Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sneg, mraz, onesnažen zrak … Ali gremo s svojim novorojenčkom lahko na sprehod? Prav to je v zimskih mesecih najpogostejše vprašanje mladih staršev. Mraz je lahko nevaren za novorojenčke, ker so ti občutljivi na velika temperaturna nihanja, vendar hladnejši dnevi še ne pomenijo, da pozimi ne smemo zapustiti doma in se odreči sproščujočim sprehodom na svežem zraku. Več o dojenčkih pozimi nam je povedala Diana Zadnikar, dipl. m. s., vodja neonatalnega in porodniškega oddelka v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Avtorica: Teja Potočnik

Za otroke so težavne temperaturne spremembe in zato najprej vprašanje, kakšne naj bodo temperature v stanovanju, kjer z novorojenčkom preživimo največ časa?

Toplina, bližina in ljubezen je največ, kar otrok potrebuje, zato je najprimernejši čas zima, ko se lahko v toplem zavetju doma zbližamo s svojim malčkom in mu nudimo največ, kar mu kot mama lahko damo. Zima je poseben čas, ko so starši velikokrat zaradi temperatur okolja pred vprašanjem, kako otroka obleči, ali sploh z njim na zrak, ali raje ostati na toplem. Pri novorojenčku smo zaradi nezrelosti centra za uravnavanje telesne temperature še pogosteje v dilemi, kako so dovolj oblečeni. V bivalnih prostorih se čez dan svetuje vzdrževanje sobne temperature, to je nekje med 20 in 23 stopinj Celzija. Medtem ko je ponoči dovolj okoli 18 do 20 stopinj Celzija.

Obvezno je prezračevanje prostorov, saj s tem omogočimo pretok svežega zraka. Previsoke temperature v prostoru neugodno vplivajo že na odrasle, še bolj pa na dojenčke. Če jim je prevroče, lahko postanejo jokavi in razdražljivi, značilen je cvileč jok in potna koža ter rdečica obraza. Vlažnost prostorov za otroke naj bi bila nekje okoli 60 %. Prevelika vlažnost v prostoru lahko oteži dihanje in poveča dihalni napor. Presuh zrak pa je prav tako neugoden, saj s tem izsušimo sluznice, dražimo nosno sluznico, kar lahko za dojenčka, ki noska ne zna izpihniti sam, predstavlja veliko težavo.

Kako ga obleči doma in kako preverimo, da dojenčku ni pretoplo?

V šoli so nas učili, da morajo otroci vedno imeti ene rokave več kot mi, kar pa ne velja za vroče poletne mesece. Otroke je najprimernejše oblačiti v lahka bombažna oblačila. Ravnamo se po principu čebule, kar pomeni, da otroka oblečemo večplastno. Kako naj bo oblečen doma, je odvisno od temperature prostora in starosti ter s tem povezane dejavnosti dojenčka.

Pozimi so pri novorojenčkih – če govorimo o donošenem otroku s težo več kot 3000 g in je sobna temperatura med 20 in 23 stopinj Celzija – obvezni dvoji dolgi rokavi, spodaj pa dvojne žabice oz. zaščita nog. Po navadi svetujemo ene tanke nogavičke, čez pa še ene volnene ali toplejše nogavičke ter bombažna kapica. Pri dojenčkih pa oblečemo spodnjo majčko ali bodi brez rokavov in bodi z dolgimi rokavi, žabice in tople nogavičke, če je temperatura v prostoru primerna in ni prehladno. V nasprotnem primeru potrebujejo tako novorojenčki kot dojenčki še zgornji del, pulover.

Kapica

Uporabo bombažnih kapic v prostoru svetujemo samo pri novorojenčkih (prvi mesec po rojstvu) ali pri nedonošenčkih, saj glavica pri novorojenčku pokriva eno četrtino dolžine telesa, zato lahko preko nje izgubijo ogromno toplote. Kapica se tudi po kopanju, dokler so laski mokri. Ker dojenčki razen z jokom ne znajo povedati, kdaj jim je prevroče ali prehladno, to najlažje preverimo na sprednjem ali zadnjem delu prsnega koša. Če bo na tem mestu otrok poten in topel, mu je zagotovo vroče, takrat slečemo vsaj eno plast oblačila ali ga odkrijemo, če je pokrit. S preverjanjem temperature rokic in nogic ne dobimo realnega odgovora, ker so tako roke kot noge oddaljene najdlje od srca, kar pomeni, da so tudi najslabše prekrvavljene. Sicer pa so lahko rokice hladnejše od nogic.

Če pa se otrok težko ogreje in je hladen, priporočamo v posteljici uporabo termofora, pri čemer je potrebna previdnost, saj lahko pride do opeklin. Najboljši način, da otroka ogrejemo, je, da ga mama vzame k sebi v naročje in ga tako ogreje s svojo telesno temperaturo.

Kdaj po prihodu domov je primerno zapustiti topel dom in oditi na prvi sprehod

Če je novorojenček zdrav in donošen, svetujemo sprehod na zrak že kmalu po prihodu domov, kadar govorimo o toplejših letnih časih. Pozimi naj bo to pri zdravem, donošenem otroku, ki tehta več kot 3000 g, po štirinajstih dneh od odpusta iz porodnišnice, temperature pa naj ne bodo nižje od 5 stopinj Celzija. Otrok naj bo za prvi sprehod v naročju enega od staršev, da se počuti varnega. Prvi sprehod naj bo kratek, približno 10 minut, seveda mora biti vreme suho, ne vetrovno.

