Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poletje, vročina in dopustniška sproščenost lahko vzbudijo skušnjave, katerim se morda nekdo ne bo znal ali hotel upreti, vendar bi bilo dobro, da bi se vsak zavedal, kakšne težave lahko prinese sicer spontan in prijeten spolni stik z osebo, ki smo jo spoznali na novo. V dandanašnjem času ni več tako, da se spolno prenosljive bolezni nahajajo samo pri tujcih. Že več desetletij jih je večina tudi pri nas, pridružujejo pa se jim še nove. Zato je potrebno biti pozoren in se pred morebitnim spolnim odnosom zaščititi. Ženska se lahko okuži z različnimi spolnimi boleznimi, vendar so bolezenski znaki pri njej manj izraziti kot pri moškem.

Avtor: Katja Mohorič

»Spolno prenosljive bolezni so trenutno druga najpogostejša infekcija, za katero oboli človek, pogostejši je le navaden prehlad.«

»Okužba s klamidijo je ena od najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni v razvitem svetu.«

Kaj je spolno prenosljiva bolezen?

Spolno prenosljiva bolezen, ki jo imenujemo tudi venerična bolezen, je okužba, ki se prenaša z osebe na osebo s spolnim stikom najpogosteje s spolnim občevanjem, pa tudi preko ostalih oblik spolnega stika (oralni in analni spolni stik). Spolno prenosljive bolezni so trenutno druga najpogostejša infekcija, za katero oboli človek, pogostejši je le navaden prehlad. Razlog se nahaja v bolj liberalnemu obnašanju, spremembah spolnega vedenja, povečanem številu prebivalstva in sodobnih kontracepcijskih pripomočkih (manjša uporaba kondoma in diafragme).

Pri ženski so najpogostejši simptomi:

  • srbenje okrog spolovila (genitalni herpes, sramne uši),
  • bolečina pri uriniranju (klamidija, gonoreja),
  • boleče in srbeče splovilo (vaginitis, kandidiaza),
  • bolečina, bradavice ali mehurčki okrog spolovila (genitalni herpes, genitalne bradavice, sifilis),
  • drugačen izcedek iz nožnice (bakterijsko vnetje nožnice, klamidija, gonoreja),
  • izcedek neprijetnega vonja (bakterijsko vnetje nožnice),
  • pogosto in/ali boleče uriniranje, bolečina in občutljivost v trebuhu (vnetje v medenici).

Poglejmo si nekaj novih in klasičnih spolno prenosljivih bolezni in njihov vpliv na zdravje.

Genitalni herpes

Virus herpesa, ki povzroča po obrazu in na ustnicah mehurčkast izpuščaj, se lahko pojavi tudi na spolovilu v obliki ranic. Pojavi se predvsem pri ženskah, ki izpuščaja niso imele na obrazu. Lahko ga dobijo od partnerja, ki ima herpes na ustnicah ali spolovilu. V desetih dneh po stiku žensko začne srbeti zunanje spolovilo, nato se pojavijo na koži in sluznici, včasih tudi po stegnih in zadnjici, majhni mehurčki. Čez en dan počijo in pustijo majhne, vlažne in zelo boleče razjede, ki se včasih prekrijejo s trdimi krastami. Dimeljske bezgavke so povečane in bolijo. Ženska se počuti slabo in ima povečano temperaturo. To traja približno dva tedna. Nekaterim se težava ne ponovi, nekaterim pa čez nekaj mesecev ali let zopet, dokler postopoma popolnoma ne izzveni. Pri tej težavi medicina pomaga s protivirusnim mazilom ali tekočino.

