Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
korona na delovnem mestu

Tik pred izidom revije, v četrtek, 26. novembra, je vlada večino ukrepov za zamejitev epidemije podaljšala za sedem, nekatere pa celo za 14 dni. Tako naslednji teden ostajajo zaprti neživilske trgovine, avtošole, kulturne ustanove, kinodvorane ter vrtci in šole. Za sedem dni so podaljšani tudi prepoved zbiranja ter gibanja po državi in ukrepi na mejnih prehodih. V prihodnjih 14 dneh bomo še vedno obvezno nosili maske, javni promet ostaja hrom, še naprej veljajo omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

Avtorica: Alja Možej

Aktualni podatki za Slovenijo

Dan pred podaljšanjem ukrepov je bilo v Sloveniji izvedenih 7.391 testiranj, potrjenih pa 1.767 okužb. Umrlo je 46 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah sta se zdravila 1.302 covidna bolnika, 215 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. V državi je bilo 20.174 aktivnih okužb (163 več kot dan poprej), 14-dnevna pojavnost okužb pa je znašala 963 na 100.000 prebivalcev.

Med regijami je imela najvišjo incidenco pomurska regija – 1.576, le nekoliko nižja je bila incidenca koroške regije – 1.538 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuške Čakš Jager plato okuženih iz prejšnjega tedna tudi v tem tednu še kar vztraja, delež pozitivih testov ostaja dnevno, z nekaj nihanji navzdol ali navzgor, v povprečju 26-odstoten.

COVID – 19 Sledilnik

Največji delež okužb izvira z delovnih mest

Kot je pojasnila infektologinja z ljubljanskega UKC-ja Mateja Logar, je analiza NIJZ, ki so jo izvedli med 16. in 22. novembrom, pokazala, da se novi koronavirus trenutno prenaša predvsem na delovnih mestih (25 % okuženih), in sicer med malicami, odmori, kavicami in podobnim. Takrat se namreč zaposleni sprostijo, pri tem pa pozabijo na medsebojne razdalje in nošnjo mask. Kljub temu Logarjeva meni, da podjetja na delovnih mestih izvajajo zelo dobre ukrepe, zaradi česar na tej točki industrije ni smiselno zapirati.

Četrtina zaposlenih bi lahko delala od doma

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da bi lahko v tem trenutku na delo na domu prešla kar četrtina vseh zaposlenih.

Svojo trditev so podkrepili s podatki ankete, ki jo je v skupnem projektu Sledilnika za covid-19, Mladih zdravnikov Slovenije in Valicona opravil slednji. Ta je pokazala, da sta v tednu od 9. do 15. novembra v službo hodili skoraj dve tretjini zaposlenih. 75 % anketirancev, ki so v tem tednu hodili v službo, ima delo, ki ga ni mogoče opraviti od doma. Četrtina tistih, ki so hodili v službo, pa bi lahko delala od doma. Če rezultate iz vzorca ankete preslikajo na celotno populacijo, to pomeni, da je v navedenem tednu približno 142.000 ljudi obiskovalo delovno mesto, čeprav za delovni proces to ne bi bilo treba, so še zapisali na GZS.

Visok ostaja tudi delež tistih, ki se z novim koronavirusom okužijo v družini oz. v skupnem gospodinjstvu (nekaj več kot 20 %). Na tretjem mestu pa so na lestvici krivcev za okužbe domovi za starejše ter socialnovarstveni zavodi – od tu izvira 15 % okužb.

Trgovci zahtevajo odprtje trgovin

Na rezultate analize NIJZ so se hitro odzvali trgovci. Po njihovih besedah so podatki NIJZ zgolj potrdili njihove lastne anketne ugotovitve, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, saj so bile v prodajalnah okužbe ugotovljene le pri 1,9 % zaposlenih, pa še ti se po navedbah Trgovinske zbornice Slovenije niso okužili na delovnem mestu, temveč v zasebnem življenju.

V zbornici so poudarili tudi, da se epidemiološka slika po omejevanju delovanja trgovin ni bistveno izboljšala, celo nasprotno, vmes se je celo poslabšala. Kar je še en razlog več, da se trgovine ponovno odpro.

In kako je v tujini?

Po podatkih STA so bile razmere v pandemiji covida-19 v minulih 14 dneh po svetu razmeroma stabilne, brez večjih poslabšanj, z izjemo Srbije, ki se je povzpela na drugo mesto po številu okužb na 100.000 prebivalcev (1031). Slovenija, kjer se je stanje rahlo poslabšalo (980), ostaja na tretjem mestu med opazovanimi državami, najhuje pa ostaja v Črni gori, kjer imajo 1.265 okuženih na 100.000 prebivalcev. Na četrtem mestu je Avstrija z 972 okuženimi. ZDA so trenutno na osmem mestu (718), Švedska pa na 12. mestu (629) na lestvici opazovanih držav.

ABC

A Največji delež okužb trenutno izvira z delovnih mest.

B Slovenija na tretjem mestu na lestvici držav po številu okuženih na 100.000 prebivalcev.

C Trgovine niso žarišče okužb, zato naj se odpro, pozivajo trgovci.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več