Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Trebušna kila nastane, ko se trebuh (lahko tudi črevo in druge v trebuhu ležeče strukture) izboči skozi oslabljeno trebušno steno. Nekaj mnenj ljudi: kila smrdi. Kilo je treba nujno operirati. Ko enkrat dobimo kilo, ne smemo več telovaditi. »Jok brate, odpade,« bi lahko dejali. Stroka, v našem primeru je to izkušena gastroenterologinja Tatjana Puc Kous, razlaga drugače. Na prvo vprašanje odgovarja: delno drži, na drugo: ne nujno in na tretje: ne drži. Če želite izvedeti resnične podatke o kili, ki pesti precej Zemljanov (po nekaterih podatkih 5 %), se ustavite pri naslednjih vrsticah.

Avtor: Andreja Hergula

Neaktivnost škodi

Vzroki za trebušno kilo (v nadaljevanju kilo) so dedni ali pridobljeni. Lahko smo dedno nagnjeni k slabši kakovosti veziva in slabšemu zaprtju naravnih dimeljskih kanalov. Obstaja pa verjetnost, da smo za kilo delno odgovorni sami; zaradi neaktivnosti ali debelosti imamo lahko slabšo mišično moč trebušnih sten, ta je pogosta tudi v starosti in po porodih.

Moški, tako je

Zanimivo dejstvo je, da je nagnjenost k slabosti veziva pri moških mnogo večja kot pri nežnejšem spolu. Vzrok je v tem, ker imajo dimeljne kanale odprte (skozi razvoj testisi v mošnjo potujejo v dimeljne kanale). Večja nevarnost, da moški dobi kilo, je tudi zaradi fizične moči, ki jo izrabljajo za dvigovanje fizičnih bremen. Tudi po operacijah na trebušni steni pogosto pride do kil. Brazgotina je manj elastična in ob dvigovanju lahko pride do popuščanja in izbočenja. 

1 + 1 = 2 (ne gre tako)

Ne moremo izračunati, ob kateri teži človeka in bremena, ki ga ta dviguje, obstaja večja možnost za kilo. Kot pravi Tatjana Puc Kous: »Tega ni mogoče izračunati, ker je sestava telesa zelo različna, in tudi študij, ki bi izračunavale, pri katerem intraobdiminalnem tlaku pride do popuščanja, ni. Telo pač ni stroj. Kilo lahko dobite le pri enkratnem dvigu ali pri ponavljajočih dvigih manjših bremen.«

Ko zapeče

Ko človek dobi kilo, ponavadi naenkrat zapeče. To se zgodi takrat, ko dvignemo pretežko breme, ob napenjanju in celo kašlju. Sam kašelj pogosto povzroči razpoke mišičnih vlaken in izbočenje. Možni pa so tudi drugi znaki: osebe imajo lahko nenehne bolečine v predelu vidnega izbočenja ali pa jih napenja po jedi, ker je moteno prehajanje vsebine črevesja skozi kilo in imajo tope bolečine nekaj ur po jedi.

Najprej se kilo opazi kot …

… občasno, kasneje pa kot nenehno izbočenje. Kilo lahko s pritiskom potisnemo nazaj, pravi Puc Kousova. To pomeni, da se vsebino kilne vreče lahko porine nazaj skozi odprtino. Dokler se to da narediti, ni nevarnosti. Ta je po besedah zdravnice prisotna takrat, ko oseba občuti bolečine, ki jo ovirajo pri hoji, delu, sedenju. V teh primerih se je treba odločiti za načrtovano operacijo. »Operacija je nujna v primeru, ko se kila zdrgne in ni več možno poriniti črevesja nazaj v trebušno votlino skozi odprtino. Takrat so bolečine neznosne, bolniki bruhajo in grozi odmrtje črevesja.«

Smrad oddaja le ena

Večkrat od znancev slišimo, da je kila neprijetnega vonja. Zakaj je temu tako? Tatjana Puc Kous razlaga, da vonj oddaja le ena vrsta kile, hiatalna, pri kateri del želodca prehaja v prsno votlino in je želodec ves čas odprt. Hrana in tekočina zastajata, razpadata, to pa povzroča neprijetne vonjave.

