Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Začasno zvečana telesna temperatura je pogosto prvi bolezenski znak (simptom), ki nam izraža, da je z našim telesom nekaj narobe. Za odraslega je zvečana telesna običajno zelo neprijetna, a dejansko je nevarna le, če je višja od 39 °C. Za razliko od dojenčka ali malega otroka, kjer lahko že rahlo zvečana temperatura odraža resnejše bolezensko stanje organizma.

Temperatura ni edini pomemben bolezenski znak. Pozorni moramo biti še na kašelj, boleče žrelo, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlico, splošno oslabelost in slabost, dehidracijo, … Šele več bolezenskih znakov skupaj nam odkrije neko bolezen ali stanje. Samo kratkotrajno zvečana telesna temperatura še ni zadosten razlog za alarm ali klic (obisk!) zdravnika.

V medicinskem žargonu izražamo VROČINO kot vse, kar je nad normalno telesno temperaturo 37 °C (merjeno z živosrebrnim termometrom v pazduhi) ali nad 37,2 °C v danki. Pri otroku najlažje izmerimo temperaturo z elektronskim merilcem v ušesu. Ne smete zanemariti dejstva, da obstajajo tudi normalna nihanja telesne temperature v zdravem človeškem telesu tekom dneva za okoli 0,6 stopinje Celzija (običajno je zvečer višja kot zjutraj)! Pri ženskah je lahko temperatura v drugem delu menstrualnega ciklusa višja celo za 1 °C.

Avtor: Asist. Mojca Miholič, dr. med, spec. druž. med.

Pomemben obrambni mehanizem

Zvečana telesna temperatura je med drugim pomemben obrambni mehanizem, saj se tako naše telo uspešneje bori proti bakterijam in virusom, ki sicer NE preživijo ob visoki temperaturi. Zato NE znižujmo vsake povečane temperature (razen ob takojšnjih težavah). Visoka temperature nad 39,4 °C pa je lahko nevarna in zahteva “zniževanje”. Vročine NE smemo zamenjati s pojmom HIPERTERMIJA, saj le-to opišemo kot moten odgovor telesa na vročino v okolju in šele posledično vodi v zvečanje telesne temperature (termoregulacija).

Stopnja zvečanja telesne temperature NI nujno sorazmerna z resnostjo bolezni (saj opažamo, da pogosto blažje bolezni potekajo z zelo zvečano telesno temperaturo, pri resnih boleznih pa je lahko le rahlo povišana)!

Ob zvečani telesni temperature bomo obenem občutili povečano potenje, glavobol, mrazenje, žejo (dehidracija), splošno slabo počutje, v primeru zvečanja temperature na 39,4–41 °C pa lahko povzroči tudi  krče, halucinacijo, zmedenost, razdražljivost. Če pri nekaterih otrocih naglo poraste telesna temperatura, pogosto opazimo tudi vročinske krče.

Zdravnika MORATE klicati, če je temperature zvečana nad 39,4 °C ali če traja več kot tri dni, ali/in če je združena z neznosnim glavobolom, otekanjem žrela, s trdim vratom, težavnim dihanjem, hudim bruhanjem, psihičnimi težavami, s hudo bolečino v trebuhu ali pri uriniranju ali s kakimi drugimi, nepojasnjenimi tegobami.

VZROKI za zvečanje telesne temperature so številni.

  1. Skoraj vsaka vrsta okužbe se izraža z vročino (okužbe dihal (prehlad, angina, gripa, vnetje obnosnih votlin – sinusov, bronhitis, pljučnica), tuberkuloza, infekcijska mononukleoza, vnetje sečil, virusne in bakterijske okužbe prebavil, kožne okužbe, vnetje slepiča, ginekološka vnetja; vnetje možganskih ovojnic – meningitis).
  2. Pri otrocih se lahko pojavi rahlo zvečana telesna temperature zaradi izraščanja zobkov ali do dva dneva po
  3. Veliko rakavih obolenj se kaže sprva z zvečano telesno temperature (limfom, levkemija).
  4. Vnetne bolezni (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, bolezni ščitnice)
  5. Avtoimunske bolezni (revmatoidni artritis, vaskulitisi)
  6. Nekatera zdravila lahko povzročijo vročino: antihistaminiki, nekateri antibiotiki, zdravila proti epilepsiji, …
  7. Povišana telesna temperature po vrnitvi s potovanja (malarija, denga, vbodi insektov, kače)

Vročina neznanega vzroka je bila definirana kot bolezensko stanje šele leta 1961. Opredelimo jo kot zvečano telesno temperaturo nad 38,3 °C, ki traja več kot tri tedne in kjer kljub natančni diagnostiki ne znamo opredeliti vzroka! V takih primerih se specialist infektolog poslužuje številih modernejših metod za odkrivanje bolezni in najprej pomisli na povzročitelja, kot sta HIV in revmatske bolezni.

Kaj pa zdravljenje?

Najprej si izmerite temperaturo. Zgolj “občutek”, da imate morda zvečano telesno temperaturo, ni razlog za zdravljenje!

Doma poteka samozdravljenje s tabletami (praški in svečkami), ki si jih lahko kupite v lekarni brez recepta. Omenila bi paracetamol (lekadol, daleron, panadol), ibuprofen, acetaminophen in aspirin (ki ga ne dajemo otrokom!). Ne pozabite na ustrezen vnos tekočine (juha, rehidracijski prašek, čaj, brezalkoholni napitki) in seveda na počitek.

Zdravnik vas bo pregledal, naredil osnovne krvne preiskave in morda pregledal urin. Zdraviti vas bo poskušal glede na vzrok. Vsekakor velja omeniti, da ob virusni okužbi antibiotik ne bo pomagal. V primeru, da vaš osebni, splošni ali družinski zdravnik ne bo odkril vzroka vaši zvečani telesni temperature, vas bo napotil k specialistu (npr. k infektologu, revmatologu, h kirurgu) na nadaljnjo obravnavo.

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več