Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Verjetno je malo takih, ki ne bi kdaj v pogovoru s prijatelji ali znanci uporabili stavka iz naslova. V mislih imamo nekaj dni slabšega počutja, ko se kar ne moremo pripraviti do dela, ne razveselita nas ne dobra komedija ne ukvarjanje z najljubšim konjičkom. Napeti smo in morda slabše spimo. Najpogosteje vsi ti občutki po nekaj dneh minejo in sonce ponovno posije, kot radi rečemo.

 

Vendar vedno ni tako. Depresija je več kot le trenutek ali dva žalosti in občutek obupa ter nemoči. In kar je še pomembneje, depresije ne spremlja samo žalost, črnogledost in brezvoljnost. Ugotovljeno je, da skoraj polovica vseh depresivnih bolnikov trpi tudi zaradi nepojasnjenih bolečin, katerim ne najdemo vzroka: glavoboli, bolečine v hrbtu, križu, ramenih, včasih povsod po telesu, …

Zato danes pogosto rečemo, da depresija boli tako duševno kot tudi telesno.

 

Najpogostejši simptomi depresije

 

Spremembe, ki prizadenejo področje čustev in čustvovanja:

 • žalost in občutek praznine,
 • izguba veselja in zanimanja za prijetne stvari, ki so pred tem povzročale veselje,
 • vznemirjenost, tesnoba, napetost,
 • razdražljivost.

Spremembe, ki prizadenejo področje mišljenja in spominskih funkcij:

 • utrujenost brez očitnega vzroka, pomanjkanje energije,
 • motnje koncentracije,
 • občutki krivde,
 • občutki nesposobnosti in manjvrednosti,
 • misli na samomor.

Ob tem pa še telesni znaki:

 • motnje spanja – nespečnost ali preveč spanja,
 • spremembe apetita,
 • težave v spolnosti,
 • številni in zelo različni telesni znaki – razbijanje srca, prebavne motnje, potenje, občutek težkega dihanja,
 • različne nepojasnjene bolečine povsod po telesu, ki se pogosto pojavljajo v hrbtu, križu, ramenih, trebuhu, prsih ter glavoboli.

Naj vas lista znakov ne prestraši. Pomembno je, da svojemu zdravniku poveste o vseh težavah, ki vas mučijo. Čeprav se vam ne zdijo pomembne, pa so za zdravnika zelo pomemben vir informacij, na osnovi katerih vam bo zdravnik predpisal ustrezno zdravilo za vašo depresijo.

Zakaj depresija nastane?

Na nastanek depresije vplivajo trije dejavniki, ki se najpogosteje prepletajo med seboj –  prirojene lastnosti, pridobljene lastnosti in življenjske okoliščine. Ne obstaja enostavna razlaga, zakaj nas prizadene depresija. Lahko prizadene kogarkoli in kadarkoli. Ocenjujemo, da trenutno v Sloveniji trpi za depresijo vsaj dvesto tisoč ljudi.

Depresija je ozdravljiva!

Pomembno je, da se depresijo prepozna ter ustrezno zdravi s psihoterapijo in ustreznimi zdravili. Zdravnik vam bo, potem ko je ugotovil simptome depresije, najverjetneje predpisal tudi zdravila, ki vam lahko učinkovito pomagajo odpraviti različne simptome. Zdravila za zdravljenje depresije delujejo na kemične prenašalce informacij v možganih, in sicer večinoma tako, da povečajo njihovo koncentracijo v sinapsah. Od teh zdravil ne moremo postati odvisni, čeprav jih je treba jemati zelo dolgo, včasih, kadar se depresivna motnja ponavlja, tudi celo življenje. Do izboljšanja depresije pride po nekaj tednih zdravljenja, za bistveno izboljšanje pa je običajno potrebno od 2 do 4 tedne jemanja zdravil. Ne delujejo pa tako hitro, kot zdravila, ki jih običajno vzamete za odpravljanje bolečin. Pomembno je, da z jemanjem antidepresivov nadaljujete tudi potem, ko se že dobro počutite, saj le tako lahko preprečite ponovni izbruh bolezni.

 

November 2007

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja