Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
nosečniška sladkorna bolezen

Nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes) se prvič pojavi v času nosečnosti in po porodu izzveni; če je ne zdravimo, povzroča zaplete pri materi in plodu. Število žensk, ki zbolijo za to obliko sladkorne bolezni, se povečuje. Pri njih je tudi veliko tveganje, da bodo pozneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2. O tej bolezni in njenem zdravljenju smo se pogovarjali z diabetologinjo dr. Marjeto Tomažič, dr. med., ki vodi Oddelek za ambulantno diabetološko dejavnost v UKC Ljubljana.

Avtorica: Tanja Pihlar

Kdaj v nosečnosti se najpogosteje pojavlja nosečnostna sladkorna bolezen?

Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi v nosečnosti in izgine po porodu. Najpogostejša je po 24. tednu nosečnosti. Ker se povečuje število žensk v rodni dobi s sladkorno boleznijo tipa 2, je mogoče, da zanosi ženska, ki ji sladkorna bolezen pred nosečnostjo ni bila odkrita.

Svetovna zdravstvena organizacija in druge mednarodne ter slovenske smernice zato priporočajo, da nosečnico že ob prvem pregledu pri ginekologu napotimo v laboratorij za določitev koncentracije glukoze na tešče (osem ur po zadnjem obroku).

 Kdaj se opravlja presejalni test pri nosečnicah? Se opravlja pri vseh?

Če ob prvem pregledu ne odkrijemo sladkorne bolezni, pri vseh nosečnicah v obdobju med 24. in 28. tednom opravimo presejalni test, ki je hkrati tudi diagnostični – to je obremenitev s sladko tekočino, v kateri je raztopljeno 75 g glukoze. Ta test imenujemo 75-gramski oralni glukozni tolerančni test.

Kateri so najpogostejši vzroki za nosečnostno sladkorno bolezen? Pri katerih skupinah nosečnic je tveganje večje?

Sladkorna bolezen se v nosečnosti pojavi zaradi premajhne sposobnosti trebušne slinavke, da bi povečala izločanje insulina, po katerem so potrebe v nosečnosti večje. Pogostejša je pri debelih ženskah in ženskah s prekomerno telesno težo. Dejavnik tveganja je tudi sladkorna bolezen v ožji družini in pri sorojencih. Pri debelih ženskah je že pred nosečnostjo prisotno bolezensko stanje, ki ga imenujemo odpornost na insulin.

To je stanje, ko se tkiva organizma ne odzivajo več normalno na hormon insulin in ta ne more več učinkovati v procesih, za katere je namenjen. Pri normalno prehranjenih nosečnicah pa pojav sladkorne bolezni v nosečnosti razkrije degenerativne procese v trebušni slinavki, ki zmanjšujejo sposobnost celic za izločanje insulina.

Kateri so simptomi nosečnostne sladkorne bolezni?

Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi brez znakov, zato je pomembno, da pregledujemo vse nosečnice z namenom, da bi odkrili sladkorno bolezen že ob prvem pregledu in nato še med 24. in 28. tednom, kar sem že opisala.

Katere zaplete povzroča pri nosečnicah?

Od učinkovitosti zdravljenja nosečnostne sladkorne bolezni je odvisno, ali se bodo pojavili zapleti pri nosečnici in otroku. Najpogostejši zapleti pri nosečnicah so vnetja sečnih poti, arterijska hipertenzija, povečana količina plodovne tekočine, preeklampsija in prezgodnji porod.

Kako vpliva na zdravje ploda?

Hiperglikemija lahko povzroči številne zaplete pri plodu, ki lahko ogrozijo njegovo življenje. Glukoza prosto prehaja v posteljico, njena raven v otrokovi krvi je enaka ravni v materini krvi. Povečana koncentracija glukoze pri nosečnici povzroči pri plodu povečano izločanje insulina, kar ima za posledico čezmerno kopičenje maščobnega tkiva, povečajo se tudi nekateri notranji organi. Pospešeno je dozorevanje skeleta.

Novorojenček ima pogosto porodno težo večjo od 4000 g, kar je vzrok za večje število porodnih poškodb in carskih rezov pri nosečnicah z nosečnostno sladkorno boleznijo. Moteno je lahko tudi delovanje notranjih organov pri otroku, kar lahko povzroči dihalno stisko, izrazito zlatenico in hipoglikemijo, pa tudi motnje v uravnavanju ravni kalcija in magnezija pri otroku po rojstvu.

Zapleti so povezani z urejenostjo glikemije med nosečnostjo; pri nosečnicah, ki imajo urejeno glikemijo, ni posledic pri novorojencu. Debelost nosečnice pa je dodaten in neodvisen dejavnik tveganja za pojav nekaterih zapletov pri materi in otroku.

Kako zdravimo nosečnostno sladkorno bolezen? Ali nosečnice smejo jemati zdravila za zdravljenje diabetesa?

Nosečnostno sladkorno bolezen lahko v večini primerov uspešno zdravimo z nefarmakološkimi ukrepi – to je z natančno predpisano prehrano in redno telesno dejavnostjo, ki se seveda prilagodi nosečnici. Če takšno nefarmakološko zdravljenje ne zadostuje, je še vedno »zlati standard« zdravljenje z insulinom, ki je najuspešnejše za uravnavanje koncentracije glukoze v krvi.

Je tudi najbolj varno za otroka, saj insulin ne prehaja skozi posteljico. Nosečnostno sladkorno bolezen zdravimo s tabletami le po natančni presoji in le v primeru, ko za nosečnico ni primerno zdravljenje z insulinom.

Kakšno prehrano priporočate nosečnicam, ki so zbolele za diabetesom?

Če strnem v enem stavku: priporočam jim prehrano z nizkim glikemičnim indeksom, ki naj bo razdeljena na šest obrokov. Za tiste ženske, ki so navajene uživati toliko obrokov na dan že pred nosečnostjo, je to preprosto.

Za večino pa je to kar precejšen izziv, saj teh priporočil vsekakor ni lahko upoštevati med delovnim časom. Znanje in izkušnje pa so zelo pomembni za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki pomaga preprečiti ali odložiti nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Kakšno je tveganje za ponovitev bolezni v naslednji nosečnosti?

Nosečnostna sladkorna bolezen se praviloma ponovi v naslednji nosečnosti. Pri ženskah, ki so imele to bolezen, obstaja tudi veliko tveganje, da bodo pozneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več