Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Neprijeten pekoč občutek v požiralniku, ki mu pravimo zgaga in se pogosto kaže kot pekoča bolečina za prsnico, je najbrž poznan številnim. Največkrat se pojavi po obroku in je pogosto povezan z uživanjem določene hrane in pijače. Zgago lahko spremlja vračanje želodčne vsebine v grlo, kiselkast občutek v ustih, čezmerno kolcanje, slabost, zadah iz ust, bruhanje ali razjede v ustih.

Ker je nastanek zgage dostikrat povezan z uživanjem neprimerne hrane in pijače, s stresom in preveliko količino zaužitega zraka, je najprej treba uvesti zdrave prehranjevalne navade in omejiti prekomeren vnos hrane, alkoholnih pijač in cigaret.

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm.

Poglejmo nekaj preventivnih ukrepov, ki bodo ublaži oziroma v celoti odpravili težave z zgago. Najprej skušajmo z jedilnika črtati hrano, za katero vemo, da nam povzroča zgago. Pogosti povzročiteji zgage so: česen, čebula, čokolada, kava, gazirane pijače, ocvrta hrana, zelje, fižol, kumarice. Izogibajmo se prevelikim količinam zaužitega sadja (najmanj težav nam bodo povzročale jagode in banane), ki ga nikoli ne uživajmo po obrokih, ter sladki ter ocvrti hrani.

Pomembno je, da pri jedi sedimo čim bolj vzravnano, da jemo počasi, hrano dobro prežvečimo in ne pojemo več, kot smo lačni. Skupaj s hrano ne uživajmo alkohola, obroke čez dan enakomerno porazdelimo na več manjših in pred spanjem ne jejmo vsaj dve do tri ure. Ne nosimo preveč oprijetih oblačil in poskrbimo za dovolj gibanja, seveda ne takoj po jedi.

Katera zdravila so nam na voljo v lekarni brez recepta?

Za blaženje zgage so nam v lekarni brez recepta na voljo zdravila, ki jih imenujemo antacidi in  antagonisti histaminskih receptorjev H2. Prvi hitro nevtralizirajo želodčno kislino, drugi pa zavrejo njeno izločanje in tako delujejo dlje časa.

Velja priporočilo, da v primeru, ko poleg antacidov jemljemo še druga zdravila, ta zaradi možnega vpliva antacidov na absorpcijo drugih zdravil vzemimo vsaj eno uro pred oz. eno uro po antacidih. Po tovrstnih zdravilih posežemo takrat, ko nam ostale metode blaženja zgage ne prinesejo rezultatov, so pa dobrodošla npr. v službi ali na poti, ko potrebujemo hitro in enostavno pomoč.

Kaj priporoča ljudska medicina?

Pekočo zgago prežene žvečenje brinovih jagod, lahko pa iz njih skuhamo tudi čaj, ki ga osladimo z medom. Dobrodejno deluje tudi koprivni čaj ali čaja iz tavžentrož, ki ga prav tako osladimo z medom. Ljudska medicina priporoča (čeprav je čebula na seznamu jedi, ki lahko povzročajo zgago), da drobno narežemo pol čebule in jo pojemo s kruhom, napenjanje in pekoča zgaga bosta brž ponehala.

Če imamo zgago po stročnicah, pomaga pivo iz ječmena, hmelja in droži. Zelo učinkovito pa je tudi korenje, saj vsrka odvečno kislino, kar pekočo zgago hitro ublaži. Uživamo ga lahko v obliki soka ali kot drobno naribano korenje, ki ga po žličkah počasi pojemo in dobro zgrizemo. Priporočljivo je tudi trikrat na dan popiti eno skodelico presnega krompirjevega soka, s čimer ne bomo odpravili le nadležne zgage, pač pa postopoma zmanjšali tudi čezmerno izločanje želodčne kisline.

Kaj pa homeopatski pripravki?

