Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nataša Žepič,dr-dent.med.,: “Ustna higiena je nujna  za dolgoročno zdravje zob in dlesni. V ordinaciji obloge odstranimo tudi tam, kjer jih pacient ne more. Ob tem pacientu tudi svetujemo glede uporabe zobne nitke, med zobnih ščetk, ustnih vod…  Pri pregledu odkrijemo tako zobno gnilobo kot tudi zgodnje znake parodontalne bolezni. Odrasle paciente ponavadi naročamo na preventivni pregled s čiščenjem enkrat letno, včasih pa po pogovoru in pregledu svetujemo pogostejše obiske pri nas.

Prvi znak vnetja obzobnih tkiv zaradi kopičenja bakterijskih zobnih oblog je krvavitev ob žvečenju in ščetkanju zob, sledi oteklina in rdečina dlesni. Kajenje poveča tveganje za pojav parodontalne bolezni, rdečina dlesni pa je zaradi okvare žilja pri kadilcih manjša.

Sladkorne bolnike je potrebno pogosteje naročati na preglede in takoj pričeti z zdravljenjem, kadar ugotovimo vnetje obzobnih tkiv, ker zaradi bakterij v globokih obzobnih žepih lahko pride do zapletov sladkorne bolezni.

Pred nosečnostjo je priporočljivo popraviti vse kariozne zobe in pozdraviti vnetje obzobnih tkiv, zaradi preprečevanja prezgodnjega rojstva otrok z nizko porodno težo.

Ob pregledu rentgenskega posnetka in merjenju globine sondiranja tudi presodimo, če je pacienta potrebno napotiti k specialistu parodontologu.  “

Ustno zdravje je del splošnega zdravja

Doc. dr. Marjan Premik, dr. dent. med., Stomatološka sekcija SZD: » Ustne bolezni so četrta najdražja skupina bolezni za zdravljenje. Zobni karies prizadene veliko odraslih, predvsem pa otroke, kar  vse vodi v številno izgubo delovnih dni in ostaja ena od najbolj razširjenih kroničnih bolezni. Bolezni obzobnih tkiv »parodontopatije« so glavni razlog za izgubo zob. Rak ustne votline je na osmem mestu pogostosti med raki in eden od najdražjih rakov glede zdravljenja. Infekcije v ustni votlini igrajo pomembno vlogo od prezgodnjega rojstva, nizke porodne teže do bolezni srca in ožilja. Dognano je, da ustne bolezni sodelujejo pri določenih boleznih, ki pa se jih večino da preprečiti. »

Sabina Markoli, dr. dent.med., predsednica Odbora za zobozdravstvo ZZS je povedala« »V Sloveniji se številni strokovnjaki trudijo tako z ozaveščanjem kot z zdravljenjem na področju ustnega zdravja. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) v Sloveniji dela 1360 zobozdravnikov, ki so temeljni nosilci aktivnosti na področju ustnega zdravja. Letno opravimo več kot 2 milijona pregledov, 3 milijone stomatoloških posegov; 900.000 plombiranj in endodontije, 256.771 parodontoloških posegov, 234.000 ekstrakcij, izdelamo 34.000 snemnih protetez, 210.000 fiksno protetičnih izdelkov, 29.088 ortodontskih aparatov, 1.335.000 drugih posegov.  Svetovni dan ustnega zdravja je zato priložnost, da seznanimo javnost kako pomembna je skrb za ustno zdravje, preventivni pregledi in ustrezno kakovostno zdravljenje.

Zobozdravstvena preventiva od rojstva naprej

Čeprav se je ustno zdravje v zadnjih desetletjih v številnih državah izboljšalo, ostajajo ustne bolezni globalni javno-zdravstveni problem. Ustno zdravje otrok v razvitih državah se je izboljševalo sočasno z večjo uporabo zobozdravstvene oskrbe in vzpostavljanjem programov za preventivo bolezni ustne votline in promocijo ustnega zdravja. Učinkovitost predporodnih zobozdravstveno-preventivnih dejavnosti so dokazale številne raziskave v Sloveniji in v tujini. Zobozdravstvena preventiva, ki se začne že pred rojstvom in se nadaljuje v otroštvu in mladostništvu, je pomemben del celovite skrbi za ustno zdravje prebivalstva.

 

Parodontalna bolezen

 

Diana Terlević Dabić, dr. dent. med.: »Parodontalna bolezen je nabolj pogosto kronično vnetje populacije nad 40  let. Je vnetje, ki prizadene obzobna tkiva, mehka in trda tkiva okoli zoba, ki ga pričvrščujejo v kost. Bakterije in njihovi produkti v mehkih in trdih zobnih oblog na robu dlesne okoli zob privedejo do vnetnega odgovora organizma. Povezavo med parodontalno boleznijo in sistemskimi boleznimi vzpostavijo bakterije in vnetni posredniki, ki se sproščajo pri vnetju obzobnih tkiv.  Največji vpliv ima parodontalna bolezen na srčno žilne bolezni in na sladkorno bolezen. »

Srčno žilne bolezni in njihovi zapleti so vodilni vzrok smrti pri nas in v razvitem svetu. Med mnogimi dejavniki za nastanek srčno žilnih zapletov je kot pomemben dejavnik tudi parodontalna bolezen. Raziskave so pokazale da imajo ljudje s parodontalno boleznijo dvakrat večjo verjetnost za nastanek srčno žilnih zapletov. Obe bolezni imata skupne dejavnike tveganja za nastanek. Raziskave v populaciji nad 50 let so pokazale prisotnost zadebeljene stene karotide predvsem pri tistih, pri katerih je bila prisotna tudi parodontalna bolezen in povečana prisotnost parodontalnih patogenih bakterij. Zadebeljena stena karotide je močan kazalec možnosti kapi in ostalih krvožilnih zapletov.

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, pri kateri je v krvi visoka koncentracija glukoze in nizka koncentracija insulina. Sladkorna bolezen je etiološko heterogena, ima pestro klinično sliko in je pogosto asimptomatična. Šesta komplikacija sladkorne bolezni poleg retinopatije, nefropatije, nevropatije, makrovaskularne bolezni in poslabšanega celjenja ran je parodontalna bolezen.

 

Rak ustne votline

Rak ustne votline je na šestem mestu v Sloveniji. Letno odkrijemo 250 novih bolnikov z rakom ustne votline. Od 250 na novo odkritih rakov se jih 50 konča s smrtnim izidom. Izid zdravljenja je odvisen od tega kako zgodaj je diagnosticirana patološka sprememba. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah. Faktorji rizika obolevnosti za rakom ustne votline so kajenje in alkohol. Glavni problem je, da rizični pacienti ne hodijo na redne stomatološke preglede. Zato je cilj ozaveščanje prebivalstva o pomenu rednih stomatoloških pregledov kot najboljši preventivi za zgodnje odkrivanje patoloških sprememb v ustih.

 

Maj 2013

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več