Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kemoterapija. Beseda ima pogosto negativen prizvok, vendar je namen tovrstne uporabe kemičnih snov za zdravljenje bolezni premagati raka oz. ne samo raka, temveč tudi druge avtoimunske bolezni.

Onkolog dr. Branko Zakotnik dela na tem področju že skoraj trideset let, zato nam je z obilico izkušenj, vneme in strokovne podkovanosti odgovoril na vprašanja. Povedal pa je tudi, da v svojem delu z rakavimi bolniki uspe najti veselje. Najbolj ga razveseljuje dejstvo, da je s časom opravljanja njegovega poklica pozitivno rešenih primerov vedno več. 

Avtor: Andreja Hergula

Ne samo na bolne, ampak tudi na zdrave

Kemoterapija je uporaba kemičnih snovi. Skupina zdravil za zdravljenje rakavih obolenj so citostatiki oziroma kemoterapevtiki. Ti se delijo na antracikline, alkilirajoče citostatike, antimetabolite, rastlinske alkaloide, zaviralce topoizomeraze. Skupek težko izgovorljivih imen ne pomeni veliko. Če pa vam povemo, da so citostatiki zdravila, ki poškodujejo ne samo bolne, temveč tudi zdrave celice oz. tiste, ki se delijo, to pa naredi stvar jasnejšo.

Kaj je namen terapije, kje se kaže njena učinkovitost? Dr. Branko Zakotnik razloži, da je učinkovitost različnih stopenj. Ozdravitev je le poškodba celice, ki se naknadno obnovi, ali pa smrt rakave celice.

Ko izpadejo lasje

Zdravljenja je povezano tudi s poškodbami zdravega tkiva. Bolniki se ob terapiji soočajo z zelo težkimi in izčrpavajočimi stranskimi učinki. Razlikujejo se od citostatika do citostatika, omenjeni onkolog pa jih razdeli na stranske učinke, ki delujejo na kostni mozeg (število levkocitov, trombocitov in eritrocitov se zmanjša), kožo ter na druge organe (ledvice, pljuča, srce, jetra). V praksi to pomeni, da se bolniki soočajo s slabostjo, z bolečinami, bruhanjem, drisko, zaprtjem, izpadanjem las, izgubo spomina, izgubo teže ali njenim povečanjem, s krvavitvami itn. Stranske učinke lahko bolnikom lajšajo, in sicer s podpornim zdravljenjem (npr. pri slabokrvnosti lahko dobijo bolniki zdravila ali transfuzije krvi).

Enkrat ni dovolj

Na kemoterapijo je treba oditi več kot le enkrat. Povprečno bolniki prejmejo 6–8 ciklov v razmiku treh tednov. Ponavadi se terapijo izvaja v ambulanti, določeni bolniki pa morajo do pet dni preživeti v bolnišnici. Postopek poteka intravenozno, običajno v obliki kratkih ali daljših infuzij v žilo. Drugi način je v obliki tablet, izjemoma v obliki injekcij v mišico ali telesne votline. Kako čudovito bi bilo, če bi se kemoterapija lotila le rakavih celic, druge pa »pustila pri miru«. Dr. Zakotnik razloži, da to žal ne gre. Rakava celica namreč izvira iz normalne celice, kjer je nastala določena napaka. Celice ne odmirajo, kot bi morale. Rakava celica ima enake gradbene elemente kot zdrava, zato kemoterapija poškoduje tudi zdrave celice.

Ni edina možnost

Preden bolnika pošljejo na kemoterapijo, izkusi veliko drugih postopkov in zdravljenj.

S kemoterapijo sicer ne zdravijo vseh vrst rakov, vseeno pa velja, da jo uporabljamo pri večini. Učinkovitost je odvisna od tipa raka, njegovega obsega in drugih individualnih razlik. Individualne razlike? Poglejte si pričevanja ozdravljenih bolnikov na spletu (ali povprašajte znance). Videli boste, da marsikdo izmed njih ni posegel le po medicinskem zdravljenju, temveč je poiskal čisto svoje načine premagovanja te razširjene bolezni.

