Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
krvavitev iz nosa

Krvavitve iz nosu (epistaxis, epistaksa) so relativno pogoste in večinoma nenevarne, saj prenehajo same od sebe ali ob pomoči preprostih ukrepov. Le redko so tako hude, da je treba poiskati zdravniško pomoč. Kljub temu so bolniki običajno prestrašeni že ob manjših krvavitvah.

Avtor: Kristina Janežič, dr. med.

Značilnost krvavitev iz nosu

Največkrat gre za krvavitve, ki izvirajo iz žilnega prepleta v hrustančnem delu nosne pregrade t.i. Kiesselbachovega pleteža. Kri skozi nosnici priteka naprej na obraz, tovrstne sprednje krvavitve pa so običajno nenevarne in blage. Značilne so predvsem za otroke in starejše od 50 let, ob pogostih ponovitvah krvavitev pa je potrebno obiskati zdravnika, saj je potrebno izključiti internistične vzroke. Redkejše so krvavitve iz zadnjega dela nosne votline, ki izvirajo iz zadnjega dela nosne pregrade. Te so običajno nevarnejše, obilnejše in zahtevajo zdravniško oskrbo. Pogosteje se pojavljajo pri starejših ljudeh ter posameznikih z aterosklerotično spremenjenimi žilami ali motnjami pri strjevanju krvi, ki so pred časom prestali operativni poseg v nosni votlini.

Krvavitve iz nosu pri otrocih in odraslih

Kri, ki priteče iz nosu, se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, najpogostejša pa je pri otrocih med 2. in 10. letom starosti ter odraslih, starih nad 50 let. Kadar otroku iz nosu začne krvaveti, starši pogosto pomislimo na hujša bolezenska stanja, pri tem pa pozabimo, kako pravilno krvavitev tudi zaustaviti. Omeniti velja, da je pojav krvavenja z nosu v omenjenem otroškem obdobju pogost pojav. V večini primerov gre za blago krvavitev, ki se ustavi že v nekaj minutah. Krvavitve so pogostejše v zimskem času, ko so pogostejša tudi prehladna obolenja. Ob prehladu se namreč nosna sluznica vname, pretok krvi v tem predelu nosu pa se poveča. Če se izpihovanja nosu lotimo preveč agresivno, lahko katera izmed drobnih žilic poči, kar povzroči krvavitev. Do krvavitve lahko pride tudi v primeru poškodbe v predelu nosu, migrene, pa tudi tujki, ki se znajdejo v nosu lahko spodbudijo krvavenje.

Zakaj nam iz nosu teče kri?

Krvavitev iz nosu najpogosteje niso simptom resnejših bolezenskih stanj temveč nastanejo kot posledica poškodbe, udarca v nos ali notranje poškodbe sluznice. Predvsem v zimskem času, ko je zrak suh, prehladi pa pogostejši, sluznica postane bolj ranljiva in izsušena, s čiščenjem pa jo lahko kaj hitro poškodujemo. Prav neprimerno in prepogosto čiščenje nosu lahko pripomore h krvavitvam, ki se pojavijo ob agresivnejšem izpihovanju. Nosne žilice lahko počijo tudi ob alergijskih draženjih, eden izmed pogostih vzrokov pa je tudi visok krvni tlak.

 

Preberite tudi prispevek: Boj z visokim krvnim tlakom – ABCzdravja.si

 

Krvavenje iz nosu spremlja tudi okužbe nosnih in obnosnih votlin. Pojavi se lahko pri posameznikih s pomanjkanjem vitaminov C in K, pogostejše pa so tudi pri bolnikih, ki prejemajo antikoagulantno terapijo – ob boleznih z večjim tveganjem za pojav tromboze ali trombembolije. Krvavenje lahko sprožimo tudi ob pogostem vrtanju po nosu, saj mehansko ranimo nosno votlino. Krvavitve so pogoste tudi pri ljudeh, ki prepogosto uporabljajo nosna razpršila ali pa jim je skupna zloraba kokaina. Vsaka krvavitev iz nosu ni povsem nedolžna, saj gre lahko za pokazatelja ene izmed resnejših sistemskih bolezni (jetrne bolezni, motnje strjevanja krvi, tumorji nosne in obnosnih votlin).