V hudem mrazu naj se sprehod pri novorojenčku raje odloži do takrat, ko so temperature nad lediščem. Ko novorojenček preide v obdobje dojenčka, se v primeru res hudega mraza sprehod skrajša le na nekaj minutk. Otrok naj bo oblečen v večplastna debelejša bombažna oblačila. Obvezne so žabice in vsaj ene nogavičke spodaj, nato čez te še ene volnene nogavičke ali copatki, čez to pa še tople bombažne hlačke. Zgoraj pa vsaj en bodi z dolgimi rokavi, dolga majčka in topel pulover. Dodamo še pajaca ali zimsko vrečo, toplo kapo in rokavice, pokrit pa naj bo z vsaj eno debelejšo odejo. Pozimi naj bo sprehod v delu dneva, ko so temperature najvišje.

Nedonošenčki

Pri nedonošenčkih pa so ta pravila malo drugačna. Ker so ti otroci rojeni prezgodaj, se tudi sama adaptacija na zunajmaternično okolje lahko podaljša, zato se mora v prvi vrsti otrok prilagoditi na domače okolje. Nedonošenček mora biti zdrav, tehta naj več kot 2500 g, ko se lahko prvič poda na sprehod. Pri nedonošenčkih težko svetujemo na splošno, zato se za nasvete odločamo individualno, glede na stanje otroka. V primeru težav zaradi nedonošenosti ali drugih stanj se lahko sprehod prestavi za nekaj tednov, zato naj starši prosijo za nasvet pediatra. Pri nedonošenčkih ali novorojenčkih z nizko porodno težo lahko na sprehod s seboj vzamete termofor, ki ga položite za otroka. Pazimo tudi, da novorojenčka vedno odlagamo v bočni položaj. Na sprehod se vsekakor odpravite po obroku, da bo vaš otroček sit in zadovoljen.

Koliko časa smo lahko zunaj, kaj je pri tem pomembno?

Pozimi naj bodo sprehodi kratki, lahko jih je več na dan. Če je primerno vreme in so temperature pozitivne, pa ste lahko zunaj tudi dlje. Seveda morate vmes preveriti, da ni otroku prehladno ali navsezadnje tudi prevroče. Vsaka mama se prilagodi ritmu otroka, cilj pa naj bo tak, da sta oba zadovoljna. Glede izbire vozička težko svetujem, ker je na trgu toliko ponudb. Nahrbtnike in kenguruje odsvetujemo, dokler otrok sam ne sedi in hrbtenica ni dovolj stabilna za nošnjo v njih. Če se že odločate med nosili, je morda najprimernejša nosilka v obliki rute, ki izhaja iz Afrike in v kateri je otrok v najbolj fiziološkem položaju.

Trgovska središča za sprehode niso najprimernejši. Zaradi nasičenosti velikega števila ljudi se tam zbirajo vse vrste virusov in bakterij, zato se s svojim malčkom raje odpravite v naravo, na zrak, kar bo zagotovo blagodejno vplivalo tako na vas kot na vašega otroka. Do enega leta, v obdobju dojenčka, bi odsvetovala tudi uporabo kakršnih koli agresivnih snovi in krem za mazanje pod noskom, ker so najmanjši še posebej podvrženi alergijam, njihova koža pa je bolj tanka in občutljiva.

Kakšne so lahko nevarnosti zimskega sprehoda in njihovi znaki?

Če otroka zebe, bomo to najprej opazili z bledico kože, kasneje postane koža modrikava in lahko nastopijo ozebline. Zato je nujno, da znamo oceniti, kdaj za otroka postane prehladno za sprehod in se odločimo, da odidemo domov, v toplo zavetje. Da ima vaš malček sprehoda dovolj, vam bo »povedal« z jokom, nerazpoloženostjo, razdražljivostjo …

Kako okrepiti dojenčkov imunski sistem?

Dojenje je prva in najboljša zaščita za vaše dojenčke. Materino mleko vsebuje veliko zaščitnih protiteles, ki se lahko bojujejo z bakterijami in virusi in tako preprečijo nastanek bolezni pri otroku. Mama s svojo zdravo prehrano lahko vpliva na boljšo kakovost mleka. Pri dojenčkih, ki se že uvajajo na trdo prehrano, naj bodo hranjeni s sadjem in zelenjavo, pridelano pri nas, hrana naj bo sezonska in sveže pripravljena.

Pomemben je tudi življenjski slog drugih družinskih članov, saj vsako virusno obolenje lahko hitro prenesejo na najmlajšega člana družine. Prav zato so sprehodi in svež zrak še kako pomembni, saj z njimi krepimo otrokov imunski sistem. V primeru, da ni prehladno, s svežim zrakom blagodejno vplivamo na dihala, otroci, ki so veliko v naravi, so bolj sproščeni in pomirjeni in enako velja tudi za mame. Predvsem priporočam, da starši poslušajo sebe in svojega malčka, saj nobene smernice ne morejo zapisati, kaj je najboljše za vse mame in vse otroke. Preživite dovolj časa na zraku, v naravi, vse ostalo si lahko prikrojite po svojih merilih, seveda tako, da bo najboljše za vas in vaše malo bitje.

Predvsem priporočam, da starši poslušajo sebe in svojega malčka, saj nobene smernice ne morejo zapisati, kaj je najboljše za vse mame in vse otroke. Preživite dovolj časa na zraku, v naravi, vse ostalo si lahko prikrojite po svojih merilih, seveda tako, da bo najboljše za vas in vaše malo bitje.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več