Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Oči so naše okno v svet. Vid predstavlja preko 80 odstotkov naših zaznav. Z njim zaznavamo in doživimo okolico. Primerjamo ga lahko s fotoaparatom. Svetloba, ki prehaja v oko, se skozi lečni aparat uklanja (pri fotoaparatu je to objektiv, pri očesu imata to funkcijo roženica in leča). To omogoči nastanek ostre slike na očesnem ozadju, ki je namenjen zaznavanju svetlobe (pri fotoaparatu je to fotografski film, pri očesu pa mrežnica). Ostra slika nastane, kadar se svetloba projicira natančno na mrežnico. Če se to ne zgodi, vidimo slabo zaradi tako imenovanih refrakcijskih napak (napake pri lomu svetlobe na roženici ter na sprednji in zadajšnji površini očesne leče). Te napake so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostna daljnovidnost. Težave niso prijetne in vplivajo na kakovost našega življenja.

Današnji prispevek bo obravnaval kratkovidnost. Za popolnejšo razlago kratkovidnosti in odpravo le-te smo prosili mag. Kristino Mikek, dr. med., spec. oftalmologije, iz Centra za očesno refraktivno kirurgijo Morela okulisti. 

Avtor: Saša Vrbančič

Kaj je kratkovidnost?

Pri kratkovidnem očesu je zrklo glede na ukrivljenost roženice predolgo. Žarki, ki padejo v oko, se ne projicirajo na mrežnico, ampak pred njo. Oddaljene predmete zato vidimo neostro. Kratkovidnost je zelo pogosta težava. Ocenjujejo, da prizadene okoli 30 % populacije. Lahko je podedovana – nekdo od staršev je kratkoviden – ali pa pridobljena. Najpogosteje se začne pojavljati med 8. in 12. letom in skoraj vedno pred 20. letom starosti. Oko raste približno do 25. leta, vse do takrat se kratkovidnost povečuje. Ni pa to pravilo. Če se povečuje tudi po tem letu, je smiselno narediti še dodatne preiskave, ki lahko izključijo kakšno obolenje, zaradi katerega se kratkovidnost spreminja ali  povečuje. Ena takšnih bolezenskih sprememb je keratokonus (obojestransko stožčasto izbočenje roženice neznanega vzroka), ki jo lahko odkrijemo s posebno preiskovalno metodo, imenovano topografija roženice.

Kako lahko kratkovidnost popravimo?

Korigiramo jo lahko z optičnimi pripomočki – očali ali kontaktnimi lečami. Znano je, da kratkovidni otroci očala zelo radi nosijo, ker z njimi dobro vidijo, medtem ko očal s plus dioptrijo ne marajo.

V zadnjem času pa so vse pogostejše trajne odprave kratkovidnosti. To dosežemo s tako imenovanimi refraktivnimi kirurškimi posegi. Poudariti moram, da je operacija mogoča, če je kandidat zdrav, njegova dioptrija pa stabilna vsaj eno leto.

Kako poteka takšna operacija?

Obstajata dve vrsti operacij za korekcijo kratkovidnosti. Ena je laserska operacija, kjer z laserjem excimer odstranimo nekaj tkiva roženice in jo tako preoblikujemo, da po operaciji človek ne potrebuje več očal. Pred posegom so zelo pomembne vse predoperativne preiskave, ki nam pokažejo, ali je operacija za posameznika primerna ali ne.

V primeru, da gre za zelo visoko dioptrijo (nad -8,0 ali -9,0) ali pa da predoperativne preiskave pokažejo, da ima pacient tanko roženico, je bolj primerna operacija za korekcijo dioptrije – vstavitev znotrajočesne leče.

Kdo se odloča za tovrstne operacije?

Laserska korekcija dioptrije je priljubljena pri ljudeh, ki gojijo aktiven življenjski slog in jih stalna skrb za vstavljanje kontaktnih leč in iskanje očal ovira. Posegi so namenjeni vsem, ki imajo sicer zdrave oči, vendar zaradi kratkovidnosti, astigmatizma ali daljnovidnosti ne vidijo ostro brez očal ali kontaktnih leč.

Kako varni so ti posegi?

Tovrstni posegi so z uporabe sodobne laserske tehnologije in mikrokirurških tehnik postali zelo varni in zanesljivi. Najvišjo stopnjo preciznosti in individualnosti pri korekciji optičnih anomalij očesa omogoča laserska korekcija, imenovana wavefront. Uporabljajo jo mnogi ugledni centri za očesno refraktivno kirurgijo po svetu. Tehnologijo so prenesli iz astronomije. Tako izvedena laserska korekcija je povsem prilagojena individualnim značilnostim ter potrebam očesa vsakega posameznika.

Obstajajo kakšne izjeme?

Zgodi se, da ima posameznik sivo mreno in je poleg tega tudi kratkoviden. Priporoča se operacija sive mrene in s tem tudi korekcija dioptrije. V tem primeru – operacija sive mrene – je mogoče poleg korekcije za daljavo narediti korekcijo za bližino in sicer z vstavitvijo multifokalne znotrajočesne leče. Tudi pred vstavitvijo take leče je potrebno narediti temeljit pregled in preiskave ter se na osnovi tega odločiti, ali je vstavitev multifokalne leče primerna.

 

 

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več