Pri zgagi s prisotno željo po ledeno mrzli vodi je učinkovito homeopatsko zdravilo fosfor (Phosphorus), pri zgagi, ki jo spremlja želja po sladkem, pa homeopatsko zdravilo žveplo (Sulphur). Zgago, pri kateri bomo izbrali fosfor, ponavadi spremljajo še kateri od naslednjih simptomov: pekoč občutek v prsih, nenehna lakota (tudi ponoči), želja po soli, sladoledu, čokoladi, ribah in mrzlih pijačah ter odpor do ostrig, jajc in mesa.

Oseba, ki ji dajemo fosfor (običajno potenco 6c vsakih 10–15 minut, do 7 doz, če gre za akutne težave), je ponavadi zaskrbljena zaradi svojega zdravja, strah jo je teme, samote, smrti, neviht. Zgoraj omenjeni simptomi se izboljšajo s pitjem hladnih pijač, z uživanjem hladne hrane ter z masažo, poslabšajo pa z ležanjem na hrbtu, zaradi stresa in z uživanjem tople hrane.

Pri bolniku z zgago, za katerega bomo izbrali homeopatsko žveplo, so običajno prisotni še kateri od naslednjih telesnih simptomov: pekoč občutek v prsih, povezan z lakoto in s slabostjo, močna želja po sladki, začinjeni in mastni hrani. Psihološki simptomi, ki se lahko pojavljajo pri takem bolniku, pa so npr. pomanjkanje energije, melanholija, hipohondrija, sanjarjenje, neodločnost.

Zgoraj omenjeni simptomi se izboljšajo na svežem zraku, s toplo kompreso na trebuhu, s pitjem toplih pijač, nasprotno pa poslabšajo v topli sobi in pri vstajanju. Žveplo dajemo bolniku vsakih 10–15 minut, in sicer v potenci 6c, tudi do 7 doz ob akutnih težavah. 

Kdaj obiskati zdravnika?

Občasno pojavljanje zgage ni nevarno, je pa nadležno in pravzaprav zelo pogost pojav v današnjih stresnih časih, ko nimamo časa, da bi si v miru privoščili počasen zdrav obrok. Če traja zgaga več kot tri dni v tednu, je priporočljivo, da obiščemo zdravnika.

Obiščimo ga tudi, če po dvotedenskem zdravljenju z zdravili brez recepta ne opazimo znakov izboljšanja. Bodimo pozorni na naslednje znake, pri katerih z obiskom pri zdravniku nikakor ne odlašajmo: težave pri požiranju, zatikanje hrane, odvajanje črnega blata, bruhanje krvave oz. temne vsebine, nenadna izguba telesne teže. 

Zgaga in nosečnost

Zgaga je zelo pogosta in nadležna tudi v nosečnosti, ko se o uporabi kakršnihkoli zdravil raje posvetujmo z zdravnikom ali s farmacevtom. Tudi antacidi, ki jih nosečnice sicer precej pogosto uporabljajo, naj se jemljejo po posvetu z zdravnikom in v manjših količinah krajši čas.

Za začetek lahko poskusimo v prehrani uporabljati več ingverja in povečati vnos vlaknin. Pri blaženju zgage se dobro obnese naribano korenje oz. korenčkov sok, pitje donata (piti ga moramo mlačnega, da ne povzroča napihnjenosti) in dvignjeno vzglavje. Prežvečimo lahko pest olupljenih mandljev in upoštevajmo zgoraj naštete metode za preprečevanje zgage.

Zanimivosti:

Pred obroki ne kadimo in ne žvečimo žvečilnega gumija. To bo namreč povzročilo, da bomo pogoltnili manjše količine zraka, ki bo v prebavnem sistemu zaradu dodatnega pritiska hrane kasneje postal vzrok za zgago.

Zdravila z močnejšim in dolgotrajnejšim učinkom kot antacidi in antagonisti H2 receptorjev, ki jih imenujujemo zaviralci protonske črpalke, so sicer najučinkovitejša v borbi proti zgagi, a njihovo uporabo nam bo po potrebi svetoval zdravnik.

»Tudi antacidi, ki jih nosečnice precej pogosto uporabljajo, naj se jemljejo po posvetu z zdravnikom in v manjših količinah krajši čas.«

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več