Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ledvice so najpomembnejši organ za uravnavanje vode v telesu, saj je njihova glavna naloga, da odstranjujejo presežek vode in odpadne snovi, ki v njem nastajajo. Pomembno vlogo imajo sploh pri presnovi natrija, kalija, kalcija in fosforja ter vode, zato je ob boleznih ledvic pravilna dieta ključ do uspeha in temelj zdravega življenja. Prehranske diete se ob obolenju ledvic individualno razlikujejo od človeka do človeka, predpiše pa jih strokovnjak, saj jih je treba prilagajati bolnikovemu stanju in stopnji bolezni.

Katerim snovem se morajo izogibati, katerim popolnoma odreči, kako je z vnosom tekočine v telo ter s prehranskimi dodatki, smo povprašali Mojco Blatnik, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.

Avtor: K.A.

 

Ljudje, ki imajo težave z ledvicami, morajo na svoje prehranjevanje še posebej paziti. Katere vrste hrane zanje niso najbolj primerne in zakaj?

Pri bolnikih z obolelimi ledvicami je treba omejiti predvsem vnos beljakovinske hrane. Minimalen vnos beljakovin naj bi znašal 0,6–0,8 g/kg TT/dan. Z omejevanjem beljakovin omejimo nastajanje odpadnih produktov, saj pri presnovi beljakovin namreč nastaja urea, ki se pri bolnikih z boleznimi ledvic kopiči v telesu.

Izločiti je treba tudi živila z veliko kalija (kot npr. banana, kivi, suho sadje, špinača, krompir) in natrija (slana živila). Kalij se vsrka iz hrane skozi tanko črevo in se izloča s sečem. Pri odpovedi ledvic se izločanje kalija s sečem zmanjša, zato je treba količino kalija v prehrani omejiti.

Pri pripravi zelenjave je priporočljivo uporabljati postopek kuhanja v veliki količini tekočine, kar do 30 % zmanjša vsebnost kalija v zelenjavi.

Priporočljivo je tudi omejiti živila z veliko kalcija in fosforja, ki ju najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, ter omejiti količino zaužite tekočine.

Bolezni ledvic privedejo tudi do čezmernega zadrževanja natrija v telesu ali do prevelike izgube iz telesa. Če se natrij zadržuje v telesu, se v njem zadržuje tudi voda, kar privede do oteklin (edemov) in do zvišanja krvnega tlaka. S slabšanjem delovanja ledvic se zmanjša izločanje fosforja preko ledvic, zato se zviša koncentracija fosfatov v krvi, posledica je tudi znižanje koncentracije kalcija v krvi.

 

Našteti hrani naj se torej ljudje z obolelimi ledvicami izogibajo. Kateri hrani pa se morajo popolnoma odreči?

Bolniki z boleznimi ledvic se morajo popolnoma odreči mesnim izdelkom, kot so klobase in ostali suhomesnati izdelki, kavi, bananam, kiviju, suhemu sadju, špinači itd. oziroma vsem živilom, ki so bogata s kalijem. Izločijo naj tudi sol in slana živila (tudi konzervirana živila ali jedi ter predpripravljena živila).

 

Prej ste omenili, da je treba omejiti tudi količino zaužite tekočine. Na kakšen način in kako to?

Ledvice vodo iz telesa izločajo v obliki seča. Pri nekaterih ledvičnih boleznih lahko voda zaostaja v telesu, zato pitje vode omejimo na količino izločenega seča. Individualne zahteve so zelo različne, določi pa jih zdravnik, saj so odvisne od stopnje ledvične bolezni. Količino vode omejimo na 1.000–2.000 ml na dan.

 

Ko posameznemu bolniku predpišete dieto oz. sestavljate prehranski načrt, kaj vse morate upoštevati in glede na katere snovi mu predpišete dieto?

Brez pomislekov je treba takoj omejiti natrij oziroma sol, beljakovine in maščobe. Dieta z omejitvijo fosfatov in kalija se pripiše ob napredovanju ledvične bolezni, ko se v krvi poveča koncentracija kalija in fosfatov oziroma odvisno od stopnje bolezni. Zaradi zmanjšanega vnosa kalija moramo v vsakodnevni prehrani omejiti vnos surovega sadja in zelenjave, omejiti pa moramo tudi vnos polnozrnatih živil.

 

Pomembno pa ni le, katero hrano bolnik uživa, pač pa tudi, kako je ta hrana pripravljena. Kakšni so priporočeni postopki priprave hrane in zakaj?

Način priprave hrane je zelo pomemben. Najbolj priporočen postopek toplotne obdelave je kuhanje. S kuhanjem zelenjave se večinoma zmanjša vsebnost kalija za 30 %. Ne priporočamo pečenja hrane, saj se s tem postopkom vsebnost kalija poveča – na račun izgube vode. Priporočljivo je omejiti tudi uporabo maščob.

 

Glede na povedano je prehrana bolnikov z obolelimi ledvicami precej okrnjena in ob strogi dieti lahko vnos določenih snovi izostane. Ali strokovnjaki ob tem svetujete uživanje prehranskih dodatkov in katerih?

Ob strogi dieti so po posvetu z zdravnikom in glede na individualno stanje bolnika dovoljeni  prehranski dodatki. Ti so lahko:

– v obliki enteralnih napitkov;

– dodatek askorbinske kisline v odmerku 50 mg/dan;

– vitamin D z začetnim odmerkom 0,25 ug/2 dneva (ostalih vitaminov, topnih v maščobah, ni treba nadomeščati);

– kalcij v odmerku 2 g/dan;

– železo, ki ga je treba dodajati pri zdravljenju ledvične anemije z epoetini;

– pri kronični okvari ledvic pa tudi cink v odmerku 15 mg/dan in selen v odmerku 50–70 ug/dan. Ostalih elementov v sledeh ni treba dodajati.

 

Kaj pa v primeru, če so bolniki zagovorniki naravnih dodatkov, kot so antioksidanti, različna zelišča, tinkture, čaji itd.? Kaj priporočate?

Bolniki si sami lahko pomagajo z naravnimi dodatki, kot so različne začimbe v omejenih količinah. Uporabijo lahko npr. origano, mleto papriko, poper, peteršilj, ingver, rožmarin itd., z njimi pa tudi zmanjšajo občutek manj slane hrane. Ob upoštevanju vnosa tekočine si lahko pomagajo tudi z zelenimi in drugimi zeliščnimi čaji v omejeni količini.

 

Za konec pa še, kakšne prehranske navade svetujete mladim, da bi kasneje v življenju preprečili bolezni ledvic?

Prehrana ima zelo velik vpliv na zdravje, zato je pomembno začeti z zdravim prehranjevanjem že v zgodnjem otroštvu – ne le, da ohranimo zdrave ledvice, ampak tudi celoten organizem.

Zelo pomembno je uživanje rednih obrokov (do 5 obrokov na dan), pestra izbira sestavin (sezonsko sadje in zelenjava), uživanje zadostne količine tekočine, omejeno uživanje alkoholnih pijač, omejeno uživanje soli (do 3 g/dan za otroke in 5 g/dan za odrasle) in telesna aktivnost (30 minut srednje intenzivne vadbe dnevno).

Pomemben je tudi način priprave jedi. Omejimo cvrtje in se raje poslužujmo pečenja v pečici, kuhanja v sopari ipd. Odpovejmo se uživanju hitre prehrane, za prigrizke pa raje izberimo sveže in suho sadje. Omejimo tudi pitje sladkih in gaziranih pijač.

 

September 2013

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več