Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ko je pred vrati poletje, hitro pomislimo na zaščitni faktor, s katerim bomo kožo obvarovali pred sončnimi žarki, in na repelente, ki nas bodo ubranili pred piki nadležnih komarjev. Ob tem pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito naših oči, ki bodo v vročih poletnih mesecih prav tako izpostavljene vplivu močnih sončnih žarkov. Pogosto se zgodi, da se pomembnosti vida zavemo šele takrat, ko ta začne pešati. Na vprašanja o možnih poškodbah oči v poletnih mesecih je odgovarjal priznani strokovnjak Marjan Irman, dr. med., spec. oftalmologije.

 

Kako lahko sonce oziroma ultravijolični žarki poškodujejo naše oči oziroma kako nastane svetlobna poškodba očesa?

Sonce s svojo svetlobo na naše oči deluje blagodejno. Vendar pa svetlobni spekter vsebuje tudi UV-žarke, ki so za nas oziroma predvsem za naše oči škodljivi. Na srečo pa UVC-žarki, ki so kancerogeni, ne pridejo do nas. Nevarnejši so žarki UVA in UVB, ki v preveliki količini, predvsem pri sončenju in športnih aktivnostih na prostem, povzročajo spremembe na koži, veznici, leči in na očesni mrežnici.

 

Katere so najpogostejše poškodbe oči, ki jih povzročijo sončni žarki?

Sončni žarki na veznici povzročijo degenerativno distrofične spremembe v obliki pinguekule. Na roženici povzročijo neke vrste opeklino, zaradi katere lahko oko pordeči in postane občutljivo na svetlobo, kot je na primer snežna slepota. V leči se lahko pojavi siva mrena, ki ni posledica starosti, delna posledica dolgotrajne izpostavitve soncu pa je lahko tudi degeneracija rumene pege.

 

Kako jih zdravimo?

Lahko jih preprečimo, predvsem s pomočjo dobrih sončnih očal in to že v zgodnjem otroštvu. Pri snežni slepoti pomaga počitek v hladnem temnem prostoru, ki naj traja vsaj osem ur. Siva mrena se reši z operacijo in zamenjavo skaljene leče z umetno. Degeneracijo rumene pege zdravimo z injekcijami, če gre za vlažno obliko. Pomembni so tudi vitamini in ustrezna prilagoditev življenja s slabšim vidom.

 

So lahko poškodbe tudi trajne?

Poškodbe, kot je snežna slepota, so prehodne, degeneracija rumene pege pa je trajna.

 

Poleti se ljudje radi poslužujejo klimatskih naprav. Kako lahko te vplivajo na zdravje naših oči? Lahko povzročijo resnejše težave? Katere?

Klime na naše oči lahko vplivajo preko suhega zraka ali prepiha. Torej je lahko posledica občutek suhih oči.

 

Kako pa na oči vpliva morska oziroma klorirana voda?

Čista morska voda je za oči koristna, saj vsebuje podobne snovi kot solze. Torej gledanje v morski vodi ni  škodljivo. Klor pa je škodljiv, saj draži oči in dihala. Zaradi njega imamo pordele oči.

 

Katerih previdnostnih ukrepov bi se nujno morali posluževati starši, da zaščitijo malčke pred škodljivim vplivom sončnih žarkov?

Starši morajo najmlajše zaščititi s pokrivali, ki imajo široke robove, oziroma s klobuki, z uporabo lahkih zračnih oblačil in seveda s sončnimi očali, ki morajo biti obvezen del garderobe.

 

Na vprašanja o uporabi kontaktnih leč v poletnih mesecih in o ustrezni zaščiti oči pred soncem je odgovarjal optik Mario Kolac.

 

Za koga je nošenje kontaktnih leč primerno?

Kontaktne leče so pripomočki za izboljšanje vida in so primerne za vse uporabnike, ki potrebujejo korekcijo vida oziroma imajo radi neomejen pogled na okolico, saj so popoln nadomestek očal. So udobne, preproste za uporabo in z njimi lahko praktično uživate v vsakdanjem življenju, tako pri druženju s prijatelji kot pri ukvarjanju s športom ali pa jih uporabite takrat, ko si želite oddahniti od očal. Obstaja več različnih vrst kontaktnih leč, specialist oftalmolog pa pri pregledu določi, katere so za posameznika najprimernejše.

 

Kako izberemo pravilno tekočino za nego kontaktnih leč?

