Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Boleče uho, nič hujšega kot to! No, če nekoliko karikiramo, ampak dejansko je bolečina močna in zdi se nam, da nas zraven bolijo še glava, zobje, nos, itd. Kdo pogosteje zboleva, otroci ali odrasli, kdaj moramo biti na to težavo bolj pozorni in zakaj ter kako si najbolje pomagati, smo med drugim vprašali Nino Božanić Urbančič, dr. med., spec. otorinolaringologije.

Avtorica: Katja Štucin 

Kakšni so razlogi za vnetja in kakšne vrste poznamo?

Srednje uho je sterilna, s sluznico obdana »škatlica«, ki se nahaja med zunanjim in notranjim ušesom, preko evstahijeve troblje pa neposredno komunicira z nosnim delom žrela. Vnetja srednjega ušesa so glede na povzročitelja lahko bakterijska, virusna in glivična. Glede na trajanje so lahko akutna in kronična. Povzročitelj vnetja v srednje uho lahko pride skozi zunanji sluhovod (ob že poškodovanem bobniču) ali »spleza« po evstahijevi troblji iz nosu oziroma nosnega žrela v srednje uho, kar je zaradi anatomskih razmer zelo pogost pojav pri otrocih.

Kakšna oblika vnetja pa je najpogostejša pri otrocih?

Pri otrocih je najpogostejše kronično izlivno vnetje srednjega ušesa. Nastane zaradi slabega prezračevanja srednjega ušesa ob pogostih prehladih ali povečani žrelnici. V teh pogojih podtlak v srednjem ušesu povzroči izcejanje sterilne tekočine iz samih celic, ki obdajajo votlinico srednjega ušesa. Otroci imajo v bistvu v srednjem ušesu »vodo«, zaradi katere slabše slišijo. Tovrstnega vnetja ni treba zdraviti z antibiotiki, treba pa je izboljšati prezračenost ušesa (prehodnost evstahijeve troblje), da ne pride do trajne poškodbe struktur srednjega ušesa.

Mene, denimo, misel na otroštvo spomni tudi na pogoste bolečine v ušesih, s katerimi se v kasnejšem obdobju ni bilo treba več soočati. Je to res v večji meri težava otrok ali pojavnost ni odvisna od starosti?

Otroci imajo precej krajšo in bolj horizontalno položeno evstahijevo trobljo kot odrasli. Zaradi tega bakterije iz nosu in nosnega žrela lažje pridejo do srednjega ušesa. Otroci so tudi zaradi načina življenja večkrat prehlajeni, velikokrat strokovno slišimo, da imajo pogosteje vnetje zgornjih dihal. Zaradi tega imajo tudi pogosteje vneta ušesa.

Kdaj pa se pojavnost bolezni zviša glede na letni čas? Prinaša tudi jesen to neprijetnost, je pogosteje prisotna pozimi, poleti ali morda celo pomladi?

Pojavnost vnetij srednjega ušesa se zviša pozimi. To je povezano z bivanjem v zaprtih prostorih in lažjim prenosom okužb. V nasprotju s tem so vnetja zunanjega ušesa (zunanjega sluhovoda) pogostejša med poletjem zaradi vstopa onesnažene vode v sluhovod.

Je res, da ne drži, oziroma da je mit, da je prepih nevaren povzročitelj težav z ušesi?

Naš imunski sistem za optimalno funkcijo potrebuje nekoliko višjo telesno temperaturo, kot je normalna. Zaradi tega tudi odsvetujemo zniževanje temperature, ki ne presega 38 °C, če do vnetja pride. Vsaka cirkulacija zraka povzroča hlajenje površine telesa, pri veliki razliki v temperaturi je mogoče, da se zaradi tega lažje prehladimo. Neposredne povezave med prepihom na splošno in vnetjem ušesa pa ni.

Kakšni so simptomi vnetja srednjega ušesa? Kdaj so razlog za preplah? Vemo, da včasih otroci hitro potožijo, da jih boli uho. Kdaj ga je dobro odpeljati k zdravniku?

Vnetje srednjega ušesa večinoma nastane kot posledica zamašenosti evstahijeve troblje (zaradi prehlada in zamašenosti/izcedka v nosu). Prav zaradi tega vzroka vnetje srednjega ušesa velikokrat spremljajo tudi simptomi v nosu, pojavlja se bolečina v ušesu, občutek polnosti, zamašenosti ušesa, včasih, če zaradi zvišanega pritiska v srednjem ušesu pride do predrtja bobniča, tudi izcedek iz ušesa. Menim, da je otroku, ki je prehlajen in potoži o bolečinah v ušesu, smiselno dati kakšno kapljico dekongestiva v nos. Že podtlak, ki nastane v ušesu zaradi zamašenosti evstahijeve troblje, namreč pripelje do premika bobniča navznoter in posledično še do bolečin. Če ima otrok istočasno tudi povišano telesno temperaturo, še posebej če ne reagira na analgetik in antipiretik ali se bolečine stopnjujejo, ga je treba peljati k zdravniku.

Lahko morda ravnamo preventivno, da do vnetja srednjega ušesa sploh ne pride?

Do določene mere lahko preprečimo nastanek vnetja srednjega ušesa, če skrbimo za prehodnost nosu in s tem istočasno evstahijeve troblje. Prehlajenemu otroku je treba takoj po nastanku prehlada začeti dajati dekongestivne kapljice (seveda po navodilih, ne prekoračiti doze niti trajanja terapije), ki bodo zelo verjetno preprečile zamašitev evstahijeve troblje in s tem tudi vnetje srednjega ušesa.

Asociacija naših mam in babic pri »bolečem ušesu« je zagotovo pomoč z netreskom, česnom, vročim oljem in še čim. Ali omenjeno res pozitivno učinkuje?

Za netresk so določene študije potrdile, da ima nekatere sestavine, ki delujejo proti bakterijam, mogoče tudi proti bolečinam, učinkovit naj bi bil pri zdravljenju vnetij zunanjega ušesa. Podobno je s česnom. Vroče olje pa naj bi ob vnetju srednjega ušesa pripeljalo do predrtja bobniča in s tem tudi olajšanja bolečin. Lahko pa istočasno pripelje do opeklin kože zunanjega ušesa. Za omenjene načine zdravljenja vnetij ušes ni nobenih znanstvenih študij, zato velja, da se jih v sodobni medicini, ko ima vsak državljan na voljo zdravnika praktično 24 ur dnevno ter dostop do zdravil, za katera je z znanstvenimi študijami potrjeno, da so varna in učinkovita, ne uporabljamo.

Kaj pa gretje, denimo s segreto brisačo, termoforjem? Pomaga?

To ima lahko protibolečinski učinek, ki je do neke mere individualen, se pravi, če otroku ne ustreza gretje ušesa, ga v to ni treba siliti.

Kako je najbolje oziroma res ustrezno zdraviti vnetje srednjega ušesa?

Vnetje srednjega ušesa najučinkoviteje zdravimo z zdravilom, ki najbolje učinkuje glede na povzročitelja. Kot sem že prej omenila, je zelo pomembno skrbeti za prehodnost nosu. Če zdravnik oceni, da gre za bakterijsko vnetje, bo predpisal tudi antibiotik. Če je zaradi vnetja prišlo tudi do predrtja bobniča, moramo paziti, da v sluhovod ne vstopi voda (dokler se bobnič ne zaceli). Pomembno je vedeti, da sam občutek zamašenosti, polnosti ušesa lahko vztraja tudi nekaj tednov, potem ko se je vnetje srednjega ušesa že pozdravilo, in ne kaže neposredno na neučinkovito zdravljenje.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več