 Klamidija nespecifično vnetje sečnice

Okužba s klamidijo je ena od najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni v razvitem svetu. Obolevnost narašča pri mladih in povzroča zaskrbljenost zaradi negativnih vplivov na zdravje, plodnost in v času nosečnosti na plod. Vnetje povzroča bakterija Chlamydia trachomatis, ki jo je težko odkriti. Običajno okuži celice sečnice, materničnega vratu, danke in očesne veznice. Bolezenskih znakov ne povzroča, le nožnični izcedek je lahko nekoliko obilnejši, po spolnem odnosu ali v času med menstruacijami se lahko pojavi manjša krvavitev iz nožnice, včasih jo boli v spodnjem delu trebuha. Kljub temu se ženska mora zdraviti. Okužba je ozdravljiva z antibiotiki. Nezdravljeno vnetje lahko povzroči neplodnost, medenično vnetno bolezen ali druge ženske težave. Na podlagi podatkov iz slovenske raziskave ocenjujejo, da je med 18. in 49. letom starosti okuženih približno 7.600 Slovenk, najvišji delež je med mladimi, starimi od 18 do 24 let.

AIDS

Sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti – AIDS ali »kuga« našega stoletja je nalezljiva bolezen, za katero medicina še vedno nima zdravila ali cepiva. Virus HIV pride v človekova obtočila in prizadene ravno tiste celice imunskega sistema, ki so ključne v boju proti tujim klicam. Imunski sistem s tem izgubi možnost branjenja pred infekcijami in tumorji. Virus HIV sam po sebi ne povzroča umiranja bolnikov, pač pa omogoča infekcije z mikroorganizmi, ki sami po sebi sicer ne oziroma zelo redko povzročijo bolezni. Virus lahko ostane skrit v telesu dolgo časa. Veliko ljudi tudi nikdar ne zboli. Z vsemi značilnostmi AIDS-a jih zboli le 20–30 %, ostali pa bolehajo zaradi oteklih bezgavk in drugih splošnih težav. Okužba se je iz Afrike razširila v ZDA, nato pa v nekaj letih po vseh celinah. Konec leta 2006 je na svetu živelo približno 39,5 milijona ljudi, okuženih s HIV. Več milijonov jih je že umrlo. V Afriki je AIDS dosegel epidemične razsežnosti in je najpogostejši vzrok smrti. V Sloveniji živi nekaj 100 HIV-pozitivnih ljudi. Proti okužbi je najboljša zaščita kondom. Pri nas se lahko okuženost s HIV preveri na Infekcijski kliniki v Ljubljani ali na oddelku za nalezljive bolezni v drugih bolnišnicah po Sloveniji. Pregled se lahko opravi brez napotnice in v strogo zaupnih razmerah.

Bradavice

Bradavice so majhni, včasih srbeči izrastki, ki nastanejo zaradi virusne okužbe na sluznici ali koži. So pogoste in precej podobne bradavicam na drugih delih telesa. Ker so rahlo nalezljive, se lahko prenesejo s prstov, če jih ima ženska tam, ali pa s spolnim občevanjem, če jih ima spolni partner na penisu. Lažje se širijo po vlažnem tkivu, zato so bolj opazne pri ženskah, ki imajo močan nožnični izcedek. Pojavijo se lahko tudi v nosečnosti, ko je nožnica zelo vlažna. V redkih primerih postanejo zanemarjene bradavice maligne. Zdravijo se z ustreznim mazilom, ki se po osmih urah spere, da ne draži kože ali sluznice. Čez nekaj tednov se postopek ponovi. Če to ni uspešno ali pa so bradavice velike ali nedostopne, jih odstranijo v bolnišnici. Včasih izginejo same od sebe, ko se pozdravi nožnično vnetje.

