Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Letošnjo pomlad smo presenečeni in prestrašeni Zemljani prvič slišali novico o pojavu in širjenju nove gripe (svinjska gripa ali H1N1). Prvi dokazi o pojavu tovrstne gripe so prišli iz ZDA. Opisan je bil način širjenja, ki je enak navadni, sezonski gripi, torej z osebe na osebo. Prvotni naziv »prašičja gripa« izvira iz začetnih laboratorijskih dokazov virusa gripe, ki se običajno pojavlja pri prašičih v Severni Ameriki; danes pa vemo, da vsebuje novi virus zelo mešan genski material – virus influence prašičje gripe, ptičje gripe in tudi človeške gene.

Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine

 

Veliko ljudi se sprašuje, če je sedaj nevarno jesti prašičje meso. Kuhanje nad 70 °C popolnoma uniči virus influence, zato je kuhana svinjina popolnoma varna. Nova svinjska H1N1 gripa se prenaša in širi tako kot vse druge bolezni dihal, torej kapljično, preko kašlja, kihanja in z dotikom rok (preko površin). Virus napade celice v nosu, žrelu in pljučih. Zaradi velikega števila obolelih je Svetovna zdravstvena organizacija v letu 2009 razglasila pandemijo (in ne zaradi resnosti bolezni pri posamezniku, kot si to nekateri razlagajo). V Sloveniji je po današnjih podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS potrjeno okuženih že več kot 200 oseb in število vztrajno narašča.

 

Pri ljudeh, okuženih z novo gripo H1N1, se pojavijo številni bolezenski znaki. Na okužbo bo zdravnik pomislil, ko bo bolnik povedal, da je en teden pred pojavom bolezni potoval ali bival na območju, kjer se je pojavila nova gripa H1N1 ali da je že bil v stiku z bolnikom z novo gripo (potrjeno z laboratorijskim testom). Bolezen traja običajno do osem dni in nato počasi izzveni.

 

Bolezenski znaki so podobni navadni gripi: visoka vročina, kašelj, bolečine v žrelu, bolečine v mišicah, glavobol, mrzlica, utrujenost.

POZOR: nekatere kronične bolezni (npr. kronična bolezen dihal – astma, sladkorna bolezen, težave s srcem) se lahko zaradi okužbe z novo gripo H1N1 še dodatno poslabšajo. Običajno poteka okužba z novim virusom blago in le pri redkih obolelih je potek tako težak, da potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

 

Posebno pozornost zahtevajo okužbe z novo gripo pri otrocih, saj pri njih hitro nastopijo težave z dihanjem (hitro dihanje), koža postane modrikasta ali siva, bruhajo, se ne odzivajo na dražljaje iz okolice, nočejo piti tekočin, so razdražljivi. Ko znaki gripe izzvenijo, se lahko ponovno pojavita visoka telesna temperatura in kašelj.

 

Pri odraslih predstavljajo NUJNO stanje: težave z dihanjem (kratka sapa), bolečine ob pritisku na trebuh ali prsni koš, nenadna vrtoglavica, zmedenost, dolgotrajno in obilno bruhanje in če prvotni znaki gripe izzvenijo, ponovitev vročine s kašljem.

V večini primerov gripe (influence) ter nove gripe H1N1 sprva ne svetujemo posebnega zdravljenja, pač pa zgolj simptomatsko oz. vzročno: zniževanje telesne temperature ter blaženje bolečin v mišicah s paracetamolom, aspirinom, ibuprofenom, naproxenom. Skrbimo za vnos hrane in tekočine (voda, sok, juha). Borimo se proti dehidraciji. Barva urina mora biti svetlo rumena! Izjemnega pomena za obolelega sta počitek in spanec. Otrokom, mlajšim od 8 let, ne dajemo aspirina zaradi nevarnosti Reyevega sindroma, ki poškoduje jetra. V primeru kroničnih dihalnih težav dodamo še zdravila za lažje izkašljevanje in kapljice za nos. Neredko se virusni okužbi z gripo priključi še bakterijska okužba in le-ta poslabša prvotno izboljšanje po virusni okužbi. Zdravimo jo z antibiotikom. Najpogosteje je to pljučnica.

