno zdravimo ambulantno. Prehodno povečanje rdečine prvi dan antibiotičnega zdravljenja je pogosto posledica razpada bakterij, ki izločajo toksine. Če se med zdravljenjem pojavijo sistemski znaki vnetja, je potreben takojšnji ponovni pregled in po potrebi napotitev v bolnišnico. Bolnike z vnetjem limfnih žil, s sistemskimi znaki vnetja, hitro napredujočim celulitisom ali bolnike, ki potrebujejo kirurško obravnavo, zdravimo z intravenskimi antibiotiki v bolnišnici, običajno z antistafilokoknimi penicilini sedem do deset dni. Poleg antibiotikov so pomembni še dodatni ukrepi, in sicer dvig okončine, imobilizacija ter lokalne obloge s fiziološko raztopino. Najpogostejši zapleti celulitisa so sicer limfangitis, osteomielitis, gnojni artritis, tromboflebitis, bakteriemija in nekrotizirajoči fasciitis.

Lahko kakor koli preventivno poskrbimo, da do celulitisa ne pride?

Nastanek celulitisa lahko preprečimo z zdravljenjem glivnih okužb med prsti, z dobro osebno higieno, z nego kože v okolici vnetja z mastno kremo in z uporabo kompresijske nogavice pri bolnikih s krčnimi žilami.

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več