Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
nosečniška sladkorna bolezen

Nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes) se prvič pojavi v času nosečnosti in po porodu izzveni; če je ne zdravimo, povzroča zaplete pri materi in plodu. Število žensk, ki zbolijo za to obliko sladkorne bolezni, se povečuje. Pri njih je tudi veliko tveganje, da bodo pozneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2. O tej bolezni in njenem zdravljenju smo se pogovarjali z diabetologinjo dr. Marjeto Tomažič, dr. med., ki vodi Oddelek za ambulantno diabetološko dejavnost v UKC Ljubljana.

Avtorica: Tanja Pihlar

Kdaj v nosečnosti se najpogosteje pojavlja nosečnostna sladkorna bolezen?

Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi v nosečnosti in izgine po porodu. Najpogostejša je po 24. tednu nosečnosti. Ker se povečuje število žensk v rodni dobi s sladkorno boleznijo tipa 2, je mogoče, da zanosi ženska, ki ji sladkorna bolezen pred nosečnostjo ni bila odkrita.

Svetovna zdravstvena organizacija in druge mednarodne ter slovenske smernice zato priporočajo, da nosečnico že ob prvem pregledu pri ginekologu napotimo v laboratorij za določitev koncentracije glukoze na tešče (osem ur po zadnjem obroku).

 Kdaj se opravlja presejalni test pri nosečnicah? Se opravlja pri vseh?

Če ob prvem pregledu ne odkrijemo sladkorne bolezni, pri vseh nosečnicah v obdobju med 24. in 28. tednom opravimo presejalni test, ki je hkrati tudi diagnostični – to je obremenitev s sladko tekočino, v kateri je raztopljeno 75 g glukoze. Ta test imenujemo 75-gramski oralni glukozni tolerančni test.

Kateri so najpogostejši vzroki za nosečnostno sladkorno bolezen? Pri katerih skupinah nosečnic je tveganje večje?

Sladkorna bolezen se v nosečnosti pojavi zaradi premajhne sposobnosti trebušne slinavke, da bi povečala izločanje insulina, po katerem so potrebe v nosečnosti večje. Pogostejša je pri debelih ženskah in ženskah s prekomerno telesno težo. Dejavnik tveganja je tudi sladkorna bolezen v ožji družini in pri sorojencih. Pri debelih ženskah je že pred nosečnostjo prisotno bolezensko stanje, ki ga imenujemo odpornost na insulin.

To je stanje, ko se tkiva organizma ne odzivajo več normalno na hormon insulin in ta ne more več učinkovati v procesih, za katere je namenjen. Pri normalno prehranjenih nosečnicah pa pojav sladkorne bolezni v nosečnosti razkrije degenerativne procese v trebušni slinavki, ki zmanjšujejo sposobnost celic za izločanje insulina.

Kateri so simptomi nosečnostne sladkorne bolezni?

Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi brez znakov, zato je pomembno, da pregledujemo vse nosečnice z namenom, da bi odkrili sladkorno bolezen že ob prvem pregledu in nato še med 24. in 28. tednom, kar sem že opisala.

Katere zaplete povzroča pri nosečnicah?

Od učinkovitosti zdravljenja nosečnostne sladkorne bolezni je odvisno, ali se bodo pojavili zapleti pri nosečnici in otroku. Najpogostejši zapleti pri nosečnicah so vnetja sečnih poti, arterijska hipertenzija, povečana količina plodovne tekočine, preeklampsija in prezgodnji porod.

Kako vpliva na zdravje ploda?

Hiperglikemija lahko povzroči številne zaplete pri plodu, ki lahko ogrozijo njegovo življenje. Glukoza prosto prehaja v posteljico, njena raven v otrokovi krvi je enaka ravni v materini krvi. Povečana koncentracija glukoze pri nosečnici povzroči pri plodu povečano izločanje insulina, kar ima za posledico čezmerno kopičenje maščobnega tkiva, povečajo se tudi nekateri notranji organi. Pospešeno je dozorevanje skeleta.

Novorojenček ima pogosto porodno težo večjo od 4000 g, kar je vzrok za večje število porodnih poškodb in carskih rezov pri nosečnicah z nosečnostno sladkorno boleznijo. Moteno je lahko tudi delovanje notranjih organov pri otroku, kar lahko povzroči dihalno stisko, izrazito zlatenico in hipoglikemijo, pa tudi motnje v uravnavanju ravni kalcija in magnezija pri otroku po rojstvu.

Zapleti so povezani z urejenostjo glikemije med nosečnostjo; pri nosečnicah, ki imajo urejeno glikemijo, ni posledic pri novorojencu. Debelost nosečnice pa je dodaten in neodvisen dejavnik tveganja za pojav nekaterih zapletov pri materi in otroku.

Kako zdravimo nosečnostno sladkorno bolezen? Ali nosečnice smejo jemati zdravila za zdravljenje diabetesa?

Nosečnostno sladkorno bolezen lahko v večini primerov uspešno zdravimo z nefarmakološkimi ukrepi – to je z natančno predpisano prehrano in redno telesno dejavnostjo, ki se seveda prilagodi nosečnici. Če takšno nefarmakološko zdravljenje ne zadostuje, je še vedno »zlati standard« zdravljenje z insulinom, ki je najuspešnejše za uravnavanje koncentracije glukoze v krvi.

Je tudi najbolj varno za otroka, saj insulin ne prehaja skozi posteljico. Nosečnostno sladkorno bolezen zdravimo s tabletami le po natančni presoji in le v primeru, ko za nosečnico ni primerno zdravljenje z insulinom.

Kakšno prehrano priporočate nosečnicam, ki so zbolele za diabetesom?

Če strnem v enem stavku: priporočam jim prehrano z nizkim glikemičnim indeksom, ki naj bo razdeljena na šest obrokov. Za tiste ženske, ki so navajene uživati toliko obrokov na dan že pred nosečnostjo, je to preprosto.

Za večino pa je to kar precejšen izziv, saj teh priporočil vsekakor ni lahko upoštevati med delovnim časom. Znanje in izkušnje pa so zelo pomembni za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki pomaga preprečiti ali odložiti nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Kakšno je tveganje za ponovitev bolezni v naslednji nosečnosti?

Nosečnostna sladkorna bolezen se praviloma ponovi v naslednji nosečnosti. Pri ženskah, ki so imele to bolezen, obstaja tudi veliko tveganje, da bodo pozneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2.

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več