 

Protivirusna zdravila lahko zmanjšajo bolezenske znake in skrajšajo trajanje bolezni. Virus nove svinjske gripe H1N1 je občutljiv na skupino zdravil, ki jim pravimo inhibitorji nevraminidaze. Znana sta oseltamivir  (tamiflu jemlje bolnik 5 dni, vsakih 12 ur po eno tableto) in zanamivir (RELENZA). Pomembno je, da z zdravljenjem pričnemo čim prej, saj sta zdravili najbolj učinkoviti v prvih 48 urah po pojavu bolezenskih znakov. Otroci, ki so starejši od enega leta, lahko jemljejo oseltamivir (tamiflu).

 

Preprečevanje je vedno boljše od zdravljenja in tudi tukaj velja to dejstvo!

V primeru bolezni ostanite doma, ne gibajte se naokoli! Že 24 ur pred pojavom bolezenskih znakov (in tako ostane še nadaljnjih sedem dni) lahko okužite svoje bližnje (sorodnike, sodelavce, bolnike, ki sedijo ob vas v ambulanti). Redno, večkrat dnevno, si umivajte roke z milom in vodo ali z alkoholnimi pripravki. Tudi če kašljate, kašljajte v robček ali v rokav, ne v roke, saj se boste z njimi dotikali drugih predmetov ali se rokovali in okužba se bo neusmiljeno širila. Virus lahko preživi na površini več ur. Izogibajte se stikom in gneči (za nekaj dni), tudi v lastnem gospodinjstvu. Določite, kdo bo skrbel za bolnika in le-ta naj se primerno zaščiti z masko, očali in rokavicami. Nosečnice in otroci ne sodijo v bližino bolnika. Skupne bivalne prostore morate redno prezračevati in čistiti.

 

Okužba z novo svinjsko gripo H1N1 v nosečnosti je lahko rizična. Če ste noseči in ste bili v stiku z obolelim, takoj obiščite zdravnika. Učinki tamifluja, predvsem pa relenze pri nosečnicah niso natančno raziskani, zato ga nosečnice v Sloveniji ne smejo jemati. V ZDA pa bolj prevlada logika koristnosti jemanja zdravila zaradi preprečitve komplikacij bolezni kot pa strah pred stranskimi učinki zdravila. Normalna nosečnost že sama po sebi povzroča večjo obremenitev krvožilnega in imunskega sistema, zato predstavlja okužba z novo gripo še dodatno tveganje za resnost bolezni (pljučnico, dihalno stisko) in lahko vodi v prezgodnji porod, splav ali težavno nosečnost. Pomembno je, da nosečnica pije zadosti tekočin in počiva.

 

Če boste obiskali svojega osebnega zdravnika, se morate vnaprej naročiti za pregled, da ne okužite še ostalih bolnikov v čakalnici. Zdravnik vas bo »osamil« in nadeli si boste masko. Tudi zdravnik bo primerno zaščiten z masko, očali in rokavicami. Ko se bo zdravnik pogovarjal z vami, bo izpisal poseben formular, ki bo zajel vaše znake bolezni, morebiten opis potovanja in zdravnikova opažanja na vašem telesu, nato pa bo poklical epidemiologa. Zdravnik bo bolniku, ki je sumljiv za okužbo s H1N1, odvzel bris nosu in žrela ter poslal vzorec kužnin v Laboratorij za viruse Inštituta za varovanje zdravja RS. Če je bolnik že ob prihodu k osebnemu zdravniku zelo prizadet, bo zdravnik takoj poklical infektologa in ga napotil na bolnišnično zdravljenje.

 

Še vedno pa velja pripomba, da ni potrebnoa povzročati panike. Poskušajmo ohraniti človeško dostojanstvo in nuditi pomoč ljudem, ki ju od nas pričakujejo in potrebujejo. Kar se zgodi enemu, se lahko nekoč zgodi vsem!

 

Oktober 2009

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več