 

Preberite tudi prispevek o vrstah krvavitev iz nosu: Krvaveči nos – ABCzdravja.si

 

Kako zaustaviti krvavitev iz nosu?

Za začetek se namestimo v sedeč položaj, saj na ta način preprečimo stekanje krvi po žrelu navzdol, in nagnemo glavo nazaj. Izogibajmo se ležanju, saj s tem situacijo le poslabšamo. Pri zaustavljanju krvavitve dihajmo skozi usta, po prenehanju pa nekaj časa ne pihajmo v robček, saj lahko le to sproži ponovno krvavitev. Umirimo se, na vrat oz. tilnik  si položimo mrzle obkladke. Mehke dele nosu stiskamo s predelom med palcem in kazalcem, vsaj 10 minut oz. dokler se krvavitev ne zaustavi. Običajno se s pritiskom na nos krvavitev konča.

Kdaj v primeru krvavitve iz nosu obiščemo zdravnika?

Če krvavitev ob izvajanju zaustavitve ne poneha po 15 minutah poiščite zdravniško pomoč. Sploh ob obilnejši krvavitvi, ko kri teče po steni žrela, bolnik pa jo pri tem požira, je nujno obiskati zdravnika. Krvavitev za začetek skušamo ublažiti, kot pri lažjih krvavitvah, pri tem pa poiščemo pomoč. Zdravnik bo v primeru močnejše krvavitve, le to, s tamponado – umeščanje tamponov, prepojenih s snovjo za ustavitev krvavitve – zaustavil. V zahtevnejših primerih je potrebna tudi kirurška zaustavitev krvavitve. Prav tako obiščite zdravnika, če se krvavitev spontano ne ustavi ali pa se krvavenje pogosto pojavlja.

Na kakšen način zdravnik zaustavi krvavenje?

Kot navedeno, je zdravniško posredovanje potrebno le v primeru hujših oblik krvavitve. Zdravnik bo krvavitev zaustavil s tamponado nosu ali pa elektrokoagulacijo žile – postopek,  poljudno znan tudi kot »žganje žilic v nosu«. Med metodami, s katerimi zdravniki zaustavijo krvavitev iz nosu so tudi nanašanje srebrovega nitrata na nosno sluznico, sploh ob blagih krvavitvah, in pa podvezovanje žil, a le v resnično redkih primerih.

Kako se kažejo krvavitev iz nosu?

Običajno se krvavitev pojavi le v eni nosnici. V kolikor je krvavitev močnejša, se kri steka v drugo nosnico, kar privede do krvavitve iz obeh nosnic hkrati, lahko pa pride celo do zatekanja krvi v žrelo in navzdol v požiralnik. Požiranje krvi pri obilni krvavitvi draži želodec in sproži bruhanje krvi. Obilno krvavitev lahko spremljajo omotica, vrtoglavica, zmedenost in kratkotrajna izguba zavesti. Pri ljudeh z motnjami strjevanja krvi, pri katerih so krvavitve iz nosu pogoste, lahko najdemo modrice in krvavitve v drugih organih.

Komu pogosteje teče kri iz nosu?

Krvavitve iz nosu so pogostejše pri posameznikih s povišanim arterijskim tlakom in tistih, ki jih težijo posamične bolezni ožilja. Prava tako se pogosto pojavijo pri ljudeh z boleznimi strjevanja krvi, tudi v primeru jemanja posamičnih antitrombotikov. Epistaksa se lahko pojavi tudi pri bolnikih z ledvičnimi boleznimi. Kri iz nosu se pogosto lahko pojavi tudi v času nosečnosti ali pa ob ostalih hormonskih nihanjih, kakršna sta tudi menstruacija ali jemanje kontracepcije. Pogosta je tudi v primeru gripe ali prehlada.

Kako lahko krvavitve iz nosu preprečimo?

Eden izmed pogostih vzrokov, ki sprožijo krvavitev iz nosu, je izsušenost nosne votline. Prav zato se priporoča uporaba fiziološke raztopine, s katero vlažimo nosno sluznico. Izogibajte se vrtanju po nosu in odstranjevanju nosnih krast s prstom, saj lahko nosno votlino mehansko poškodujete.

 

Preberite tudi prispevek: Kako lahko pomagam … pri krvavitvah – ABCzdravja.si

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več