Blato naj bo mehko

Kila se lahko tudi ponovi. To se lahko zgodi pri preobremenjevanju trebušne stene, npr. pri napenjanju ob iztrebljanju (Ste vedeli, da temu strokovno rečemo defekacija?). Bolniki morajo po operaciji jesti hrano, ki je lahko prebavljiva, saj mora biti blato mehko. Prav tako morajo biti bolniki, ki so že imeli kilo, pozorni na to, da ne dvigujejo pretežkih bremen, da se pravilno dvigujejo (iz ležečega položaja najprej na bok, nato z nogami navzdol in šele potem vstanejo). Varovati se morajo bolezni, kjer obstaja nevarnost kašlja.

Ne več kot 2 kg

Vsaj dva meseca po operativnem posegu se morajo izogibati dvigovanja bremen in uteži ter vaj, kjer je aktivna trebušna stena. Bremena, ki jih dvigujejo, naj ne bodo težja od dveh kilogramov. Previdnost je potrebna tudi pri hoji. Na začetku naj bo le-ta previdnejša, da se okrepijo spodnje mišice medeničnega dna in spodnjega dela trebuha. Bolniki naj si priskrbijo kilni pas (na trgu dostopen za nekaj deset evrov). Postopoma naj bolniki nadaljuje z različnimi vajami leže, kjer se telovadi z dvignjenimi nogami (kolo, striženje) – a previdno, do mere, ko telovadba ne povzroča bolečin. Nato lahko sledi plavanje in nazadnje trebušnjaki z oporo. Zdravnica Puc Kousova opozarja, da je proces dolgotrajen, odvisno od tega, kako močne so bile mišice pred operacijo. Dodaja, da je vedno treba stisniti trebušne mišice in dvigniti prsni koš ter stisniti ritne mišice, šele nato pa opraviti vaje ali dvigniti predmete iz počepa s tako stisnjenimi trebušnimi mišicami.

Zamenjamo lahko le na začetku

Kilo težko zamenjamo za kakšno drugo bolezen, saj je vidna. Temu včasih ni tako v začetni fazi, ko kila ni opazna, npr. če je trebušna stena preveč zamaščena in imajo bolniki nejasne bolečine. 

Počepnimo

Večkrat komu rečemo: ne dviguj tega, pruh (kilo, hernio, op. a.) boš dobil. To je ljudska »modrost«, kakšno pa je strokovno mnenje? Puc Kousova je ne zanika, a obenem preventivno opozarja, naj dvigujemo bremena tako, da stisnemo trebušne in medenične mišice in jih dvigujmo iz počepa. V primeru, da to lahko storimo, se dvigovanja lotevajmo tako. Tudi mlajši moški naj se ravnajo po teh navodilih, saj se na starost vse obrestuje negativno. Ženske po porodih naj trebušno steno učvrstijo že prej, da v starosti ne bo težav.  Za starejše in tiste po operacijah pa so na voljo vozički, vrvi ipd.

Še jih je

Ne obstaja pa le trebušna kila. Zanimivo je, da obstajajo tudi kile medvretenčnih ploščic (ki so v domeni ortopedov in nevrologov). Pri teh so stisnjene korenine živcev, ki izhajajo iz medvretenčnih prostorov zaradi izbočenja živčnih ovojnic.

Ste vedeli, da …

imajo tudi novorojenčki lahko kilo? Nekatere izginejo same od sebe do četrtega leta starosti otroka. Če se to ne zgodi, je potreben operativni poseg.

… ima težave s kilo vsak osmi moški? Operacije kile, ki sodijo med najpogostejše trebušne operacije, trajajo 30–60 minut.

… se kile pogosteje pojavljajo pri kadilcih?

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več