Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kako dragocen je naš vid, se zavemo šele, ko se začne izgubljati njegova ostrina. Na srečo pa so nam danes na voljo sodobne metode, s katerimi lahko odpravimo dioptrijo. Ena najuspešnejših je zagotovo laserska operacija dioptrije, za katero se danes odloča čedalje več ljudi. Na vprašanja o odpravljanju in zdravljenju težav, ki lahko prizadenejo naš vid, je odgovarjal priznani strokovnjak Dušan Pušnik, dr. med. spec. oftalmolog.

Avtor: Alja Gogala

Danes je vse bolj priljubljena laserska operacija, s katero se lahko odpravi dioptrija. Za koga je tovrstna operacija primerna in kdo se zanjo po vaših izkušnjah najpogosteje odloča?

Laserska operacija dioptrije je mogoča za paciente, ki so starejši od enaindvajset let, saj se pri tej starosti dioptrija z veliko verjetnostjo že ustali. Večja zanesljivost operacije je pri pacientih, pri katerih je dioptrija stabilna vsaj eno leto in se ni spremenila za več kot 0,50 D. Za lasersko operacijo dioptrije so primerni tudi pacienti, ki imajo zdrave oči, brez znakov bolezni in poškodb, nimajo visokega očesnega tlaka ter tisti, ki imajo dioptrijo med +4,0 D in -9,0 D ter primerno debelino roženice. O primernosti operacije se seveda odločimo po natančno opravljenem pregledu oči. Je pa treba poudariti, da so operacije dioptrije uspešnejše pri minus kot pri plus dioptrijah. Za lasersko operacijo dioptrije se najpogosteje odločajo ljudje med enaindvajsetim in petinštiridesetim letom starosti.

 đKako poteka laserska operacija dioptrije in koliko časa je potrebno okrevanje?

Pred operacijo najprej preverimo dioptrijo in naredimo celoten pregled oči z vsemi meritvami, ki so potrebne za uspešen potek in rezultat operacije. Vse potrebne podatke vnesemo v računalnik, ki je povezan z laserskim sistemom. Ta preko programske opreme usmerja laserske žarke na roženico. Laserski žarki se kreirajo v laserski glavi in preko sistema leč in ogledal v hermetično zaprti cevi potujejo do roženice.

Mnogoštevilni laserski žarki kot dežne kapljice padajo na površino roženice in jo preoblikujejo v zahtevano obliko. Pacient pri tem leži na operacijski mizi in usmeri pogled v središče, kjer je sistem raznovrstnih senzorjev. Ti senzorji oziroma eye trackerji so odgovorni za pravilno usmerjanje in delovanje laserskih žarkov, ki padajo na roženico. Za korekcijo ene dioptrije laser potrebuje dve sekundi, torej celotna operacija z laserjem traja do dvajset sekund oziroma odvisno od dioptrije očesa, ki jo želimo popraviti. Seveda same priprave na operacijo, priprave instrumentov, sterilni postopki in priprava pacienta na pravilno sodelovanje podaljšajo dejanski potek operacije do pol ure. Okrevanje po laserski operaciji je odvisno od vrste metod, ki jih uporabimo pri operaciji in običajno trajajo od enega do treh dni.

Kakšni so v povprečju rezultati oziroma uspehi laserske operacije?

Rezultati kažejo, da je uspešnost operacije pri minus dioptrijah zelo zanesljiva. Verjetnost, da bo po operaciji končna dioptrija med -0,50 D in +0,50 D je 95-odstotna, verjetnost, da bo rezultat med -0,75 D in +0,75 D pa 89-odstotna. Možnost manjših komplikacij po operaciji, med katere sodijo draženje, suhe oči in manjša vnetja, je manj kot 2-odstotna. Večjih komplikacij pa praktično ni. Ostrina vida lahko po operaciji zaradi prilagajanja oziroma akomodacije novim dioptrijskim razmeram oči in bistrenja roženičnih celic nekaj tednov niha.

Na kaj morajo biti pozorni pacienti po laserski operaciji?

Po operaciji pacienti prejmejo navodila, ki zajemajo predvsem higienske napotke, terapijo s kapljicami in uporabo sončnih očal.

Komu se laserska operacija dioptrije odsvetuje?

Vsakega pacienta, ki se zanima za operacijo, najprej pregledamo, naredimo vse potrebne meritve in se na podlagi teh meritev odločimo o možnostih operacije. Glede na rezultate preiskav pacientom predlagamo najprimernejšo rešitev za korekcijo dioptrije ali pa operacijo odsvetujemo. Operacija predvsem ni primerna za nosečnice, v primeru vnetih oči, pri dioptrijah, ki so višje od 8,0 D, in nekaterih drugih patoloških znakih. 

