Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pred časom sem se počutila zelo žalostno in jezno. Dopustila sem si, da so me dogodki tistega dne tiščali v prsih. Čeprav se močno zavedam, da je moč v meni in da se lahko ustavim pri vsakršnem »valjanju v slabi volji« ter se osredotočim na kaj drugega, tega nisem storila. Na tla sem položila podlogo in pričela izvajati jogijske vaje. Ker nisem želela med vadbo ohranjati vibracij obupa in jeze, sem se vprašala, kako naj sedaj izboljšam svoje počutje. Kot strela z jasnega je prišel odgovor: občuti hvaležnost.

V trenutku, ko sem občutila hvaležnost, so se v meni spremenile tako misli kot tudi čustva. Tista teža negativnosti je iz mene izpuhtela in v srcu sem začutila toplino. Odločitev, da svojo pozornost namenim vsemu, za kar sem v življenju hvaležna, je obrodila čudovite sadove. Ali veste o čem govorim?

Avtor: Katerina Jazbec

 

 

Kdaj ste na zadnje občutili hvaležnost?

V svoji preteklosti smo vsi zagotovo občutili občutje hvaležnosti. Med seboj se razlikujemo le v tem, kako pogosto smo jo občutili. Ne govorim o občutju »hvala bogu, da je tole mimo«, saj je to občutje bolj povezano z nekakšnim bolečim olajšanjem kot s čisto hvaležnostjo. Govorim o hvaležnosti, ki nas telesno »spravi pokonci«. Ko jo resnično občutimo, se naše telo energijsko odpre. Zavzamemo pokončno držo in v prsih občutimo toplino, naše srce zapoje, morda se nam celo zasolzijo oči.

Ta občutek hvaležnosti lahko občutite v tem trenutku, ko berete te vrstice. Pomislite na vsakdanje stvari, ki so vam zelo pri srcu in občutite hvaležnost zanje. Za čudovitega otroka, ki vas gleda z nedolžnimi očmi, za partnerja, ki vas sprejema z vsemi lastnostmi, za dobrega prijatelja, ki ga lahko pokličete kadarkoli in z njim delite bolečino ali radost, za svoje delovno mesto, kjer lahko izražate svojo ustvarjalnost, za svoj dom, za pitno vodo, za obilje hrane, za vsak evro, ki ga prejmete, za nasmeh tujca, za pridržana vrata soseda, … Vzemite si nekaj trenutkov in naštejte vsaj deset stvari, lastnosti ali dogodkov, za katere ste globoko hvaležni. Te stvari so lahko zelo preproste in vsakdanje. Ob misli nanje vam uspe v sebi prebuditi občutja, ki vas napolnijo ne le za naslednjih nekaj minut, temveč celo za več tednov.

 

Hvaležnost odpira srce

Če vam je resnično uspelo, se zdaj počutite veliko boljše in bolj pretočno, kot ste se pred pričetkom branja. Morda ste se vzravnali in malce razmigali svoje telo, saj se to običajno zgodi, ko si želimo, da energija skozi nas prosto teče. Ko smo prežeti z vibracijo obupa, žalosti, jeze ipd., zanikamo sebe in svoje telo. Ko v sebi čutimo ta boleča občutja in si jih želimo spremeniti, to resnično lahko tudi storimo. Naj ponovim: če želite spremeniti svoje počutje, to lahko storite! Moč, da »zamenjate ploščo«, je resnično v vaših rokah.

Ester Hicks je čustva uvrstila v lestvico, ki jih vibracijsko razvršča od tistih, kjer se počutimo najmanj močne, do tistih, kjer smo polni moči. Od tistih najbolj negativnih čustev, kjer se energijski pretočnosti najbolj upiramo, do najbolj pozitivnih čustev, kjer smo energijsko pretočni, si čustva v vrstnem redu sledijo takole: strah / žalovanje / depresija / obup / nemoč → negotovost / krivda / nevrednost → ljubosumje → sovraštvo / bes → maščevanje → jeza → malodušnost → krivda → skrb → dvom → razočaranje → preplavljenost → nezadovoljstvo / razdražljivost / nepotrpežljivost → pesimizem → dolgčas → zadovoljstvo → upanje → optimizem → pozitivna pričakovanja / zaupanje → navdušenje / gorečnost / sreča → strast → radost / hvaležnost / moč / svoboda / ljubezen. Glede na to, kako se počutite, lahko z zavestnim preusmerjanjem svojih misli vsakokrat dosežete malce boljše počutje. Prehod na občutenje pozitivnejšega čustva občutite kot olajšanje in vsako takšno olajšanje vas korak za korakom pripelje do resnično pozitivnega in uravnovešenega notranjega stanja, stanja, kjer se pretakajo občutja radosti, hvaležnosti, moči, svobode in ljubezni.

 

Raziskave o učinkih hvaležnosti

Kako občutenje hvaležnosti vpliva na naša življenja, tudi znanstveno raziskujejo. Ugotovili so, da so ljudje, ki so v svoj dnevnik hvaležnosti vsak večer zapisali 5–10 stvari, za katere so hvaležni, postali vsesplošno srečnejši za kar 25 %. Povečala se je njihova uspešnost doseganja ciljev (že v obdobju dveh mesecev). Postali so bolj čuječi in skrbni ter polni zanosa in energije. Telesne vaje so izvajali bolj pogosto, imeli so manj telesnih težav in bolje so spali.

Ko so poskusne osebe prosili, naj izvajajo različne vaje hvaležnosti, so ti po vajah občutili veliko pozitivnejša občutja kot kontrolna skupina, ki je opisovala svojo dnevno sobo. Po poskusu so se najbolje počutili tisti, ki so pri testu premišljevali o osebi, ki so ji najbolj hvaležni. Največji učinek pa se je pokazal pri tistih, ki so že po naravi hvaležni.

Hvaležnost je pozitivno čustvo, ki nam pomaga, da življenje doživljamo z večjim zadovoljstvom in vsesplošno občutimo dobro počutje. Pristno hvaležni ljudje so tisti, ki izražajo hvaležnost za najbolj preproste stvari v življenju. Pogosteje kot ljudje občutijo hvaležnost, pogosteje občutijo radost. Raziskave so pokazale tudi to, da so tisti, ki so v imenu izražanja hvaležnosti, izvajali ljubezniva dejanja drugim, čez čas postali srečnejši.

Če torej želimo sami izboljšati svoje občutenje radosti v življenju, to lahko storimo tudi tako, da redno izvajamo dejanja, ki vključujejo občutenje hvaležnosti.

 

Močan učinek hvaležnosti

Hvaležnost uvrščajo med najboljše značajske lastnosti prav zaradi njenega močnega učinka na našo blaginjo. Hvaležni ljudje pogosteje doživljajo pozitivna čustva, v življenju so bolj zadovoljni, vitalni in optimistični; redkeje občutijo stres ali depresijo. Kljub svoji pozitivni naravnanosti pa ne zanikajo oziroma ne prezrejo negativnih vidikov življenja. V splošnem so bolj empatični, radodarni in hitreje priskočijo na pomoč. Hvaležnim ljudem so materialne dobrine manj pomembne in redkeje presojajo druge ljudi glede na njihovo lastnino.

Hvaležnost je tisto pozitivno čustvo, ki nas energijsko odpira življenju. Pogosteje čutimo hvaležnost, bolj v svoje življenje pritegnemo stvari, za katere smo lahko hvaležni. Ne čakajte na čas, ko boste lahko hvaležni. Bodite hvaležni že sedaj: za vse, kar ste doživeli, za to, kar sedaj doživljate in za to, kar še boste. Bolj boste vibrirali občutenje hvaležnosti, bolj boste v skladu z zakonom soustvarjanja, v svoje življenje boste priklicali trenutke, vredne zahvale, osebe, dejanja, dogodke, stanja, …

 

Vaje hvaležnosti

  • Pričnite pisati dnevnik hvaležnosti. Vsak dan pred spanjem zapišite vsaj deset stvari, za katere ste hvaležni. Pišite o ljudeh, dogodkih, predmetih itd.. Pri tem bodite pozorni na to, da ste vsakokrat prisotni s čustvi, ne le »z glavo«. Pišite o tem, za kaj ste hvaležni drugim in spomnite se pisati tudi o tem, za kaj ste hvaležni sebi!
  • Preobrazba težav. Izberite si določeno področje svojega življenja, kjer imate težave oz. izzive in kjer občutite nemoč ali druga negativna občutja. Pri občutenju teh negativnih občutij poskušajte uporabiti hvaležnost kot protisredstvo. Skušajte videti pozitivne vidike nastale situacije. Opazujte, ali ste se kaj novega naučili ali pridobili. Ali vas težava ali izziv dela močnejše? Če ste v konfliktu z osebo, ali lahko najdete karkoli v povezavi s to izkušnjo, za kar ste lahko hvaležni? Ali lahko čutite hvaležnost za to težavo, če si jo ogledate z vidika, da vas spodbuja k osebnostni rasti? Kakšne pozitivne lastnosti ste do sedaj pokazali pri reševanju te težave in ali ste lahko za njih hvaležni? Ko boste svojo pozornost osredotočili na hvaležnost, bo občutenje le-te spremenilo vašo vibracijo in posledično vodilo tudi v preobrazbo in razrešitev vašega izziva. Ko se notranje umirite, resnično postanete pametnejši.
  • Hvaležnost za prihodnost. Ko si v mislih predstavljate svojo prihodnost in si v umu ustvarjate podobo tega, kar si želite ustvariti v prihodnosti, vam občutenje hvaležnosti zelo poveča ustvarjalno moč. Ko lahko v tem trenutku občutite hvaležnost za stvari, ki se bodo zgodile v prihodnosti, zelo močno povečujete njihovo moč uresničitve. Hvaležni bodite vnaprej in imeli boste razlog za hvaležnost.

 

 

Februar, 2012

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več