Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Oči so naše okno v svet. Vid predstavlja preko 80 odstotkov naših zaznav. Z njim zaznavamo in doživimo okolico. Primerjamo ga lahko s fotoaparatom. Svetloba, ki prehaja v oko, se skozi lečni aparat uklanja (pri fotoaparatu je to objektiv, pri očesu imata to funkcijo roženica in leča). To omogoči nastanek ostre slike na očesnem ozadju, ki je namenjen zaznavanju svetlobe (pri fotoaparatu je to fotografski film, pri očesu pa mrežnica). Ostra slika nastane, kadar se svetloba projicira natančno na mrežnico. Če se to ne zgodi, vidimo slabo zaradi tako imenovanih refrakcijskih napak (napake pri lomu svetlobe na roženici ter na sprednji in zadajšnji površini očesne leče). Te napake so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostna daljnovidnost. Težave niso prijetne in vplivajo na kakovost našega življenja.

Današnji prispevek bo obravnaval kratkovidnost. Za popolnejšo razlago kratkovidnosti in odpravo le-te smo prosili mag. Kristino Mikek, dr. med., spec. oftalmologije, iz Centra za očesno refraktivno kirurgijo Morela okulisti. 

Avtor: Saša Vrbančič

Kaj je kratkovidnost?

Pri kratkovidnem očesu je zrklo glede na ukrivljenost roženice predolgo. Žarki, ki padejo v oko, se ne projicirajo na mrežnico, ampak pred njo. Oddaljene predmete zato vidimo neostro. Kratkovidnost je zelo pogosta težava. Ocenjujejo, da prizadene okoli 30 % populacije. Lahko je podedovana – nekdo od staršev je kratkoviden – ali pa pridobljena. Najpogosteje se začne pojavljati med 8. in 12. letom in skoraj vedno pred 20. letom starosti. Oko raste približno do 25. leta, vse do takrat se kratkovidnost povečuje. Ni pa to pravilo. Če se povečuje tudi po tem letu, je smiselno narediti še dodatne preiskave, ki lahko izključijo kakšno obolenje, zaradi katerega se kratkovidnost spreminja ali  povečuje. Ena takšnih bolezenskih sprememb je keratokonus (obojestransko stožčasto izbočenje roženice neznanega vzroka), ki jo lahko odkrijemo s posebno preiskovalno metodo, imenovano topografija roženice.

Kako lahko kratkovidnost popravimo?

Korigiramo jo lahko z optičnimi pripomočki – očali ali kontaktnimi lečami. Znano je, da kratkovidni otroci očala zelo radi nosijo, ker z njimi dobro vidijo, medtem ko očal s plus dioptrijo ne marajo.

V zadnjem času pa so vse pogostejše trajne odprave kratkovidnosti. To dosežemo s tako imenovanimi refraktivnimi kirurškimi posegi. Poudariti moram, da je operacija mogoča, če je kandidat zdrav, njegova dioptrija pa stabilna vsaj eno leto.

Kako poteka takšna operacija?

Obstajata dve vrsti operacij za korekcijo kratkovidnosti. Ena je laserska operacija, kjer z laserjem excimer odstranimo nekaj tkiva roženice in jo tako preoblikujemo, da po operaciji človek ne potrebuje več očal. Pred posegom so zelo pomembne vse predoperativne preiskave, ki nam pokažejo, ali je operacija za posameznika primerna ali ne.

V primeru, da gre za zelo visoko dioptrijo (nad -8,0 ali -9,0) ali pa da predoperativne preiskave pokažejo, da ima pacient tanko roženico, je bolj primerna operacija za korekcijo dioptrije – vstavitev znotrajočesne leče.

Kdo se odloča za tovrstne operacije?

Laserska korekcija dioptrije je priljubljena pri ljudeh, ki gojijo aktiven življenjski slog in jih stalna skrb za vstavljanje kontaktnih leč in iskanje očal ovira. Posegi so namenjeni vsem, ki imajo sicer zdrave oči, vendar zaradi kratkovidnosti, astigmatizma ali daljnovidnosti ne vidijo ostro brez očal ali kontaktnih leč.

Kako varni so ti posegi?

Tovrstni posegi so z uporabe sodobne laserske tehnologije in mikrokirurških tehnik postali zelo varni in zanesljivi. Najvišjo stopnjo preciznosti in individualnosti pri korekciji optičnih anomalij očesa omogoča laserska korekcija, imenovana wavefront. Uporabljajo jo mnogi ugledni centri za očesno refraktivno kirurgijo po svetu. Tehnologijo so prenesli iz astronomije. Tako izvedena laserska korekcija je povsem prilagojena individualnim značilnostim ter potrebam očesa vsakega posameznika.

Obstajajo kakšne izjeme?

Zgodi se, da ima posameznik sivo mreno in je poleg tega tudi kratkoviden. Priporoča se operacija sive mrene in s tem tudi korekcija dioptrije. V tem primeru – operacija sive mrene – je mogoče poleg korekcije za daljavo narediti korekcijo za bližino in sicer z vstavitvijo multifokalne znotrajočesne leče. Tudi pred vstavitvijo take leče je potrebno narediti temeljit pregled in preiskave ter se na osnovi tega odločiti, ali je vstavitev multifokalne leče primerna.

 

 

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več