Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Otrok naj bi se do 2. leta starosti pri gibanju na prostem zadrževal izključno v senci. Dermatologi vedo, da je za nastanek malignega melanoma še posebej pomembna izpostavljenost soncu do 15. leta starosti. Otroška in zgodnja mladostna leta predstavljajo najbolj rizično obdobje. Po statističnih podatkih bodo otroci do 18. leta prejeli 80 odstotkov celotnega življenjskega UV-sevanja. Pogosto izpostavljanje soncu in pojav opeklin v otroštvu močno povečujejo nastanek pigmentnih znamenj in možnost pojava kožnega raka v kasnejših letih življenja. Zatorej, izogibajte se neposredni sončni svetlobi, kar še posebej velja za otroke pred dopolnjenim prvim letom starosti, zaščitite jih z ustreznimi oblačili in pokrivalom, oči pa s kakovostnimi očali.

 

Kako uporabljati zaščitna sredstva? 

Zaščitni faktor podaljša čas, ki je potreben, da koža postane rdeča, za izbrani faktor. Če koža pordi po 10 minutah izpostavljenosti soncu brez uporabe zaščitnega sredstva, ne bo dobila sončnih opeklin v času 200 minut, če uporabi zaščitno sredstvo z zaščitnim faktorjem 20. Vendar je bolje, da na soncu ne ostajate več kot 60 % tega časa, tudi preden se lahko pojavijo vidne poškodbe kože ali sončne opekline. Za uporabo pri otrocih velja, da lahko pričnete z uporabo zaščitnih sredstev pri starosti nad šest mesecev, preizkusite lahko izdelke s čistimi mikropigmenti (npr. titanovim dioksidom). Mikropigmenti ščitijo občutljivo otroško kožo tako, da jo obložijo z zaščitno plastjo, in za razliko od kemičnih filtrov ne sprožajo alergij. Zaščitna funkcija povrhnjice je pri otrocih še slabo razvita, koža občutljivejša in tudi nevarnost alergij večja. V 3. letu starosti zaščitite občutljivo kožo otrok z izdelki, ki so ekstra vodoodporni in imajo visok zaščitni UVB-faktor, in sicer najmanj 15. Izberite zaščitna sredstva , ki ne vsebujejo dišav in barvil zaradi možnega razvoja alergij.

 

  • Čas med 10. in 16. uro preživimo v senci, saj je moč ultravijoličnega sevanja takrat največja.
  • Upoštevajmo »pravilo sence«: kadar je senca telesa krajša od telesa, se umaknimo v senco. Tega pravila lahko naučimo že majhne otroke.
  • Še posebej pazljivo pokrijmo glavico, najboje s kapico, ki ima podaljšan vratni del, saj bomo tako preprečili opekline na vratu.
  • Na odkritih delih telesa uporabimo kemične zaščitne pripravke, uporabo zaščitnih sredstev pa prilagodimo dnevnim vrednostim UV-indeksa. Nanesimo 30 minut pred izpostavljanjem soncu, nato pa vsaj vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju ali obilnem znojenju.
  • Otroke zaščitimo, tudi kadar so v senci, saj se UV-žarki odbijajo od površin. Prav tako jih poleti zaščitimo v gorah in na morju, ko je vreme oblačno, saj UV-žarki prodirajo tudi skozi oblake.
  • Ustrezna sončna očala so pomembna. Izberimo očala z najvišjo UV-zaščito (deklarirano 99–100 %), ki varujejo oči pred UVA- in UVB-žarki.

 

 

Zanimivost:

Mikropigmentni izdelki za zaščito pred soncem ne vsebujejo kemičnih filtrov za zaščito pred soncem. Zaščita pred UVA- in UVB-sevanjem se doseže z odbijanjem svetlobe od najdrobnejših mineralnih delcev (titanov ali cinkov oksid). Zaradi velikosti drobnih delcev se na koži ustvari zaščitna prevleka, ki jo v izdelkih z visokim zaščitnim faktorjem (> 15) zagotavlja le visok delež mineralnih pigmentov v izdelku. Zaradi tega lahko pride do tako imenovanega »belega učinka« na vaši koži, ki kaže enakomerno razporeditev in visoko raven zaščite. S prhanjem z običajnim gelom za prhanje to prevleko z lahkoto odstranite.

 

Junij, 2008

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več