Vnetje ženskih medeničnih organov

V ZDA ocenjujejo, da se vnetje v 75 % pojavi kot posledica spolno prenosljivih bolezni. V večini primerov gre za okužbo z gonokoki in s klamidijo, v ostalih primerih pa se težava pojavi kot posledica poroda, splava ali operacije notranjih spolnih organov. Vnetje se ponavadi prične z gonoroičnim vnetjem materničnega vratu, ki se nato širi v maternično votlino in dalje proti jajcevodom. Posledica so zarastline in brazgotine v jajcevodih in njihovi okolici. Ženska čuti bolečino v medenični votlini, ki se običajno pojavi teden dni po menstruaciji, prav tako nožnični izcedek in povečana telesna temperatura. Infekcija je najpogostejša po perilu, ko je maternični vrat odprt in olajša gonokokom in drugim bakterijam potovanje v maternično votlino in od tam dalje. Če je vnetje hudo ali zdravljenje nepravilno, je možnost trajnih okvar jajcevodov in sterilnosti večja. Vnetje je tudi delni vzrok za naraščanje števila zunajmaterničnih nosečnosti. Tudi ta infekcija se zdravi z antibiotiki.

Gonoreja – kapavica

Gonorejo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae. Pri ženskah se okužita sluznica materničnega vratu in sečnice, v nekaterih primerih tudi danka. Pri oralnem odnosu se lahko okuži grlo. Gonoreja ženskam običajno ne povzroča težav oziroma bolezen niti ne kaže posebnih bolezenskih znakov, le v nekaterih primerih se spremeni barva in poveča količina izcedka iz nožnice. Če je okužena danka, je občutiti večjo vlažnost in gnoj med blatom. Gonoreja grla povzroča vnetje. Ta bolezen je pri nas redka, dobi jo približno eden na tisoč prebivalcev. Bolj je pogosta pri ljudeh, ki imajo več spolnih partnerjev, večina bolnikov so moški. V redkih primerih se pri ženskah infekcija širi iz spolovila in povzroča sklepno vnetje in kožne izpuščaje. Okužba lahko prizadene tudi maternico, jajcevod in jajčnike. Zdravi se z antibiotično kuro v obliki tablet ali kapsul, manj pogosto z injekcijo. Nezdravljena gonoreja lahko povzroči neplodnost, okužba v času nosečnosti pa škodi plodu. Leta 2005 je bilo v Sloveniji prijavljenih 45 primerov gonoreje.

Sifilis

To redko, vendar nevarno bolezen prenaša mikrob Treponema pallidum, ki vdre v telo skozi rane, odrgnine, rahlo sluznico sečnice, danke in ust. Bolezen poteka v več stadijih. V prvem (9–90 dni po okužbi) nastane razjeda (trdi čankar) na mestu, kjer je okužba vstopila v telo. Pri ženskah se običajno pojavi na zunanjem spolovilu. Razjeda sicer ne boli, je pa zelo trda in infekciozna. Po nekaj tednih izgine sama od sebe. Drugi stadij se začne nekaj tednov po prvem. V 75 % primerov se po vsem telesu pojavijo izpuščaji, vendar ne srbijo. Otečejo tudi bezgavke, okrog zadnjika ali pod pazduho pa se pojavijo vlažne ploščate bradavice. Čez nekaj tednov bradavice izginejo, bolezen pa preide v prikrito obdobje, ko ni opaziti nobenih bolezenskih znakov. V začetnem stadiju se zdravi z antibiotičnim zdravljenjem v obliki injekcij, ki je večinoma pravočasno. V današnjem času je bolezen redka. Nezdravljena bolezen se v nekaj letih razvije v resno bolezen, ki prizadene življenjsko pomembne organe in lahko povzroči smrt. Če se z njo okuži ženska v času nosečnosti, lahko škodi plodu.

Kaj storiti če sumimo, da smo se okužili?

Najbolj pomembno je, da se obrnemo po pomoč k zdravniku. Lahko gre za osebnega zdravnika ali za zdravnika na kliniki, ki je specializiran za tovrstne bolezni. Napotila nas bosta na posebno ambulanto za spolno prenosljive bolezni, ki je v sklopu klinik ali bolnišnic za kožne bolezni (Dermatovenerološka klinika). Obiski so strogo zaupni. Pravočasno odkrita spolna bolezen se z modernim zdravljenjem lahko pozdravi pravočasno. Takoj je seveda potrebno prenehati s spolnim občevanjem, na zdravljenje mora iti tudi spolni partner.

 

 

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več