Siva mrena oziroma katarakta je najpogostejši vzrok za moten vid v odrasli dobi. Kaj jo povzroča in kako jo lahko zdravimo? Jo je mogoče popolnoma odpraviti?

Siva mrena je drugo ime za zamotnitev očesne leče. Vzroki zanjo so predvsem spremembe zaradi starostnih procesov, različna zdravila, nastajanje motne leče pa pospešujejo tudi alkohol, kajenje, različne poškodbe, vnetja globokih struktur očesa in glavkom. Sivo mreno ali motno lečo odstranimo oziroma operiramo z ultrazvočnim operacijskim sistemom skozi 2-milimetrski tunelček in jo zamenjamo z umetno lečo. Na mesto stare leče namreč vgradimo  novo umetno oziroma intraokularno lečo. Hkrati pa s to operacijo popravimo tudi dioptrijo oči.

Kako lahko zdravimo glavkom, ki običajno nastane zaradi povišanega očesnega pritiska in na kaj morajo biti pacienti pozorni?

Glavkom je zelo kompleksna in nepredvidljiva bolezen, na katero vpliva mnogo različnih dejavnikov, tudi očesni pritisk. Glavkom počasi in skoraj neopazno uničuje vidni živec. Pogosteje se pojavlja po štiridesetem letu starosti, okvare pa lahko povzroča že prej. Bolezen lahko ugotovimo šele na pregledih po različnih preiskavah. Predlagam, da pacienti pred štiridesetim letom starosti očesnega zdravnika obiščejo na dve do štiri leta, po štiridesetem letu pa na vsaki dve leti. Potem pa, glede na patološke spremembe, nadaljnje kontrolne preglede predlaga očesni zdravnik. Glavkom sicer najpogosteje zdravimo s kapljicami, ki znižujejo očesni pritisk in izboljšujejo prekrvljenost vidnega živca. V nekaterih trdovratnejših primerih uporabimo tudi različne operativne metode.

Odstop mrežnice ima lahko za posledico tudi popolno slepoto. Kaj ga povzroči in kako poteka zdravljenje?

Mrežnica je glavni receptor za svetlobo v našem očesu. Prilega se notranjemu delu očesa, od koder vsi njeni deli dobivajo prehrano. Mrežnica lahko odstopi delno ali popolnoma. Kadar odstopi, njeni osnovni deli ne dobijo dovolj prehrane. Del mrežnice, ki je odstopil, ne deluje več in ne reagira več na svetlobne žarke. Vzroki za odstop mrežnice so lahko dednost, različne motnje dioptrije, slabša zgradba delov mrežnice, vnetja, poškodbe ali tumorji. Seveda je potrebna čimprejšnja operacija odstopa mrežnice. Vrsta operacije je odvisna od obsežnosti in stopnje odstopa mrežnice. Včasih je dovolj lasersko pečatenje, pri večjih odstopih pa je nujna  operacija mrežnice in steklovine z različnimi metodami.

Veliko ljudi se  sooča tudi z neprijetnim občutkom, ki ga povzročajo suhe oči. Kaj je vzrok za težavo in kako si jo najuspešneje lajšamo sami?

Sindrom suhih oči nastane zaradi zmanjšanega izločanja solz ali pa zaradi spremembe sestave različnih sestavin v solzah, predvsem maščobnih sestavin, ki se spreminjajo s starostjo. Pomagamo si lahko z uporabo očal, zaščitnih očal, uporabo različnih vrst kapljic, s prehrambnimi dodatki ter dodajanjem vitaminov in mineralov v prehrano. Vzroki za nastanek pomanjkanja solz so lahko dedni, revmatsko pogojeni, lahko pa nastanejo kot posledica vnetij in poškodb.

Kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje oči in kako lahko čim dlje ohranimo ostrino vida?

Zdravje oči je odvisno predvsem od zdravja celotnega telesa. Kar je dobro za zdravje organizma, ohranja tudi zdrave oči in ostrino vida. Zdrav način življenja, raznovrstna prehrana, redna oziroma vsakodnevna športna dejavnost, primerna teža, uporaba zaščitnih očal pri delu, kjer so nevarnosti za oči, uporaba očal in zatemnjenih očal pri različnih aktivnostih, so dejavniki, ki ohranjajo zdravje in ostrino vida.

Pri nekaterih ljudeh se lahko povesijo veke, ki posledično ovirajo tudi vid. Kaj je vzrok za povešanje vek, kdo se s težavo najpogosteje sooča in kako jo lahko odpravimo?

Vzroki za povešenje vek so lahko različni, od dednosti, vnetij, poškodb ali tumorjev. Lahko gre za povešenje cele veke ali pa samo kože vek. Najpogosteje so vzrok za povešeno kožo vek starostne spremembe zaradi degenerativnih starostnih sprememb podkožja in kože. Takšne motnje lahko odpravimo z operacijo kože in vek.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več