Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Suha usta ali strokovno kserostomija je težava, s katero smo se že vsi srečali. Pri pojavu suhih ust je prisoten proces, kjer je izločanje sline v ustih zmanjšano, ker žleze slinavke ne delujejo pravilno ali pa je njihovo delovanje zaustavljeno.

Avtor: Ines Trebec

 

Slina je brezbarvni, lepljiv, moten izloček žlez slinavk v ustni votlini, ki je sestavljena pretežno iz vode in omogoči mehčanje in raztapljanje hrane ter s tem lažje požiranje. Zato je pojav suhih ust lahko huda neprijetnost, ki pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika. Če se težava ponavlja pogosteje, poleg neprijetnosti, ki jih povzroča, lahko vodi tudi v resne zdravstvene zaplete, zato velja pravilo, da moramo težavo s preprostimi ukrepi odpraviti ali zmanjšati.

 

Vzroki so različni

Poznamo več vrst vzrokov, pri katerih žleze slinavke v ustih ne delujejo pravilno. Nastanek suhih ust lahko povzročijo nekatere avtoimunske bolezni, kot je Sjoergenov sindrom ali AIDS. Prav tako so lahko sladkorna bolezen, Parkinsonova bolezen, nekatere nevrološke bolezni ter bolezni, ki so povezane s pomanjkanjem beljakovin, vzrok za nastanek suhih ust.

Pravilno delovanje žlez slinavk lahko zmoti uživanje nekaterih zdravil. Ljudje, ki uživajo zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, depresiji ter anksiolitike, imajo pogosto težave s suhimi usti. Pri onkoloških bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo, pa lahko zdravila povzročijo, da se slina zgosti, kar pri človeku vzbudi pojav suhih ust. Da v ustih primanjkuje sline, je lahko posledica obsevanja glave ali vratu, saj se ob obsevanju trajno uničijo žleze slinavke.

Motnje delovanja žlez slinavk pa lahko povzroči tudi poškodba vratu ali glave, še posebej, če so prizadeti tisi živci, ki oživčujejo ter prenašajo sporočilo žlezam, naj proizvajajo slino. Zmanjšano izločanje sline je lahko tudi prirojeno, v tem primeru se težava pojavi in izrazi že kmalu po rojstvu.

Pogosto ljudje mislijo, da so suha usta normalna težava v starejših letih, kar pa ne drži, ker gre v vsakem primeru za odklon od normalnega delovanja žlez slinavk, zaradi določenega vzroka, ki ga je treba odkriti in odpraviti. Res pa je, da je pojav pogostejši pri starostnikih, saj je kserostomija spremljevalka menopavze in čustvenih nihanj, do katerih prihaja med procesom staranja.

 

Kako prepoznamo občutek suhih ust?

Verjetno občutka ni treba posebej opisovati, saj povzroča konkretne in opazno neprijetne težave: suh, lepljiv občutek v ustih, težave pri požiranju, žvečenju, okušanju in govorjenju.  Pojavi se suho grlo, suh in razbrazdan jezik, pomanjkanje sline pa lahko povzroči celo nastanek aft ali vnetje ustne votline.

Da imamo težave s suhimi usti, bomo prepoznali tudi po tem, da nam ne bo uspelo pojesti npr. keksa brez požirka vode. Ženske, ki uporabljajo šminko, bodo lahko opazile madež rdečila na zobeh, saj v ustih ne bo zadosti sline, ki bi madeže odstranila s sklenine.

Pri nekaterih ljudeh, ki imajo Alzheimerjevo bolezen, in tistih, ki so doživeli kap, pa je prisotno subjektivno zaznavanje suhih ust. Človek bo, čeprav ima v ustih normalno količino sline, doživljal, kot da ima suha usta, saj ne bo občutil vlažnosti v ustih.

 

Kako se lotiti zdravljenja?

