Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ogromno žensk se vsaj enkrat mesečno sooči z bolečinami v spodnjem delu trebuha. Mnoge imajo namreč boleče menstruacije, nekatere pa tudi težave z jajčniki, jajcevodi ali maternico. Kje tičijo ginekološki vzroki, kako si lahko pomagamo, kdaj moramo nujno obiskati zdravnika, smo med drugim povprašali ginekologa in porodničarja Draga Sredanoviča, dr. med.

Avtorica: Katja Štucin

Kje vse lahko tiči vzrok, če se pri ženski pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha?

Bolečina v medenici ali v spodnjem delu trebuha je običajno prisoten simptom pri zdravstveni obravnavi žensk v ambulanti ali na bolnišničnem oddelku. Povezana je s široko paleto stanj, ki zajemajo reproduktivni, gastrointestinalni, genitourinarni in mišično-skeletni sistem. Če upoštevamo pisano etiologijo bolečine v medenici oziroma pelvične bolečine, natančna in učinkovita diagnoza osnovnega ali več vzrokov predstavlja pravi klinični izziv. Izčrpna anamneza in pazljiva fizikalna preiskava sta esencialni za opredelitev bolečine in vseh pridruženih simptomov in potrjujeta pacientkin opis bolečine. Ugotovitve pri začetni klinični obravnavi pomagajo razločevati med možnimi vzroki in usmerjati nadaljnjo obravnavo ali terapijo.

Kateri so torej ginekološki vzroki pelvične bolečine?

To so lahko pelvično vnetje, to je okužba in vnetje zgornjega genitalnega trakta, običajno bakterijskega izvora. Pri fizikalnem pregledu je prisotna občutljivost v spodnjem delu trebuha, tipljiva je občutljiva zadebelitev v predelu adneksov ali pa je občutljiva maternica, povišana je telesna temperatura, prisoten je gnojni izcedek iz nožnice.

Eden od vzrokov je lahko izvenmaternična nosečnost, ki jo lahko pričakujemo pri spolno aktivni ženski. Kaže se z izostankom menstruacije, pelvično bolečino, rahlo krvavitvijo iz nožnice in tipljivo občutljivo adneksalno maso na eni strani. Večina takih nosečnosti je lociranih v jajcevodu. Pelvično bolečino lahko povzroči še adneksalna torzija. To je zavitje, zasuk jajčnika in/ali jajcevoda, kar lahko vodi v oteklino jajčnika, zaustavitev dotoka krvi v jajčnik, odmiranje tkiva in nekrozo. Bolečina je nenadna, zelo močna, po analgetikih ne popušča, je na eni strani. Pred zasukom je v jajčniku običajno cista. V diagnostiki nam pomagajo preiskave krvi, ultrazvok in laparoskopija. Ne nazadnje pa vzrok lahko tiči tudi v rupturi ovarijske ciste in zarastlinah.

Ženske smo pred in med menstruacijo lahko nekoliko razdražljive in omotične, boli nas glava, predvsem prvi in drugi dan menstruacije pa se lahko pojavijo tudi bolečina, krči, slabost, celo bruhanje in driska. Skratka, mnoge ženske imajo boleče menstruacije. Od česa je to odvisno?

Bolečo menstruacijo s krči v spodnjem delu trebuha ob nastopu krvavitve imenujemo dismenoreja. Lahko je primarna in sekundarna. Primarna dismenoreja nima jasnega organskega vzroka in je prisotna že od prvih krvavitev. Sekundarna dismenoreja je pogosto združena s pelvično patologijo in se pojavi kasneje. Običajni vzroki so endometrioza, miomi, stenoza cerviksa, pelvično vnetje in adenomioza.

Lahko bralkam in bralcem pojasnite, kaj je to endometrioza?

To je bolezen, ki prizadene do deset odstotkov žensk v rodni dobi. Definirana je kot prisotnost žleznega tkiva iz maternice na lokacijah zunaj maternice. Več je razlag, kako do tega pride. Najpogostejša teza je, da je za nastanek bolezni krivo retrogradno zatekanje menstrualne krvi skozi jajcevode v trebušno votlino, posledično je ugnezdenje ektopičnega endometrijskega tkiva na visceralno in parietalno površino potrebušnice. Ta teorija ne pojasni vsega.

Današnje prevladujoče mnenje temelji na predpostavki, da je endometrioza posledica spremenjenega imunskega odziva na prisotnost endometrijskih celic znotraj trebušne votline. Ženske z endometriozo imajo pogosto močne bolečine ob času pred in med menstruacijo, bolečine med spolnim odnosom in bolečine v križu. Diagnoza mora biti postavljena kirurško.