Lahko se ponovi ali pa tudi ne

V ljudeh je trdno zasidrano mnenje, da se rakavo obolenje skoraj vedno ponovi. Ali to v praksi drži? Dr. Zakotnik razlaga, da možnost ponovnega pojava vedno obstaja. »Verjetnost je zelo različna, odvisno od vrste in razširjenosti raka pred začetkom zdravljenja. Bolezen se ponovi, če ne uspemo uničiti vseh rakavih celic v telesu.« (Možnost obstaja, kar pa pomeni, da ponoven pojav ni nujen.)

Za zanositev precej možnosti

Ko bolnik preneha z zdravljenjem, naj se povrne v normalen tok življenja. Sicer pa mora obiskovati kontrole, kjer ga redno pregledujejo zaradi sopojavov zdravljenja in bolezni.

Tudi načrtovanje otrok ni izključeno. Med ljudmi sicer prevladuje mnenje, da ženska, ki je preživela raka, ne more zanositi. »Precej žensk po zdravljenju zanosi in rodi zdrave otroke, kemoterapija za to ni ovira, možnost zanositve pa je odvisna od vrste citostatikov, ki jih je bolnica prejemala. Nekateri na to vplivajo bolj, nekateri manj.«

Bližnjim v poduk

Bližnji, ki spremljajo bolnika, imajo pomembno vlogo. Po mnenju onkologa je pomembno naslednje: bolnik naj bližnje seznani z boleznijo in zdravljenjem. Obolelemu je najlažje, če bližnji ravnajo po navodilih lečečega zdravnika. Zgodi se namreč, da imajo bližnji glede zdravljenja in načina življenja lahko svoje predloge, nasvete, mnenja, a stališče dr. Branka Zakotnika je, da lahko tovrstni posegi na lastno pest bolj škodijo kot koristijo.

Ozdravljeni in aktivni

Če pobrskamo po spletnih straneh, lahko preberemo kar nekaj osebnih izpovedi ljudi različnih starosti, ki so ozdraveli. Omenjeni nasveti za bolnike v procesu premagovanja težav so naslednji:

 • razbremenite se s pogovorom, morda v skupini za samopomoč,
 • obvladujte stres (npr. avtogeni trening, dihalne vaje, razne oblike sprostitve),
 • jejte zdravo, morda vam pomagajo pripravki, kot je npr. sok rdeče pese,
 • čim več pozitivnega črpajte iz vere,
 • krepite samospoštovanje,
 • osredotočite se na tukaj in zdaj, ne razmišljajte o preteklih težavah,
 • kljub teži bolezni, ki pritiska na vas, skušajte podariti čim več pozitivne energije ljudem okrog vas,
 • oprimite se hobija, ki vam je v veselje in ne v breme,
 • bodite pozorni na svoje telo,
 • telovadite,
 • ob težavah nemudoma obiščite zdravnika.

(Seveda nismo našteli vseh nasvetov. Vsak lahko izbere način, ki mu ustreza.)

Ste vedeli, da …

… je bila prva kemična snov za kemoterapevtsko zdravljenje (dušikov iperit) uporabljena že v 1. svetovni vojni? Takrat ni bila uporabljena v zdravstvene namene ampak kot bojni plin. Šele v 40. letih so ga začeli uporabljati pri bolnikih z rakom. 

… V Izraelu umre stokrat manj rakavih bolnikov kakor v EU? Lothar Hirneise, avtor knjige Kemoterapija zdravi raka in zemlja je ravna plošča, je odkril vzrok v celostnem zdravljenju raka v omenjeni državi. Le-to naj bi potekalo v več korakih: najprej sledi popolna razstrupitev telesa, nato čistost čustev in misli, zdrava prehrana, kot zadnje sledi še medicinsko zdravljenje.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več