Tekočine se razlikujejo glede na nego mehkih kontaktnih leč in na tekočine za nego poltrdih in trdih kontaktnih leč. Izbira je stvar posameznika, saj se tekočine razlikujejo le po sestavi, vse pa imajo enako vlogo. Tekočine leče očistijo, navlažijo in pripravijo na novo uporabo. Uporabnik sam opazi, katera tekočina mu najbolje ustreza in pri kateri ima najmanj težav s samo nego ter posledično z nošenjem kontaktnih leč.

 

S katerimi težavami se v poletnem obdobju soočajo posamezniki, ki nosijo kontaktne leče? Kako na leče vplivata poletna vročina in slana morska voda? Je nošenje kontaktnih leč v poletnem obdobju sploh primerno?

Poletna vročina nima posebnega vpliva na kontaktne leče in ne povzroča bistvenih težav. Če posamezniki potujejo v eksotične kraje, je priporočljiva uporaba dnevnih leč, saj obstaja manjša nevarnost za različne okužbe, ker se leče dnevno menjajo. Odsvetujemo pa nošenje kontaktnih leč med kopanjem in potapljanjem v morju, in sicer zaradi povečane možnosti okužbe očesa z mikroorganizmi, ki so normalno prisotni v tekočih vodah. Enako velja tudi za druga kopališča.

 

Kako izberemo ustrezna sončna očala in kaj moramo še posebej upoštevati?

Pri nakupu sončnih očal moramo biti pozorni na več stvari. Predvsem je pomembno, da nudijo zadostno UV-zaščito. Za nakup ustreznih in kvalitetnih očal je najbolje, da posamezniki obiščejo specializirane trgovine, na primer optike ali specializirane športne trgovine. Zelo pomembno je, da očala dobro pokrijejo in zaščitijo oči, saj jih UV-žarki dosežejo iz različnih kotov. Pri nakupu moramo biti pozorni, da izberemo model očal, ki je dovolj širok, da zakrije oči tudi s strani. Pozorni moramo biti na prileganje sončnih očal. Večina modelov se danes proizvaja v vsaj dveh velikostih, tako da lahko posamezniki izberejo model glede na velikost glave. Sončna očala pa morajo biti tudi udobna, ne smejo tiščati in ne smejo biti preohlapna. Odličen izbor bodo tudi očala s polariziranimi lečami, ki zmanjšajo odseve. Ta so še posebej priporočljiva, če veliko časa preživimo za volanom, ob vodi, na pesku ali na snegu. Izbrati moramo tudi očala, ki imajo ustrezno UV-zaščito. Številna mnenja pravijo, da so temnejše leče boljše, kar pa ni nujno res. Svetlejše leče lahko namreč izboljšajo pogled in nudijo večji kontrast ter enako UV-zaščito kot temnejše. Kakšna barva oziroma zatemnitev leč ustreza posamezniku, je seveda odvisno od tega, kdaj in zakaj očala potrebuje.

 

Katere napake posamezniki najpogosteje naredijo pri nakupu sončnih očal?

Najpogostejša napaka kupcev je varčevanje. Premalo se zavedamo, da so oči nenadomestljive in da je UV-svetloba škodljiva. Najslabše je zmotno mišljenje, da so očala, ki so vredna nekaj deset evrov, enakovredna očalom v specializiranih prodajalnah. Slednje morajo namreč ustrezati določenim standardom in prestati specifične teste, da dobijo certifikate, in so zato nekoliko dražja. Druga skrajnost pa je nakup očal, ki so dražja zaradi znamke in modnih smernic. Kvalitetna očala lahko stanejo že od štirideset evrov naprej in so glede na kakovost veliko boljša od cenenih, ki stanejo od pet do trideset evrov.

 

Kakšno škodo lahko našim očem povzročijo poceni plastična očala brez ustrezne zaščite?

Cenena očala, ki nimajo ustrezne zaščite, delajo škodo predvsem tako, da prepuščajo UV-svetlobo skozi leče, ki so sicer zatemnjene. Zaradi njih se naše zenice, naš edini zaščitni mehanizem, ki ščiti oko z uravnavanjem vstopa svetlobe v oko, razširijo in dajo prosto pot škodljivi svetlobi v oko. Te cenene leče so tudi polne napetosti in napak ter so večinoma pretemne, kar tudi ni koristno za oko, saj kvarijo sliko in dodatno utrujajo očesni aparat.

 

 

Julij-avgust 2014

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več