Zdravljenje suhih ust je odvisno od vzroka, ki povzroča zmanjšano delovanje žlez slinavk. Če se odločite, da boste zdravljenje prepustili strokovnjaku, se obrnite na specialista za ustne bolezni – zobozdravnika ali osebnega zdravnika. Zdravnik vam bo izmeril stopnjo izločanja sline ter pomagal poiskati vzroke za nastanek suhih ust.

Če bo potrebno, bo opravil še histološke teste. Zdravljenje temelji na sodelovanju zdravnika in bolnika, saj je tako kot pri vsakem zdravljenju vedno bolnik tisti, ki mora izvajati določene ukrepe za izboljšanje zdravstvenega stanja. Učinek zdravljenja je zato v veliki meri odvisen prav od bolnikove prizadevnosti ter izvajanja predpisanih navodil.

Če je pojav suhih ust posledica jemanja zdravil, prosimo za nasvet zdravnika. Le-ta bo lahko spremenil odmerek ali zdravilo zamenjal. Zdravnik vam lahko tudi predpiše sredstvo, ki deluje na način, da povečuje izločanje sline. Če žleze ne delujejo, vam bodo predpisali  umetno slino. To je snov, ki je podobna tekočemu gelu, ki se ga vbrizga v usta. Taka slina v ustih ostane dlje časa in omogoča nastajanje nove sline. Recept zanjo napiše zdravnik.

 

Tudi sami si lahko pomagamo

V lekarnah so na voljo različni farmacevtski izdelki, ki vam bodo pomagali rešiti težave.

Sami se lahko težave lotite tako, da si čez dan večkrat izpirate usta in pogosteje pijete. Nekaterim pomaga žvečenje žvečilk z osvežilnim okusom, saj naj bi žvečenje do sedemkrat povečalo izločanje sline.

Strokovnjaki ljudem, ki trpijo zaradi suhih ust, svetujejo, da se izogibajo kofeinu, gaziranim pijačam in pravemu čaju, saj omenjene pijače povzročajo izsušena usta. Velja se tudi odreči pekoči hrani, ki lahko rani ustno sluznico in povzroča bolečine.

Še posebej v zimskih mesecih, ko preživimo veliko časa v suhih prostorih, je priporočena uporaba vlažilcev zraka, saj vemo, da suh zrak že sam po sebi suši sluznico in draži grlo. Ljudem, ki trpijo zaradi tega pojava, priporočamo, da dihajo skozi nos, namesto skozi usta.

Vemo, da uživanje kislih živil spodbuja žleze k tvorbi sline, zato je pri suhih ustih priporočeno lizanje kislih bonbonov ter pitjem limoninega soka. Če bolj zaupate v alternativno medicino, lahko poskušate težavo odpraviti z akupunkuro, saj so znani pozitivni učinki zdravljenje z omenjeno terapijo.

 

Pomembna je ustrezna ustna higiena

Pri ljudeh, ki trpijo za sindromom suhih ust, je pogosto prizadet naravni obrambni mehanizem telesa, zato je ustna higiena toliko bolj pomembna. Slina ima tudi pomembno vlogo pri zaščiti

zob in ustne votline. Ob zmanjšanem izločanju sline se tako poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe, kjer se začnejo nabirati bakterije. Pomembno je, da poskrbimo za redno krtačenje zob, čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ter uporabljamo osvežilno ustno vodo ali gele, ki ne vsebujejo alkohola.

 

Zanimivo

Človek dnevno proizvede od polovico do litra in pol sline, ki nastane v parnih žlezah slinavkah: obušesni, podjezični in podčeljustni.

Slina je sestavljena iz 99 % vode, preostali del so elektroliti in organske snovi, ki omogočajo raztapljanje hrane in zaznavanje okusov.

Strokovnjaki so doslej odkrili 4oo zdravil, katerih stranski učinek je, da povzročajo zmanjšano delovanje žlez slinavk.

S poljubljanjem zmanjšate možnost gnitja zob, saj se med poljubljanjem poveča delovanje žlez slinavk in tvorba sline, ki pomaga ohraniti čisto ustno votlino.

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več