Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V obdobju okoli menopavze ima skoraj polovica vseh žensk večje ali manjše težave zaradi suhe, srbeče ali pekoče nožnice. Zato suhosti nožnice nikar takoj ne pripišite zmanjšanemu zanimanju za partnerja. Seveda je mogoče tudi to, vendar gre običajno za povsem fiziološke razloge – za spremembo sluznice na spolovilih. Poleg teh na suhost nožnice v določeni meri vpliva tudi količina popite vode in izbor živil. O tem, kako se spopadati s težavami, ki jih povzroča suha nožnica, smo se pogovarjali z Mileno Igličar, dr. med., spec. ginek. in porod., iz ZD Škofja Loka.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Kdaj se običajno začne menopavza pri ženskah in po katerih znakih jo prepoznamo?

Menopavza običajno nastopi okoli petdesetega leta starosti. Vendar je še normalno od 45. do 55. leta. To obdobje pri vsaki ženski poteka nekoliko drugače. Pogosto nekaj let pred tem postanejo menstruacije pogostejše in močnejše. Včasih pa tudi postopoma šibkejše. Ko se začnejo presledki med menstruacijami večati, običajno nastopijo vročinski valovi, lahko nespečnost, slabša koncentracija, depresivnost, občasno hitrejši srčni utrip, bolj suha nožnica.

Zelo pomembno je, da si v tem času vzamemo več časa za telesno dejavnost in zdravo prehrano. Veliko se jih v teh letih pretirano zredi, ker se ob spreminjanju hormonov spreminja presnova. Hrana se enostavno bolj izkoristi. Predvsem zelo odsvetujem sladkarije. Zaradi spremenjenih krvavitev morajo obiskati ginekologa, kadar se menstruacija v desetih dneh ne ustavi ali če se pojavljajo vmesne krvavitve. V pomenopavznem obdobju, to je po enem letu od zadnje menstruacije, morajo na pregled ob vsaki krvavitvi.

Zakaj lahko pride do prezgodnje in zgodnje menopavze?

Zgodnja menopavza nastopi pred 45. letom, prezgodnja pa pred 40. letom. Vzrok je najpogosteje genetski ali posledica odstranitve jajčnikov. Operativna odstranitev maternice ne povzroči prave menopavze, čeprav menstruacij ni več. Jajčniki večinoma normalno izločajo hormone, zato menopavzne težave nastopijo šele, ko ti okoli 50. leta prenehajo delovati. Nastop menopavze je nekoliko odvisen od prehrane, načina življenja, hujših stresov. S študijami so dokazali, da pri kadilkah menopavza nastopi približno dve leti prej. Pri prezgodnji in zgodnji menopavzi zelo svetujemo prejemanje nadomestne hormonske terapije, ker je sicer počutje zelo slabo, v kasnejših letih pa je več osteoporoze in srčno-žilnih bolezni.

Kdaj lahko zagotovo vemo, da je suha nožnica posledica menopavze?

Suha nožnica je lahko tudi posledica glivičnega vnetja, pretirane uporabe tamponov, pogostih kopeli, pretiranega umivanja, uporabe hormonske kontracepcije. Kot posledica menopavze se pojavi pri nekaterih takoj, ko so menstruacije neredne, pri drugih šele par let po menopavzi ali celo nikoli.

V obdobju menopavze pa ni problem samo suha, temveč tudi srbeča ali pekoča nožnica. Je tudi za te pojave »krivo« upadanje estrogena?

Zaradi pomanjkanja estrogena je sluznica bolj suha, obenem dovzetnejša za vnetja. Zato se pojavita srbenje, pečenje.

Če nožnica ni dovolj navlažena, je odnos lahko boleč ali se pojavi celo krvavitev. Kako ukrepati? Je to nevarno?

Večina žensk ima v tem obdobju nekaj težav v spolnosti. Zaradi upadanja hormonov pada želja po spolnih odnosih. Če je zaradi suhosti spolni odnos neprijeten ali celo boleč, se to še slabša. Zelo pomembno je, da se o tem odprto pogovarja s svojim partnerjem, sicer lahko to slabo vpliva na njun medsebojni odnos. Pomembno je pa tudi, da poskrbi za navlažitev nožnice, večinoma sprva z uporabo lubrikanta ob samem odnosu. Obstaja tudi več različnih svečk in krem na podlagi zelišč, mlečne kisline, soje in vitaminov, ki se občasno zvečer vstavijo v nožnico in sluznico ohranjajo bolj zdravo. Večina se dobi brez recepta v lekarni in specializiranih trgovinah. Če se po spolnem odnosu pojavi krvavitev, mora ženska obiskati ginekologa.

Pri zdravljenju znakov suhe nožnice lahko pride v poštev tudi hormonsko zdravljenje. Kdaj se odločite za to vrsto zdravljenja in kako poteka?

Tiste ženske, ki prejemajo nadomestna hormonska zdravila v obliki tablet, obližev ali razpršila, imajo obenem manj težav s suho nožnico. Ostalim pa lahko predpišemo lokalno hormonsko zdravljenje v obliki tablet, kreme ali nožničnega obročka. Zdravilo se vstavlja v nožnico, doze hormona so nizke in minimalna količina se vsrka v kri. Zato se vpliva na celotno telo in stranskih učinkov pri sicer zdravih ženskah ni treba bati.

Za lokalno hormonsko zdravljenje se pogosto odločimo tudi zaradi težav z uriniranjem. Receptorji za hormon estrogen so v nožnici, sečnici in sečnem mehurju. Zato se po menopavzi pogosteje pojavlja vnetje mehurja, poslabša ali na novo se lahko pojavi uhajanje urina. Z lokalnim dodajanjem hormonov pogostost teh težav zmanjšamo. Seveda pa ob inkontinenci ne smemo pozabiti na dosledno in pravilno izvajanje vaj za mišice medeničnega dna. Te vaje tudi sicer ohranjajo nožnico bolj zdravo in preprečujejo težave pri spolnih odnosih.

Suho nožnico povzroči upadanje estrogena

Estrogen širi žile in veča njihovo prožnost. Ko začne raven tega hormona upadati, se stene nožnice stanjšajo, postanejo manj prožne in bolj suhe. Zaradi manjše oskrbe s krvjo povrhnjica v nožnici postane bolj suha in posledično dovzetnejša za srbenje in vnetje. Vrhnjično tkivo v nožnici je tako odvisno od estrogena, da če tega hormona ni, lahko površinska zaščitna plast v celoti izgine. Zato med spolnim odnosom poskrbite za dodatno vlaženje, saj lahko v nasprotnem primeru pride tudi do poškodb.

Fitoestrogeni – naravni estrogeni

Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da hrana, bogata z izoflavoni, deluje podobno kot hormon estrogen. Izoflavoni, kumestani in lignani so fitoestrogeni, ki so znani tudi kot rastlinski estrogeni. Najdemo jih v soji in izdelkih iz soje, v fižolu, leči, čičeriki, arašidih, kalčkih in semenih, še posebno v lanenem, sezamovem in bučnicah. Z značilno evropsko prehrano dobi naše telo zgolj 1 mg izoflavonov na dan, medtem ko tradicionalna azijska hrana priskrbi najmanj 50 mg na dan, kar je tudi idealen vnos predvsem za ženske v obdobju menopavze.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več