Kaj pa adenomioza?

Adenomioza je stanje, pri katerem se otočki maternične sluznice vgradijo v steno maternice. Pri tem stanju so prisotne ciklične krčevite pelvične bolečine, močnejše krvavitve. Pojavlja se predvsem pri ženskah med 35. in 45. letom.

Včasih se sprememba v razpoloženju ženske pojavi tudi med ovulacijo. Prav tako prihaja do bolečin in krčev v spodnjem delu trebuha oziroma na strani, kjer se odvija ovulacija. Koliko časa lahko traja takšna boleča ovulacija in zakaj sploh pride do bolečin?

Bolečina v času ovulacije se pojavlja sredi ciklusa z bolečino na eni strani v spodnjem delu trebuha, ki je ostra po naravi in traja praviloma manj kot 24 ur.

Lahko kako preventivno ravnamo, da do menstrualnih bolečin ne pride oziroma jih vsaj omilimo? Kako lajšamo bolečine, če se pojavijo?

Primarna dismenoreja se zdravi z analgetiki, po navadi z nesteroidnimi antirevmatiki, ki preprečujejo tvorbo in sproščanje prostaglandinov. Pogosto pomaga tudi sprememba položaja telesa v položaj fetusa s koleni, potegnjenimi na prsni koš, in z blazino na trebuhu. Popularni načini so tudi položaji joge, pomaga položaj na vseh štirih okončinah z rahlo upognjenim hrbtom. Priporoča se dieta z več vlakninami, kalcija in sestavljenimi ogljikovimi hidrati ter izogibanje maščobi, rdečemu mesu, soli, sladkorju, kofeinu in mlečnim izdelkom. Kajenje poslabšuje krče. Nekatere raziskave kažejo, da jemanje vitamina B, predvsem vitamina B6, magnezija, maščobnih kislin omega 3 lahko olajša bolečine.

Druge ženske si lajšajo bolečino z vizualizacijo, osredotočanjem na bolečino kot določeno barvo in vzdrževanjem kontrole nad občutki. Prav tako lahko pomagata aromaterapija in masaža. Telesna vadba je lahko način za zmanjšanje bolečin preko sproščanja endorfinov iz možganov. Orgazem lahko napravi, da se ženska počuti udobneje s sprostitvijo tenzije v pelvičnih mišicah. Homeopatija in akupunktura sta prav tako dodatni alternativi za zdravljenje krčev.

Vzrok bolečinam so lahko tudi vnetja spodnjega genitalnega trakta. Kako se izražajo?

Vnetje zunanjega spolovila nožnice je lahko posledica alergične reakcije (kontaktni vaginitis), okužbe (bakterijske, glivične, parazitske) ali posledica pomanjkanja estrogenov (atrofični vaginitis). Simptomi so pekoča bolečina, srbenje, neugodje, bolečina pri spolnem odnosu in povečan izcedek iz nožnice.

Vulvodinija je definirana kot kronična pekoča bolečina v predelu vulve in/ali bolečina brez jasne klinične najdbe. Specifični ozdravljivi vzroki v prvi liniji so dermatoze ali okužba s streptokoki skupine B. Pekoča bolečina lahko seva tudi v notranjo stran stegen in perinej. Ženske se lahko pritožujejo tudi zaradi pekoče bolečine v sečnici in črevesu, kar je bolj značilno za pomenopavzo. Tudi poškodba ali kompresija pudendalnega živca lahko prispeva k tem težavam. Posledično se lahko razvije povečana frekvenca in urgenca mikcij ter inkontinenca, prav tako pa tudi kronično zaprtje.

Vulvarni vestibulitis je huda bolečina pri pritisku na vhod v nožnico, prisotna je tudi rdečina na notranji strani vulve različne stopnje.

Vestibulodinija je entiteta, ki je lahko kombinacija vestibulitisa in konstantne spontane vulvodinije. Pacientke imajo pogosto pekoče bolečine ob uriniranju in že stik urina s kožo sproža občutek bolečine.

V katerih primerih je treba obiskati zdravnika?

Pomemben razlog za obisk družinskega zdravnika in ginekologa na primarni ravni je nenadno nastala, neobičajna bolečina v medenici in bolečina, ki traja dalj časa, še posebej če so pridružene še druge težave. Izjemnega pomena je sodelovanje med obema zdravnikoma, kar pripelje do hitrejše rešitve problema.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več